Στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας συγκεντρώθηκαν χθες, λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΒ, συμμετέχοντας στην 4ωρη στάση εργασίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης της χώρας.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΒ ξεκίνησαν από τα το κτίριο της οδού Κεντρικής και με πορεία επι των πεζοδρομίων, έφτασαν στην Πλατεία Δημαρχείου όπου είχαν σταθμεύσει ήδη και κάποια οχήματα της ΔΕΥΑΒ με ένα αναρτημένο πανό που έγραφε «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού».
Κι αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, καθώς οι ΔΕΥΑ αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της, με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και επι της διαχείρισης αστικών αποβλήτων (ενίσχυση υδατικής πολιτικής). Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση έφερε με αιφνίδιο τρόπο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πριν από το κλείσιμο της Βουλής, το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή, παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ). Κάτι, που όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, «θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν την λήξη της θητείας της». Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ με την χθεσινή του κινητοποίηση, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση όλων, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού, τονίζοντας ότι αυτό δεν επιτρέπεται και εκ του Συντάγματος.
«Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ», επισημαίνουν στο κείμενο διαμαρτυρίας τους.
«Για ποιο λόγο και ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών, όταν είναι γνωστή η κατάληξή τους και το σύνολο των χωρών αυτών επανάφεραν τη διαχείριση του νερού στο κράτος και στους δήμους», αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΒ κάνοντας λόγο για επακόλουθες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και υπηρεσιών γενικότερα.
Οι εργαζόμενοι δια του προέδρου του σωματείου της ΔΕΥΑ Βέροιας κ. Ηλία Τσακτάνη αλλά και του μέλους και διευθυντή παράλληλα κ. Θωμά Αχτσή, κρούουν καμπανάκι κινδύνου και καλούν τους βουλευτές της Ημαθίας να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου και να το καταψηφίσουν. Καλούν τους τοπικούς άρχοντες, τους Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού. Καλούν επίσης και όλους τους πολίτες να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση του νερού, ώστε να διαφυλαχθεί, όπως υπογραμμίζουν, το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι πηγή ζωής, το νερό για τις επόμενες γενιές.
Στην συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΒ, βρέθηκαν ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι υποψήφιοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ημαθίας, Θανάσης Δέλλας, Σοφία Πάσχου και Νίκος Τσιαμήτρος, η υποψήφια βουλευτής ΚΚΕ κα Ιωάννα Ταμπάκη – Σοφρόνωφ, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Γιώργος Μελιόπουλος,, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βέροιας και εργαζομένων της ΔΕΥΑ Νάουσας και μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΒ με τον πρόεδρο Στέργιο Διαμάντη.
ΔΕΥΑΒ και Βιολογικός καθαρισμός στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς τελικό συμπέρασμα
Με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒ και κυρίως την μέθοδο επεξεργασίας των λυμάτων με μικροοργανισμούς, την οποία εφαρμόζει ο εργολάβος κ. Γκανάτσιος τα τελευταία χρόνια στον βιολογικό, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας από το απόγευμα χθες μέχρι αργά το βράδυ. Μία συνεδρίαση που μπήκε μετά από αίτημα 15 δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων Παυλίδη και Μαρκούλη που ζήτησαν να παραβρεθούν και υψηλόβαθμα στελέχη της Επιχείρησης που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του Βιολογικού και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αχτσής, Δάσκαλος, Μπίσμπας, Νίκος Ασλάνογλου ως εκπρόσωπος της οικολογικής ομάδας Βέροιας και ο εργολάβος κ.Γκανάτσιος. Το θέμα ήρθε μετά και την καταγγελία της οικολογικής ομάδας Βέροιας η οποία βρέθηκε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2022 πίσω από τον βιολογικό και έκανε αυτοψία, καταγγέλλοντας διαρροή ανεπεξέργαστων λυμάτων από προς την τάφρο 66. Εκ μέρους της ΔΕΥΑΒ, εξηγήθηκε ότι το βράδυ εκείνο υπήρξε μια τυχαία ηλεκτρολογική βλάβη και το σύστημα βγήκε εκτός λειτουργίας από υπερθέρμανση των αντλιών. Ο κ. Αχτσής είπε ότι ακολούθησαν έλεγχοι και η βλάβη αποκαταστάθηκε ενώ οι αμέσως επόμενες μετρήσεις έδειξαν ότι η λειτουργία ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
Στην αρχή της συνεδρίασης αιτιολογήθηκε η απουσία του κ. Μπίσμπα, που είναι ο υπεύθυνος της εγκατάστασης και του τμήματος περιβάλλοντος και λειτουργίας του βιολογικού και ο μόνος που έχει τα κλειδιά του εργαστηρίου όπου γίνονται οι μετρήσεις. Ο κ. Μπίσμπας δεν παραβρέθηκε επειδή είναι σε εξέλιξη μία δικαστική σχετική υπόθεση και δεν έκρινε ότι έπρεπε να μιλήσει πριν την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι ερωτήσεις κατά τη αρχική διαδικασία της συζήτησης ανήλθαν περίπου στις 100, από εξειδικευμένες με τεχνολογικούς και τεχνικούς όρους μέχρι ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Επιχείρησης αλλά και της πιστοποίησης της μεθόδου του εργολάβου που ήταν από τις κυρίαρχες, μαζί με το ερώτημα περι του ποσοστού 70% της λυματολάσπης που μπορεί να επεξεργαστεί ο βιολογικός με αυτή τη μέθοδο και πού πάει το υπόλοιπο 30%, όπως τονίστηκε
Ο εργολάβος παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται περί πιστοποιημένης μεθόδου, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πιστοποίησης, όπως είπε, υπεραμυνόμενος της μεθόδου του την οποία εφαρμόζει ο ίδιος προσωπικά, μόνο στη Βέροια. Έκανε λόγο για παρεξήγηση σχετικά με την εξαφάνιση στο 100% της λυματολάσπης και ανέφερε οτι η μέθοδος φτάνει στο 70% της επεξεργασίας.
Ερωτήματα έθεσαν οι: Π. Παυλίδης, Α. Μαρκούλης, Γ. Μελιόπουλος ως επικεφαλής παρατάξεων και οι σύμβουλοι: Σ. Τζήμα, Βασιλειάδης, Γουλτίδης Κ. Θεοδωρίδης, Γ, Τσαναξίδης, Παλουκιδης, Θ. Θεοδωρίδης, εκ μέρους της οικολογικής ομάδας Βέροιας ο Νίκος Ασλάνογλου και ο Χάρης Καφτεράνης.
Ο εκπρόσωπος της οικολογικής ομάδας Ασλάνογλου πρότεινε έκπτωση Γκανάτσιου ώστε να λειτουργήσει ο βιολογικός όπως λειτουργούν επιστημονικά παντού. Ο εργολάβος είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε τόσες πολλές ερωτήσεις και δεσμεύτηκε να του κατατεθούν γραπτώς ώστε να απαντήσει με ηρεμία σε όλες, τόνισε ότι η επιλογή των μικροοργανισμών δεν είναι καθόλου τυχαία και πως έχουν γίνει γενικότερα παρεξηγήσεις για αυτή την μέθοδο. Για την πιστοποίηση ο κ. Δάσκαλος απάντησε ότι η ΔΕΥΑΒ δεν έχει υποχρέωση να ζητήσει πιστοποίηση και ότι η σύμβαση λέει ότι η μέθοδος αυτή το λιγότερο θα πρέπει να τρώει λάσπη μέχρι 70% και κάθε εβδομάδα να εξετάζονται τα αποτελέσματα.
Σε γενικές γραμμές η πολύωρη συζήτηση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κατέδειξε ωστόσο ότι ένα πρόσωπο κρατάει τα κλειδιά του βιολογικού και χωρίς την παρουσία του δεν μπορεί να γίνουν ούτε μετρήσεις ούτε καμία άλλη παρέμβαση, ακόμα και σε έκτακτο περιστατικό και ότι η διαδικασία λήψης δείγματος από τον δειγματολήπτη εξόδου, δεν είναι στο «66», αλλά σε σημείο στο όριο-έξοδο του βιολογικού. Επίσης ότι υπάρχει μόνο μία μικρή αντλία που πηγαίνει στην πρώτη καθίζηση και δουλεύει σαν ηλεκτρολύτης και ότι δεν χρησιμοποιείται καθόλου η γραμμή ιλύος, ενώ τονίστηκε ότι δεν γίνεται λόγος για εξαφάνιση αλλά για μετατροπή ύλης και ότι κάποιες άλλες λύσεις και προτάσεις για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα σήμαιναν αύξηση στους λογαριασμούς του νερού.
Ο κ. Διαμάντης υπεραμύνθηκε του έργου της ΔΕΥΑΒ σε επίπεδο Δήμου, ενώ ο δήμαρχος εκτίμησε ότι θα έπρεπε να υπάρχει στην συνεδρίαση ένας γνώστης του αντικειμένου και να αντιπαρατεθεί επιστημονικά με τον εργολάβο. Ακολούθησαν τοποθετήσεις που επίσης δεν κατέληξαν πουθενά, παρά μόνο στην διαπίστωση ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και το Σώμα βρίσκεται σε αναμονή των γραπτών απαντήσεων και διευκρινήσεων του εργολάβου.
Σοφία Γκαγκούση