Αφιερωμένη στο νερό είναι η σημερινή ημέρα, το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτέλειας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
1. Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός μας πόρος. Σήμερα, η συνεργασία για την συνετή του χρήση είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, ανάφερε σε μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ο ΟΗΕ.
Σημειώνει ότι ”ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν, η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων γίνεται δυσκολότερη, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία. Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας “.
Ο ΟΗΕ στο μήνυμά του επισήμανε επίσης τα εξής : “ Mεγάλο μέρος των υπόγειων ή υπέργειων υδάτων του πλανήτη είναι κοινό. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια από τις 263 υδάτινες λεκάνες που είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες χώρες. Η ανησυχία για την πιθανότητα βίαιων συγκρούσεων είναι μέρος των συζητήσεων σχετικά με την κατανομή των περιορισμένων υδάτινων πόρων. Ωστόσο ,ενώ οι πιθανότητες να λειτουργήσει το νερό ως καταλύτης συγκρούσεων μεταξύ κρατών και κοινοτήτων είναι υπαρκτές ,το παρελθόν δείχνει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η συνεργασία, όχι η σύγκρουση αποτελεί την πιο συνηθισμένη απάντηση στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.
Με θέμα “Κοινά Αποθέματα Νερού – Κοινές Ευκαιρίες “, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού εστιάζει στο πώς οι διασυνοριακοί υδάτινοι πόροι μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ενωτική δύναμη .Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν τουλάχιστον 300 διεθνείς συμφωνίες για το νερό, συχνά μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών. Οι συμφωνίες αυτές δείχνουν το πώς οι κοινοί υδάτινοι πόροι μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να προωθήσουν την ειρήνη μεταξύ των κρατών. Η πολιτική βούληση , ένα ευέλικτο πλαίσιο πολιτικής, τα ισχυρά θεσμικά όργανα και μια συνολική προσέγγιση, θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε σε αυτά τα θεμέλια για το καλό όλων.
Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού καλώ τις κυβερνήσεις ,την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναγνωρίσουν ότι το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούμε τους πολύτιμους και πεπερασμένους υδάτινους πόρους “, καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Τα στοιχεία της UNESCO για την έλλειψη του πολύτιμου αγαθού είναι απογοητευτικά. Έτσι με αυτά προβλέπεται ότι η έλλειψή του θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα,καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. Κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από 5 δις . άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.
Σήμερα η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό , γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.
•Υπάρχουν περίπου 263 διεθνείς λεκάνες , ενώ το 45% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από λεκάνες απορροής οι οποίες ανήκουν σε περισσότερα από ένα κράτη. Με τις περισσότερες λεκάνες διασυνοριακών υδάτων να ανήκουν σε περισσότερες από δύο χώρες, υπάρχουν 13 λεκάνες ανήκουν ταυτόχρονα σε 5 έως 8 κράτη.
•Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ζουν παγκοσμίως σε διεθνείς λεκάνες απορροής.
•Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 274 υδροφόροι ορίζοντες , οι οποίοι καλύπτουν το 15% του υπεδάφους της Γης.
•Πόσες συνθήκες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα για τους πόρους των διασυνοριακών υδάτων ;
•Ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει αριθμήσει περισσότερες από 3.000 συνθήκες που αφορούν τους πόρους των διεθνών υδάτων από το 1984.
•Oι διακρατικές σχέσεις που αφορούν στο νερό κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα ειρηνικές. Έχουν καταγραφεί 507 αντιδικίες για το νερό έναντι των 1.228 συνθηκών συνεργασίας.
Όσον αφορά στη χώρα μας, η Ελλάδα μπορεί να μη στερείται μέχρι στιγμής υδάτινων πόρων , ωστόσο αγκάθι παραμένει η υδατική σπατάλη του κλάδου της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των χρησιμοποιούμενων υδατικών πόρων , όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%.
Η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας έχει το πλεονέκτημα να παρέχει ποιοτικό και σε επαρκή ποσότητα νερό στους Δημότες –πελάτες της. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας ησυχάζει αλλά να μας κρατά σε επιφυλακή για τα προβλήματα που θα έρθουν ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για να έχουμε συνεχώς ποιοτικό νερό.
Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείρισή του.
Επιβάλλεται η συμπεριφορά μας στη χρήση του νερού να έχει στοιχεία σεβασμού στη κατανάλωσή του .
Μη το σπαταλάμε άσκοπα.
Έχουμε αυτό το χρέος στις γενιές που έρχονται .
Και τέλος πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων, να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας και η δημόσια διαχείριση του νερού.
Για τη ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας
Ο Πρόεδρος
Τζίλας Γεώργιος