Ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή δίνει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Τα περισσότερα κονδύλια του νέου προγράμματος (πάνω από 500 εκατ. ευρώ) δίνονται σε δράσεις και πεδία παρέμβασης κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα που παρουσιάστηκε το νέο ΕΣΠΑ στην αίθουσα του Eπιμελητηρίου Ημαθίας από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον εκπρόσωπο της διαχειριστικής αρχής παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, δημάρχων και φορέων παραβρέθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνικών δομών, (Πρωτοβουλία για το Παιδί, Έρασμος, ΚΕΜΑΕΔ, ΜαΜΑ, ΣΟΦΨΥ, Τα Παιδιά της Άνοιξης, κ.α) καθώς είναι γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης πάει στην κοινωνική συνοχή χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στα παιδιά.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μέσα από το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του δήμου Βέροιας, ζήτησαν και κάποιες διευκρινίσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους και για τη διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων στις δομές, δεδομένου ότι στις 9 Ιουλίου λήγει η προγραμματική περίοδος. Πήραν ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα κενό, αφού η λειτουργία τους είναι διασφαλισμένη και θα συνεχίσουν κανονικά οι κοινωνικές δομές, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.
«Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή»
Επιγραμματικά, στον άξονα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» στο Στόχο Πολιτικής 4 (ΣΠ4) του προγράμματος «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη» οι κύριες πολιτικές επιλογές προβλέπουν:
Ανθρώπινο Δυναμικό
-Αύξηση της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού και βελτίωση της απασχολησιμότητας
-Παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας Μείωση της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης
-Έμφαση σε: NEETs 15-29, • Μακροχρόνια άνεργους, άνεργους • Μετανάστες & δικαιούχους διεθνούς προστασίας • ΑμεΑ
Εκπαίδευση
-Αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων στη μαθησιακή διαδικασία
-Αναβάθμιση της ποιότητας και ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνάφειας της Εκπαίδευσης
-Χρήση εργαλείων που βασίζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες των ενηλίκων
-Βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών ιδιαίτερα σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες
- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών
-Ενίσχυση των υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού
-Βελτίωση της ποιότητας προγραμμάτων σπουδών
Κοινωνική Αλληλεγγύη
-Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των θεσμών και μηχανισμών κοινωνικής αλληλεγγύης, ανισότητας και διακρίσεων
-Περιορισμό της εισοδηματικής ανισότητας
-Μείωση της παιδικής φτώχειας
-Μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας
-Κοινωνική ένταξη περιθωριοποιημένων πολιτών μέσω της αντιμετώπισης των εις βάρος τους διακρίσεων, της επισφαλούς στέγασης και της ένταξής τους στην εκπαίδευση
Υγειονομική Κάλυψη
-Έμφαση στην πρόληψη
-Θεσμοθετημένη μέριμνα για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες
-Ψυχική Υγεία με έμφαση στο παιδί και τους ηλικιωμένους
-Πρόληψη της ασυλοποίησης
-Αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
-Νέες υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας
-Προσαρμογή υπηρεσιών, υποδομών και ανθρώπινου κεφαλαίου
Οι προτεραιότητες θα εξειδικευθούν σε δράσεις, ενώ οι 18 πρώτες προσκλήσεις έχουν ήδη ανοίξει για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και εξακολουθούν να ανοίγουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Σοφία Γκαγκούση