ΑΝΤΙΦΙΛΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΑΣ

ΑΝΤΙΦΙΛΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΑΣ

Γράφει ο

Θωμάς Γαβριηλίδης

Ο ΑΣΚΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

1. Σακκούλι, χλαίνη, μουσκεμένο

κριθαρόψωμο

2. κι ένα μπαστούνι να στηρίζονται

τα πόδια

3. κι ένα ποτήρι πήλινο στον κυνικό

φιλόσοφο

4. του φτάνουν για να ζήσει και του

περισσεύει κάτι.

5. Γι’ αυτό, κάποιον βοϊδοβοσκό

να πίνει από τις χούφτες

6. μόλις τον είδεν, είπε «εγώ, μωρέ κεραμοπότηρο,

7. γιατί άδικα τόσον καιρό εσένα φορτωνόμουν;

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (Ε.Α. XVI, 333)

1. Η πήρη και χλαίνα και ύδατι πιληθείσα

2. μάζα, και η προποδών ράβδος ερειδομένη,

3. και δέπας εκ κεράμοιο, σοφώ κυνί μέτρα βίοιο

4. άρκια, κην τούτοις ην τι περισσότερον.

5. Κοίλαις γαρ πόμα χερσίν ιδών αρύοντα βοώτην,

6. είπε: «Τι και σε μάτην, όστρακον, ηχθοφόρουν;».

ΑΝΤΙΦΙΛΟΣ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ

Ο Αντίφιλος ο Βυζάντιος έζησε τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν στα χρόνια της βασιλείας των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβερίου. Καταγόταν από την πόλη του Μεγαρέα Βύζαντα, το Βυζάντιο, στη θέση του οποίου τον 4ο μ.Χ. αιώνα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος (306-337) ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της γνωστής και ως Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Θεωρείται ως ένας από τους πιο παραγωγικούς και καλαίσθητους ποιητές της Ελληνικής Ανθολογίας, της γνωστής και ως Παλατινής, στην οποία περιέχονται γύρω στα πενήντα επιγράμματά του.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Ο κυνικός Διογένης (412-323 π.Χ.) καταγόταν από την πόλη Σινώπη του Πόντου γι’ αυτό είναι γνωστός και ως Διογένης ο Σινωπέας. Υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφικής Σχολής.

Πίστευε ότι η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και ότι αυτήν μπορεί κάποιος άνθρωπος να την εξασφαλίσει μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση. Ως μέσο για τα διδάγματά του χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο και είχε πολλούς θαυμαστές, ένας από τους οποίους ήταν και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ζούσε στην περιοχή της Κορίνθου, όπου και πέθανε την ίδια μέρα και το ίδιο έτος (323 π.Χ.) του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα.

Στη φωτογραφία, που συνοδεύει το σημερινό μου σημείωμα, ο αναγνώστης βλέπει την περίφημη κρήνη «Πειρήνη» της αρχαίας Κορίνθου, της οποίας τη δροσιά θα αποζητούσε κάποτε και ο διψασμένος Διογένης.

Η κυνική φιλοσοφική Σχολή ονομάστηκε έτσι επειδή είχε ως έμβλημά της το σκύλο, ο οποίος, ως γνωστόν, στα αρχαία ελληνικά λέγεται κύων (εξ ου τα σύνθετα κυνηγός, κυνηγόσκυλο κ.λπ).

Οι κυνικοί φιλόσοφοι έλεγαν ότι εμείς (οι ανθρωπόμορφοι σκύλοι) διαφέρουμε από τους άλλους σκύλους, επειδή εμείς δεν δαγκώνουμε τους εχθρούς αλλά τους φίλους για να τους διορθώσουμε…

ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Όλη η περιουσία ενός κυνικού φιλόσοφου, που το κύριο γνώρισμά του ήταν η λιτότητα, αποτελούνταν από ένα δερμάτινο σακκούλι για τα τρόφιμά του, την πήρα (ιωνικά πήρη), μια χλαίνα (ιωνικά χλαίνη), ένα επανωφόρι δηλαδή που φοριόταν πάνω από το χιτώνα. Η χλαίνη λεγόταν και φάρος και ιμάτιον.

Ο χιτώνας ήταν ένα υποκάμισον (πουκάμισο), που το φορούσαν και οι άνδρες και οι γυναίκες χωρίς μανίκια (χειρίδες). Όταν είχε χειρίδες, λεγόταν χειριδωτός χιτών, και όταν ήταν μακρύς ως τα πόδια, λεγόταν ποδήρης χιτών.

Εκτός από την πήρα και την χλαίνη οι κυνικοί είχαν και μια ράβδο (μπαστούνι) για να στηρίζονται, ένα ποτήρι πήλινο να πίνουν νερό και μια μάζα, ένα κρίθινο ζυμωμένο ψωμί. Το σιταρένιο ψωμί λεγόταν, όπως και τώρα, άρτος (εξ ου αρτοποιείο, αρτοποιός κ.λπ.).

Ενώ ήταν τόσο λίγα τα υπάρχοντα του κυνικού φιλόσοφου, κάποια μέρα, όταν είδε ο Διογένης έναν βοϊδοβοσκό να πίνει νερό μέσα από τις χούφτες του, κατάλαβε ότι το πήλινο ποτήρι του (το δέπας εκ κεράμοιο) άδικα το φορτωνόταν, του ήταν περιττό βάρος!

Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΣΙΝΩΠΕΑ ΚΥΝΙΚΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗ

Ο Πόντιος Σινωπέας κυνικός φιλόσοφος Διογένης ασφαλώς στερήθηκε τις εφήμερες απολαύσεις που κυνηγούσαν όσοι σύγχρονοί του πίστευαν εκείνους που δίδασκαν «Φάγωμεν, πίωμεν, αύριο γαρ αποθνήσκομεν» (=Ας φάμε και ας πιούμε γιατί αύριο πεθαίνουμε) αλλά κέρδισε την αιώνια δόξα γιατί δε δίδασκε μόνο με τα λόγια ότι η αυτάρκεια είναι ο μόνος δρόμος και τρόπος ζωής που απαλλάσσει τους ανθρώπους από το άγχος, αλλά ζούσε και ασκητικά, όπως διακηρύσσει και με ένα δεύτερο επίγραμμά του ο Αντίφιλος ο Βυζάντιος!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμμετοχή του Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου στο ΕΕΕΕΚ

Συμμετοχή του Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων...

Ο Σύλλογός μας είχε τη χαρά να συμμετάσχει σε μια...

Η Αυτοδιοίκηση μπροστά σε νέες αλλαγές και προκλήσεις

Η Αυτοδιοίκηση μπροστά σε νέες αλλαγές και προκλήσεις

 Η χρονιά φτάνει στο τέλος της και η Αυτοδιοίκηση...

Συμμετοχή του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας σε Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δουνκέρκη

Συμμετοχή του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας σε Ευρωπαϊκό...

Το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας με 9 μαθητές/-τριες και 3...

Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Παπαβασιλείου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Παπαβασιλείου σε ηλικία 90...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Σάββατο 23...

Το ΚΔΑΠ ΝΑΟΥΣΑΣ σε έκθεση παιδικής ζωγραφικής

Το ΚΔΑΠ ΝΑΟΥΣΑΣ σε έκθεση παιδικής ζωγραφικής

Την έκθεση παιδικής ζωγραφικής που διοργάνωσε η...

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία  στις εσωκομματικές εκλογικές διεργασίες

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογικές...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΠαρά το γεγονός ότι το...

Χρονογράφημα  Απεργία  20 Νοέμβρη

Χρονογράφημα Απεργία 20 Νοέμβρη

Του Φοίβου ΙωσήφΠροσέξτε, Νοέμβρη, όχι Νοεμβρίου,...

ΒΑΒΡΙΟΥ «ΜΥΘΡΙΑΜΒΟΙ ΑΙΣΩΠΕΙΟΙ»

ΒΑΒΡΙΟΥ «ΜΥΘΡΙΑΜΒΟΙ ΑΙΣΩΠΕΙΟΙ»

Γράφει ο Θωμάς ΓαβριηλίδηςΦιλόλογος-ΣυγγραφέαςΟ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...