«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση
Με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ υπερψηφίσθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε, για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές». Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 καταψήφισαν την τροπολογία.
Μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή θα μπορούν να καταθέτουν υπομνήματα για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές», που επιχειρεί να αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη από την Βουλή «για τη θωράκιση της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που φορούν τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη», όπως τονίστηκε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία , απαλείφοντας μία ακόμη ένσταση που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ. Περιόρισε το θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι την λήξη της προθεσμίας, να την έχουν μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.
Ο Υπουργός Εσωτερικών
Λίγο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Εχετε περιέλθει σε βαρύτατη αμηχανία. Σε ένα τέτοιο μείζον θέμα το παρών» επισημαίνει την ένδειά σας. Ή αποδέχεστε μια βασική στρατηγική ή διαφωνείτε και λέτε όχι. Το ναι μεν αλλά, δεν σας σώζει… Θεωρώ ότι έχουμε απαντήσει στα πάντα και έχουμε ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Εκτός από αντιρρήσεις αρχής, που έχει το ΚΚΕ για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική μνήμη, όλες οι άλλες έχουν καλυφθεί και δεν μπορείτε να επιμείνετε σε μια άρνηση. Και το θέμα είναι εάν όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την ίδια στρατηγική στόχευση, που υποτίθεται ότι πως είναι κοινή. Το μείζον ερώτημα, πλέον είναι, είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων; Γιατί εάν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία ...».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «αυτό που σας ενοχλεί δεν είναι η πιθανή παρουσία όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί. Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό και την ταυτόχρονη στροφή στην ακροδεξιά θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που γέρνουν προς τα εκεί.»
«Η τροπολογία αντί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να τους δυναμώσει. Είναι μια συνταγματικά προβληματική τροπολογία. Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς; Επιμένοντας ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα των δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Αφήνεται παράθυρο ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας από το παράθυρο την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι: «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, αναγνώρισε πως με τις βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός έχουν γίνει βήματα σημαντικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες πλευρές της ρύθμισης που χρήζουν ορισμένες διορθώσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει νωρίτερα: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση. Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά. Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, γι’ αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».