Του dr. Εμμανουήλ Πάσχου
Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και με το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και ανακατατάξεις. Στην κεντρική Ευρώπη ακουγότανε συχνά το μήνυμα ότι η πείρα του παρελθόντος θα εξάλειφε τα δεινά ενός νέου πολέμου. Δυστυχώς η προσδοκία αυτή ήταν απατηλή και γι´ αυτό ενεργοποιούνται νέες ανακατατάξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Μετά την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ο κόσμος άλλαξε. Θα περιγράψω μερικές από αυτές όπως τις ζούμε στην Γερμανία.
Δύο μεγάλα θέματα είναι η αμυντική οχύρωση της κεντρικής Ευρώπης και η εξάρτηση από πηγές ενέργειας, ειδικά από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο). Έχουν ληφθεί κιόλας αποφάσεις για ένα νέο αμυντικό σύστημα . Ο καγκελάριος Scholz εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα αμυντικής οχύρωσης με επένδυση 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Επί πλέον οι γειτονικές χώρες αρχίσαν να συνεργάζονται για να εναρμονίσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.
Δεύτερον, από το φθινόπωρο υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν νέες χώρες από όπου θα εισάγεται ενέργεια και τα δεδομένα περιγράφουν ότι οι ανάγκες γι’ αυτό τον χειμώνα έχουν ήδη καλυφθεί. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή αύξανε τον πληθωρισμό πλήττοντας αρκετές κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι φανερό στα κέντρα Γερμανικών πόλεων όπου βλέπουμε περισσότερους άστεγους και καταστήματα να κλείνουν, κλπ. Η Ελλάδα με την γεωργική της παραγωγή και τον τουρισμό ίσως να πάει καλλίτερα. Στην συγκέντρωση του Davos o ανταποκριτής Fareed Zakaria του CNN περιέγραψε την Ελλάδα σαν μία χώρα η οποία ανταπεξέρχεται στις οικονομικές ανάγκες. Ασφαλώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη βιομηχανία που πλήττεται άμεσα με την ακρίβεια του φυσικού αερίου.
Υπάρχουν ίσως και άλλα πλεονεκτήματα στη Ελλάδα: Εδώ το κλίμα είναι πιο ήπιο και η ετήσια ηλιοφάνεια σχεδόν διπλάσια από την ηλιοφάνεια στην Γερμανία. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας και να την αποθηκεύει σε υδροηλεκτρικά φράγματα.
Στη Βέροια έχουμε γύρω μας φράγματα που μπορούν να συνδεθούν και να αξιοποιηθούν. Κάθε σχολείο μπορεί να έχει στην σκεπή ένα φωτοβολταϊκό και ένα ηλιόθερμο, σχετιζόμενα με ένα μάθημα ηλιακής ενέργειας: ταυτόχρονη παραγωγή και μάθηση. Έτσι δημιουργείται η συνείδηση για το περιβάλλον. Κατόπιν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που συζητούνται συνεχώς.
Διαβάζω στις ξένες εφημερίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός παραγωγός ενέργειας.
Στα θέματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής η επιστημονική γνώση προσέφερε την γνώση της. Η πανδημία μετατράπηκε σε ενδημική μόλυνση και υπάρχουν αρκετές τεχνολογικές αλλαγές που επιτρέπουν εξόρυξη αερίου από μεγάλα βάθη. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, αλλά αυτά είναι το θέμα για ένα άλλο άρθρο.