Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του σας προσκαλούν στην διάλεξη της υπ. διδάκτορος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Εύας Κοντογουλίδου με θέμα «Η κεραμική των αρχαϊκών χρόνων από τις νεκροπόλεις των Αιγών (Βεργίνα) και της Λεβαίης (Σφηκιά)», στις 8/2 και ώρα 19:30 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας («Υπόγειο της Μνήμης»).
Την ομιλήτρια προλογίζει η Αγγελική Κοτταρίδη, Δρ. Αρχαιολόγος-Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση υποστηρίζεται με δυνατότητα ταυτόχρονης απομακρυσμένης παρακολούθησης στον σύνδεσμο:
https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09
«Η συγκεκριμένη διατριβή μελετά την επείσακτη και την εγχώρια κεραμική των αρχαϊκών χρόνων - συγκεκριμένα από τις αρχές του 6 ου έως τα μέσα του 5 ου αι. π.Χ. - από τα νεκροταφεία των Αιγών (Βεργίνα) και της Λεβαίης (Σφηκιά), τα οποία ερευνήθηκαν από το 1994 έως το 2007 στα πλαίσια σωστικών ανασκαφών της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Η μελέτη των 349 πήλινων - αδημοσίευτων - αγγείων των συνολικά 180 ταφών που σώζονται ακέραια και σε θραύσματα θα εμπλουτίσει σημαντικά τις γνώσεις μας ως προς την καταγραφή των ταφικών εθίμων, την κατανόηση της κοινωνικής δομής και την οργάνωση των μακεδονικών νεκροπόλεων κατά την αρχαϊκή περίοδο, καθώς οι συγκεκριμένες νεκροπόλεις των Αιγών και της Λεβαίης συνεξετάζονται με τις σημαντικές γειτονικές της Βέροιας και της Μίεζας προκειμένου να εντοπιστούν ομοιότητες και διαφορές. Στους στόχους της διατριβής εντάσσεται επίσης και ο εντοπισμός των ποικίλων επιδράσεων από άλλα μεγάλα κέντρα προκειμένου να διαπιστωθούν οι τυχόν πολιτισμικές, εμπορικές και κοινωνικές επαφές που υπήρξαν με αυτά (Αθήνα, Κόρινθος, Εύβοια, Ανατολική Ελλάδα, Χαλκιδική και μυχός Θερμαϊκού κόλπου). Περαιτέρω, η διατριβή εμβαθύνει ιδιαίτερα στη μελέτη της λεγόμενης «τοπικής» κεραμικής και το πεδίο παραγωγής της (πηλός, τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, χαρακτηριστικά των σχημάτων και της εικονογραφίας, χρονολόγηση, σχέσεις με αττικά, κορινθιακά και άλλα εργαστήρια) προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη εργαστηρίου στην περιοχή».
Βιογραφικό της ομιλήτριας:
Η Εύα Κοντογουλίδου, αρχαιολόγος ΕΦ.Α. Ημαθίας, σπούδασε αρχαιολογία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη με θέμα της κύριας εργασίας: «Η Δημιουργία των Μουσειακών Εκθέσεων: Συντελεστές, Ρόλοι και Πρακτική. Η Περίπτωση του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών». Από το 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Η κεραμική των αρχαϊκών χρόνων από τις νεκροπόλεις των Αιγών (Βεργίνα) και της Λεβαίης (Σφηκιά)». Εργάστηκε με συμβάσεις του Υπουργείο Πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους των Αιγών και των Πιερίων από το 1996 ως το 2006, συμμετέχοντας σε πολλές σωστικές ανασκαφές των Αιγών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην καταγραφή/ταξινόμηση των ευρημάτων τους. Από το 2007, ως αορίστου χρόνου πλέον αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ορίστηκε υπεύθυνη του έργου της συντήρησης και αναστήλωσης του Ανακτόρου των Αιγών, στο οποίο είναι επιβλέπουσα από το 2015 και εξής. Το 2009 συμμετείχε στην Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ. Από το 2017 ανέλαβε επιμελήτρια του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών και από το 2020 υπεύθυνη των αρχαιολογικών χώρων των Αιγών και των Πιερίων. Συμμετείχε με ανακοινώσεις που αφορούν στις Αιγές και την ευρύτερη περιοχή σε ημερίδες και συνέδρια, ενώ έχουν δημοσιευθεί και σχετικά άρθρα της.