Θεματικές συνεντεύξεις Μητσοτάκη εν όψει εκλογών - «Παράθυρο» για αύξηση κατώτερου μισθού, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Θεματικές συνεντεύξεις Μητσοτάκη εν όψει εκλογών - «Παράθυρο» για αύξηση κατώτερου μισθού, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, θέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης, όπως τόνισε στην χθεσινή πρώτη θεματική («Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας») συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με πολιτικά μηνύματα ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, μηνύματα για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας κυρίως προς την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε «παράθυρο» για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και νέο ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε οτι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, ενώ σημαντική χαρακτήρισε την παρέμβαση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», που συγκράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε τις τιμές, ενώ έδωσε δυνατότητα για συγκρίσεις των τιμών, όπως είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει διάταξη για την αισχροκέρδεια και εφαρμόζεται με αυστηρό τρόπο.

Για την ακρίβεια

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Υπενθύμισε ότι σε όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημείωσε ότι «μπορούν να προσφέρουν και άλλες παροχές, stock options για παράδειγμα. Τις ενθαρρύνουμε λοιπόν. Όπως και τις παροχές σε είδος», ενώ έκανε λόγο για τη σχέση ζωής και δουλειάς, με την προώθηση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν ή τη δημιουργία παιδικών σταθμών για τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην ανησυχούν να πάρουν μαζί τους το παιδί στη δουλειά, αν χρειάζεται.

Για μείωση φόρων, νέες παρεμβάσεις και νέα μέτρα

Για μείωση φόρων και παρεμβάσεις περεταίρω ελαφρύνσεων, τόνισε: «η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, γιατί χώρες που το εφάρμοσαν και έχασαν έσοδα, αλλά και δεν έφτασε η μείωση στον καταναλωτή». Ο πρωθυπουργός άφησε ένα «παράθυρο» για κάποιες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά η όποια μείωση φόρων πάντα στα περιθώρια που αφήνει η Οικονομία της χώρας.

Τα δεδομένα για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα τα έχουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης να πατήσουμε το pause και να δούμε τις ήδη σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως για παράδειγμα το Market Pass. αυτοσυγκράτηση και υπομονή, είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα τρισίμησι χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» ανέφερε.

Αύξηση κατώτατου μισθού από 1 Απρίλιου

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων και των μισθών, καθώς και το αν συνδέεται η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού (1η Απριλίου αντί 1η Μαΐου) με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι την 1η Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό» είπε και το ανέλυσε.

Τόνισε επίσης πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα».

Για τον κατώτατο μισθό επεσήμανε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι μία σημαντική αύξηση, ενώ γενικότερα για τις αυξήσεις των μισθών στις επιχειρήσεις είπε ότι «μπορούν καλύτερα και θα είναι καλύτερες οι αυξήσεις των μισθών» ειδικά για ανταγωνιστικές, περιζήτητες ειδικότητες.

Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024. «Ναι, θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024», είπε υπογραμμίζοντας πως έχουν επιπλέον γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου.

Για την ανεργία, εκτίμησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει μείωση της ανεργίας των γυναικών ΕΕ 29,8% στην Ελλάδα και μείωση της ανεργίας στους νέους 17,5% ,πολύ μεγαλύτερη από την ΕΕ.

Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του λεγόμενου μη-μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών πριν και μετά τις εκλογές, επεσήμανε: «Είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για τη δεύτερη τετραετία.

Για τις συντάξεις

Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο.

Για την επενδυτική βαθμίδα

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν έπαιξαν κορόνα – γράμματα τις τύχες των χωρών τους. Έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν. Το μόνο κομμάτι του παζλ που λείπει είναι η επίτευξη. Θα γίνει μέχρι το 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα.

«Αν μας εμπιστευτούν ξανά, θα μάς δοθεί η βαθμίδα. Και είμαι απολύτως σίγουρος. Αλλά αν προκύψει κυβέρνηση με άλλο πρόγραμμα δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι. Κοιτάξτε πόσο έχει αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας σχετικά διαγράμματα. «Θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη πολιτική μας για την επενδυτική βαθμίδα. Σε καμία περίπτωση αυτή η εικόνα δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Η πολιτική που έχουμε εφαρμοστεί είναι αυτή που δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάπτυξη

«Στηρίζουμε κατ’ εξοχήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μέσω του Εξοικονομώ για παράδειγμα. Είναι χρήματα που καταλήγουν στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΣΠΑ «Τα χρήματα δεν θα πάνε σε λίγους προνομιούχους. Ήταν πρωτοφανής η κρίση που περάσαμε. Από το 2015 μέχρι το 2019 η ανάπτυξη ήταν 0,5% κατά έτος, το 1/4 της ανάπτυξης της ΕΕ. Αυτή η απόκλιση καλύπτεται με ρυθμούς διπλάσιους από τον μέσο όρο της ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει γίνει καλύτερη στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Ταμειακά διαθέσιμα

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε χαρακτηριστικά «μαξιλάρι» έχω για να κοιμάμαι. Τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι υπερήφανος για το «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνησή του, καθώς προήλθε από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και την ύπαρξή του επέβαλαν οι δανειστές επειδή δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ενημέρωσε, τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ.

Φοροδιαφυγή

«Μας απασχολεί η φοροδιαφυγή και τα επιδόματα» απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση. «Δεν έχουμε άλλο τρόπο όμως από τις φορολογικές δηλώσεις. Έχουμε μία καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Άκουσα παράπονα από επαγγελματίες. Δεν αποκλείεται να μη δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα με νέες τεχνολογίες».

Μνημόνιο, επιδοματική πολιτική και «ιλουμινάτι»

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο νέο μνημόνιο λόγω επιδοματικής πολιτικής, απάντησε: «Διαβάζω και εγώ διάφορους ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές. Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία σε πρωτοφανείς συνθήκες. Είμαι υπερήφανος. Πήραμε το ρίσκο για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής στο μέλλον, ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος αλλά είμαι υπέρ της κρατικής παρέμβασης όταν έχουμε κινδύνους συστημικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως αρνητικό παράδειγμα τη Βρετανία όπου κατέρρευσε τόσο η λίρα, όσο και η κυβέρνηση της Λίζα Τρας. «Προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας και είχαμε γρήγορη ανάκαμψη. Εδώ δεν έχουμε μοντέλο ΗΠΑ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τράπεζες και υδρογονάνθρακες

«Όταν ήρθαμε στα πράγματα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 40%, τώρα είναι 10%», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι τα προγράμματα στήριξης στους δανειολήπτες ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα και ζήτησε από τις Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων. «Υπάρχει περιθώριο για ανταγωνισμό στις δανειοδοτήσεις. Τους συνεπείς πελάτες να μην τους ξεχνάνε οι τράπεζες».

Η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, όπως είπε, πάει πίσω στο 2012-2014. Ήταν η τελευταία σοβαρή προσπάθεια. Η προσπάθεια πάγωσε την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνει όμως σάρκα και οστά, είναι και ανάγκη της Ευρώπης», ενώ τόνισε ότι οι έρευνες δεν γίνονται μόνο στην Κρήτη, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα.

Για τις απευθείας αναθέσεις

Σε ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις στη νυν τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Δεν έχω την ίδια εικόνα για τις απευθείας αναθέσεις. Όμως αν πιστεύει κανείς ότι τη δύσκολη περίοδο με τον κοροναϊό ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο δρόμο να έρθει να μου το πει. Ας είμαστε ρεαλιστές και έντιμοι. Δεν λέω ότι όλα έγιναν όλα ορθά. Χρειάζεται διερεύνηση. Ποτέ δεν έχω δυσκολία να απαντώ ευθέως και να δέχομαι την κριτική. Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών, έκανα άμεσα δήλωση, ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει μιλήσει για τις βαλίτσες με τα λεφτά. Δεν υπήρξε πάντως καμία χώρα που δεν προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες, για εμβόλια και μάσκες και τα λοιπά», είπε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας «καρφί» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για το θέμα και ότι τα νούμερα δεν ήταν αυτά που περίμεναν αλλά είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. «Οι απευθείας διευθετήσεις έχουν αυξηθεί επίσης έτσι ώστε να μην φτάνουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις», σημείωσε.

Στήριξη νέων και γονέων

To brain drain έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται βιογραφικά από το εξωτερικό από παιδιά που θέλουν να γυρίσουν πίσω. «Καταργήσαμε και τον φόρο γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ. Πολλές δουλειές σήμερα πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Βλέπω με μεγάλη χαρά τα νέα παιδιά να πηγαίνουν στη ναυτιλία. Είσαι νέος καπετάνιος και βγάζεις 10.000 το μήνα. Θα πρέπει να δημιουργούμε καλές αποδοχές για όλους, για τον μέσο όρο», υπογράμμισε.

Για την αγροτική οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί και είπε: «Κινητοποιήσεις πάντα γίνονται, έχουμε καλό κλίμα. Η αγροτική οικονομία, θα βοηθηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φέτος σε μία σειρά προϊόντων είχαμε πολύ καλές τιμές, στο λάδι για παράδειγμα. Είναι σημαντική ανάσα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 23 Νοεμβρίου οι εξετάσεις  πιστοποίησης αποφοίτων των  Πειραματικών  Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Στις 23 Νοεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων...

H ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό...

Θεσσαλονίκη: Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο 53χρονος που σκοτώθηκε στο τροχαίο

Θεσσαλονίκη: Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα...

Μέλος του συγκροτήματος Δυτικές Συνοικίες ήταν ο ...

Πόθεν Έσχες: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για δηλώσεις του 2023 – Αύριο ανοίγει για το 2024

Πόθεν Έσχες: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για δηλώσεις...

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΠΟΘΕΝ για την...

Ποιοι θα πάρουν το χριστουγεννιάτικο 200άρι

Ποιοι θα πάρουν το χριστουγεννιάτικο 200άρι

Με το άρθρο 17 του φορολογικού νομοσχεδίου «Επίδομα...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 22 Νοεμβρίου

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 22 Νοεμβρίου

Τον χάρτη των πληρωμών για την περίοδο 18 έως 22...

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα πληρώνει 18 επιδόματα για τον Νοέμβριο σε χιλιάδες δικαιούχους

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα πληρώνει 18 επιδόματα για τον Νοέμβριο...

Νωρίτερα εντός του Νοεμβρίου θα προχωρήσει...

Εκτός ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Εκτός ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς με απόφαση του πρωθυπουργού Κ....

Εκτός ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς με απόφαση του πρωθυπουργού Κ....

Α. Τζιτζικώστας στην ομιλία των εγκαινίων: “Σχεδιάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό

Α. Τζιτζικώστας στην ομιλία των εγκαινίων: “Σχεδιάζω...

Το σχέδιό του για την ανάπτυξη συνολικά του ευρωπαϊκού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...