Τα λαογραφικά μας -  Καλικάντζαροι

Τα λαογραφικά μας - Καλικάντζαροι

Γράφει ο δάσκαλος,

Μάκης Δημητράκης

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής της λαογραφίας Δ. Λουκάτος έγραψε για τα ήθη και έθιμά μας. «…Δεν έχει σημασία ότι ζούμε σε μια εποχή μοντέρνα… Το υποσυνείδητό μας κρατάει σαν έθιμα τις δεισιδαιμονίες αυτές… Χρειάζεται να ξέρουμε και να περιγράφουμε με αγάπη τα έθιμά μας, γιατί έτσι δενόμαστε περισσότερο με το έθνος μας και την ιστορία μας. Ιδιαίτερα για τις νέες γενιές έχουμε χρέος εμείς οι παλιότεροι να κάνουμε αυτές τις περιγραφές, ώστε να ενημερώνονται οι νέοι και να αγαπούν και να ξαναζωντανεύουν τα πατροπαράδοτα…».

Έτσι σήμερα θα μας απασχολήσουν οι Καλικάντζαροι. Τα καλικαντζαράκια όπως χαϊδευτικά τα αποκαλεί ο λαός μας.

Δαιμονικά όντα. Άσχημα, μαύρα με μάτια κόκκινα, τριχωτά, με πόδια τραγίσια. Χαρακτηριστικό τους κάποιο κουσούρι, κουτσοί, στραβοπρόσωποι και στραβοπόδαροι, μονόματοι και μονοπόδαροι, στραβόστομοι και στραβομούρηδες. Είναι ευκίνητοι, νάνοι ή μεγαλόσωμοι, άλλοτε γυμνοί, άλλοτε κουρελιάρηδες, με σκούφο και με παπούτσια άλλοτε τσαρούχια κι άλλοτε σιδερένια.

Για την προέλευσή τους – σύμφωνα με κάποιες δοξασίες – λένε πως κάποτε ήταν άνθρωποι με κακιά μοίρα και ακόμη πως καλικάντζαροι γίνονται όσοι γεννηθούν μέσα στο 12ήμερο εκτός κι αν βαπτιστούν αμέσως ή γίνονται εκείνοι στη βάπτιση των οποίων ο παπάς δε διάβασε σωστά τα ευχές του μυστηρίου.

Αρχηγός τους είναι ο Μαντρακούκος (κουτσός, άγριος και πολύ επικίνδυνος). Ακολουθεί ο Μαγάρας (με τεράστια κοιλιά). Άλλος είναι Κωλοβελόνης (με μεγάλα δόντια).

Όλο το χρόνο τα καλικαντζαράκια προσπαθούν – στα έγκατα της γης όπου ζουν – να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Όταν όμως πλησιάζει η στιγμή που θα το κόψουν, βγαίνουν στην επιφάνεια της γης να κάνουν σκανδαλιές, περιμένοντας πως το δέντρο θα πέσει μόνο του.

Βγαίνουν ακόμη στην επιφάνεια της γης φοβούμενοι μήπως και η ετοιμόρροπη γη θα πέσει και θα τους πλακώσει. Πάνω στη γη μένουν σε νερόμυλους, κάτω από γεφύρια, κοντά στα ποτάμια και σε τρίστρατα. Μπαίνουν στα σπίτια από τις καμινάδες των σβηστών μόνο τζακιών. Έτσι οι νοικοκυραίοι του σπιτιού φροντίζουν να καίει το τζάκι νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 12ήμερου.

Μένουν πάνω στη γη μέχρι την παραμονή των Φώτων οπότε τρομαγμένοι από την παρουσία του παπά και τον αγιασμό επιστρέφουν στον κάτω κόσμο και ξαναρχίζουν να κόβουν το δέντρο της γης που με τη Γέννηση του Χριστού ξαναγίνεται.

Οι καλικάντζαροι δε μοιάζουν μεταξύ τους και δεν πρέπει να μπερδεύονται με άλλα «δαιμονικά» της ελληνικής υπαίθρου που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά που εμφανίζονται όλο το χρόνο όπως οι Βουρκόλακες = Βρυκόλακες, τα αερικά, τα ξωτικά και οι παραρίτες.

Τα καλλικαντζαράκια τα συναντούμε και με άλλες ονομασίες όπως Καλκαντζόνια, Καλκαττζάνια, Καλκάνια, Καρκάντζαροι, Τζόγιες, Κωλοβελόνηδες, Σκαλικαντζέρια, Καρκαντζέλια κ.ά.

Αλλά και άλλοι λαοί έχουν αντίστοιχα δαιμονικά όντα με τους δικούς μας καλικάντζαρους. Έτσι έχουμε τα πνεύματα του δάσους, τους νάνους, τους λυκάνθρωπους, τους δράκοντες και τις μάγισσες που σαν κυρίαρχα όντα της νύχτας και της υπαίθρου εχθρεύονται ή ζηλεύουν την οικογενειακή ζωή και χαίρονται να μολύνουν κάθε είδους από την τροφή ή τον ρουχισμό τους.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...