Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, το μεσημέρι της Παρασκευής(30/12/2022) «εισβάλαμε» με τον φακό του «ΛΑΟΥ» στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου ΕΛΥΖΕ της οικογένειας Φλώρου επί της οδού Θερμοπυλών στη Βέροια. Προς έκπληξή μας επί το ζαχαροπλαστικό έργον ήταν και οι 3 γενιές της οικογενείας.
Ο παππούς Κώστας και παλαιότερος μάστορας αυτή την στιγμή στη Βέροια, ο γιος Ζώης που τον έχει διαδεχθεί επάξια και με το ίδιο μεράκι και προσήλωση διευθύνει το ΕΛΥΖΕ και ο εγγονός 17χρονος Κώστας, που εκτός από το όνομα του παππού, φαίνεται ότι έχει κληρονομήσει και την αγάπη για την ζαχαροπλαστική.
Τους «συλλάβαμε» την στιγμή που ετοίμαζαν τις μοναδικές βασιλόπιτες του ΕΛΥΖΕ, που φημίζονται για την γεύση και την εκπληκτική υφή τους. Ο κ. Κώστας μας εξήγησε ότι η επιτυχία της βασιλόπιτας του ΕΛΥΖΕ, πρωτίστως οφείλεται στην υπομονή και τον χρόνο προετοιμασίας της.
«Δεν θέλει βιασύνη η βασιλόπιτα, αλλά ποιος περιμένει σήμερα…» είπε χαρακτηριστικά. Ο γιος του Ζώης πρόσθεσε ότι η επιλογή άριστων υλικών, ακόμη και των αλεύρων που χρησιμοποιούν κάνουν την βασιλόπιτα του ΕΛΥΖΕ να ξεχωρίζει, αφού γίνεται με σπιτική φροντίδα.
Τέλος ο εγγονός Κώστας, που «ζυμώνεται» στη δουλειά και μαθαίνει από τον παππού, μίλησε για μια δύσκολη και σκληρή δουλειά με πολλές ώρες ορθοστασία, που τους αποζημιώνει το εξαιρετικά δημιουργικό αποτέλεσμα.
Τελικά όσο κι αν βιομηχανοποιηθούν κάποια παρασκευάσματα, όπως είναι και η βασιλόπιτα, δεν είναι δυνατό να συγκριθεί το αποτέλεσμα με τα δημιουργήματα του ΕΛΥΖΕ της οικογένειας Φλώρου, που συνεχίζει με μεράκι, γνώση και υπευθυνότητα την ζαχαροπλαστική τέχνη…και μάλιστα την μεταδίδει και στην 3η γενιά!!!
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας