Χθες το πρωί στη Βεργίνα - Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό σε στενό κύκλο το Μουσείο των Αιγών (Φωτογραφίες)

Χθες το πρωί στη Βεργίνα - Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό σε στενό κύκλο το Μουσείο των Αιγών (Φωτογραφίες)

Το νέο πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα, εγκαινίασε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τον κ. Μητσοτάκη και την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και η κα Μενδώνη καθώς και βουλευτές, στελέχη της κυβέρνησης, από Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, αυτοδιοικητικοί, κ.α..


Κοτταρίδη: Το Μουσείο ανασταίνει τις Αιγές


Ακολούθησαν στο αμφιθέατρο του Μουσείου, ομιλίες και χαιρετισμοί, με πρώτη την κα Κοτταρίδη που ξεκίνησε με μια συγκινητική αναφορά στον Μανόλη Ανδρόνικο. Η προϊσταμένη της ΕΦ.Α, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στο ιστορικό του νέου μουσείου και γενικότερα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και συνέχισε με αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν εξ αρχής στο έργο.


Μνημόνευσε τον πρώην υπουργό πολιτισμού, αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο, «που έβαλε τις βάσεις, πίστεψε στο όνειρο της επιστροφής των ευρημάτων στον τόπο τους και στη δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου που θα ήταν συγχρόνως και τόπος παραγωγής τέχνης» όπως είπε, καθώς και στον Βαγγέλη Βενιζέλο και επεσήμανε ότι κάπου στο 2009 αποκρυσταλλώθηκε η ιδέα ενός πολύμορφου, πολυδύναμου, ευέλικτου και συνεχώς εξελισσόμενου μουσειακού μορφώματος, που με διάσπαρτες ενότητες στο γεωγραφικό χώρο θα αγκαλιάζει, θα ενσωματώνει το σύνολο του αρχαίου τόπου και θα επεκτείνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και του διαδικτύου, με το ψηφιακό μουσείο Μέγας Αλέξανδρος, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2023.


Τόνισε ιδιαίτερα την επιμονή της Λίνας Μενδώνη, λέγοντας ότι «το 2012 ως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ ήταν αυτή που φρόντισε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο, το αποτέλεσμα του οποίου δικαιώνει τους κόπους».

Η κα Κοτταρίδη ενημέρωσε για τα εκθέματα του μουσείου, που εκτός από το εισαγωγικό «παράθυρο στον κόσμο του Μ. Αλεξάνδρου», φιλοξενεί 5 εκθέσεις: Την έκθεση αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου, την έκθεση γλυπτών, την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» και την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο Μουσείο.


«Οι Μακεδόνες αγαπούσαν πολύ την τέχνη και φρόντιζαν να φέρουν στις Αιγές την αφρόκρεμα της Ελληνικής διανόησης. Το μουσείο φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο» τόνισε η προϊσταμένη της ΕΦΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κύρια προσφορά αυτού του μουσείου είναι ότι ανασταίνει τις Αιγές, τη χαμένη Μητρόπολη των Μακεδόνων, με επτά αιώνες ιστορίας και χιλιάδες ευρήματα. Αναφέρθηκε επίσης και στην περιοχή της Νάουσας, στα καλά νέα, όπως είπε, «για το τεράστιο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, το Γυμνάσιο της Μίεζας, που υπάρχει, το αναγνωρίσαμε, ξεπερνάει τα 30 στρέμματα, έχει αποκαλυφθεί περίπου το ένα πέμπτο και πρέπει να ανασκαφεί και το υπόλοιπο».


Είναι πολύ πιθανό πρόσθεσε η κα Κοτταρίδη ότι αυτό ήταν το αρχέτυπο των γυμνασίων που εκπαίδευσαν καλούς στρατιώτες για τους βασιλιάδες, πολίτες για τις πόλεις και έφεραν την Ελληνική λαλιά στους Ινδούς.


«Η μελέτη των Μακεδόνων στην κοιτίδα τους είναι μία κορυφαία προϋπόθεση για να κατανοήσουμε το θαύμα που υπήρξε, η ελληνιστική οικουμένη. Και επιτέλους τον 21ο αιώνα αρχίζει να παίρνει τη θέση που της αξίζει στην έρευνα. Το επόμενο όνειρο το οποίο αξίζει τον κόπο, είναι η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας της ελληνιστικής οικουμένης», πρόσθεσε και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Περιφερειάρχη.

Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια χρηματοδότησε και παρέδωσε ένα έργο οικουμενικού πολιτισμού


Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, άνοιξε τον χαιρετισμό του με μια επισήμανση, που αφορούσε την ομιλία της προϊσταμένης. «Η κα Κοτταρίδη τα είπε σχεδόν όλα, δεν είπε όμως πώς έγινε το μουσείο. Διότι το μουσείο αυτό δεν αναδύθηκε από την μακεδονική Γη, ούτε η ίδια και οι συνεργάτες της έβρισκαν στον αύλειο χώρο λεφτόδεντρα για να συνεχίσουν. Το μουσείο -και είμαι πολύ περήφανος για αυτό - χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα το παραδίδουμε στους συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα και στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και αισιόδοξος, διότι αυτό το μουσείο δεν είναι απλώς ένα ακόμη μουσείο. Είναι ένα οικουμενικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, με σπουδαία κειμήλια και διαχρονικούς συμβολισμούς, που μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου, την ίδια την ουσία του ελληνικού πολιτισμού, το πνεύμα, την αισθητική, το σθένος… Για εμάς τους Μακεδόνες είναι κάτι παραπάνω.


Είναι η ταυτότητά μας που είναι αδιαπραγμάτευτη και για την οποία είμαστε περήφανοι», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, Εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα έργο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους Μακεδόνες και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς του οικουμενικού πολιτισμού, με τους θησαυρούς που εκτίθενται και συμβολίζουν αξίες και ιδανικά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να φωτίζουν και να εμπνέουν στο πέρασμα των αιώνων. «Οι χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορικής αλήθειας και της μοναδικότητας της Μακεδονίας. Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας δεν σταματάει, συνεχίζεται, εμπλουτίζεται, αναδεικνύεται και ως περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους με τους οποίους θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε και να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας καθιστώντας τον πόλο έλξης σε όλο τον κόσμο» τόνισε και παράλληλα αναφέρθηκε και στα προγραμματισμένα έργα της Μητρόπολης.


Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, για την εξαιρετική συνεργασία, αναφέρθηκε σε όλους όσοι εργάστηκαν για να φτάσει το έργο στην ολοκλήρωσή του και να παραδοθεί στο κοινό, στις υπηρεσίες του υπουργείου και της Αρχαιολογίας Ημαθίας «που με μέλημά τους έγινε το έργο αυτό, οι εργασίες αποπεράτωσης και η σημερινή τελετή εγκαινίων». Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, «να επισκεφτούν το Μουσείο, να το εξερευνήσουν και να δουν μπροστά τους την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό αυτού του τόπου, την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας».


Λίνα Μενδώνη: Δεδομένη η στήριξη του ΥΠΠΟ

στο έργο της ΕΦ.Α Ημαθίας

Για τα έργα που γίνονται στην Ημαθία, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ, από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από συστηματική και καθημερινή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, έκανε λόγο η υπουργός Λίνα Μενδώνη ενώ εκτενής ήταν και η αναφορά της στο έργο του Ανδρόνικου και στη στήριξη του ΥΠΠΟ στο ανασκαφικό έργο από την εποχή του μέχρι σήμερα, με τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.


«Ο σχεδιασμός των έργων στις Αιγές είχε εξαρχής ως στόχο τη συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτενούς αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη, αναδεικνύοντας τη ματιά του ΥΠΠΟ στη σύγχρονη προσέγγιση των μουσείων και της λειτουργίας τους. Δήλωσε επίσης την προφανή στήριξη και των επόμενων σχεδιασμών και δράσεων της ΕΦΑ και της κας Κοτταρίδη.


«Το μουσείο όμως οφείλεται προς όλους αυτούς -και είναι πολλοί -που διαχρονικά πριν από τον Ανδρόνικο και μετά από αυτόν και την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, έδωσαν τον εαυτό τους προκειμένου οι θησαυροί των ανακαλύψεων να έχουν την προστασία, την επιμέλεια και τη διεθνή προβολή που τους αρμόζει», σημείωσε η υπουργός. δίνοντας τον λόγο στον πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Το ταξίδι του μακεδονικού

πολιτισμού συνεχίζεται


«Δεν θα μπορούσα να λείψω από τα εγκαίνια του νέου Μουσείου των Αιγών. Όχι μόνο γιατί είναι χαρά μου να παραδίδω ως Πρωθυπουργός ένα έργο την εξέλιξη του οποίου παρακολουθώ από το 2017, όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και πάλι αυτόν εδώ τον χώρο, αλλά και γιατί πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία ξεπερνά όχι μόνον τα όρια της Ημαθίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Τολμώ να πω ότι πρόκειται για μία σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», παρατήρησε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγή του χαιρετισμού του.


Απευθυνόμενος στο περιφερειάρχη, του είπε ότι σίγουρα έπιασαν τόπο τα 18 εκατομμύρια, που διατέθηκαν από δύο διαδοχικά ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι «στη δεύτερη φάση κατασκευής χρηματοδοτήθηκε όχι μόνο η αποπεράτωση του κεντρικού κτιρίου αλλά και η μόνιμη έκθεση των γλυπτών και των αρχιτεκτονικών μελών στις στοές των αιθρίων. Και όλα όσα επιστέγασε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε εδώ πριν από έξι μήνες -σημαντικότατο γεγονός για την ανάδειξη της σημασίας του ελληνιστικού κόσμου- ήταν ουσιαστικά η ευκαιρία με την οποία το ίδιο το μουσείο επανασυστήθηκε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα».


Αξίζει συνεπώς, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «κάθε έπαινος σε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό, σε όλα τα στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στην Διευθύντριά της την κα. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία στην κυριολεξία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη Βεργίνα. Συγχαρητήρια στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και σε κάθε επιστήμονα και τεχνίτη, που μόχθησε για να γίνει αυτό το κομψοτέχνημα. Και θα το ξαναπώ: για τον πολιτισμό δεν χωρούν κομματικά στεγανά ούτε κομματικές μικρότητες. Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας όλων των τελευταίων ετών, των τελευταίων δεκαετιών».


Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι μέχρι το 2027 έχουν εγγραφεί δράσεις ύψους 350 εκατομμυρίων για την προστασία αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ επιπλέον 180 εκατομμύρια θα ενισχύσουν πρωτοβουλίες τουρισμού που επίσης περιλαμβάνουν πολλά μνημεία.


Συγκεκριμένα για την Ημαθία, πρόσθεσε: «Η Ημαθία όμως δεν είναι μόνο ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός. Ήδη αποκαθίστανται ο μιναρές και το διατηρητέο του βορειοδυτικού προσκτίσματος της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας.


Παράλληλα, γίνονται εργασίες για την ανάδειξη της βυζαντινής Ακρόπολης της πόλης και ειδικά εδώ στην Ημαθία και στη Βέροια αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν με στόχο να λάμψει ο μακεδονικός πολιτισμός σε όλο το μεγαλείο του. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα τα οποία μπορούν και πρέπει να γίνουν και όχι μόνο στην Μίεζα. Λίγα χιλιόμετρα άλλωστε από εδώ, θέλω να θυμίσω ότι ιδρύθηκε στη Βέροια μια από τις πρώτες κοινότητες, από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο. Γι’ αυτό και η πόλη είναι περήφανη για τους σχεδόν 50 ναούς που απλώνονται σε όλο τον οικιστικό της ιστό.


Και το ίδιο ισχύει βέβαια και για την ανοχή, αλλά και για τη συνύπαρξη που ταξιδεύουν μαζί με αυτή την περιοχή. Γιατί και η νεότερη Βέροια αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών εθνοτικών, αλλά και θρησκευτικών πληθυσμών. Είναι πολύ ενθαρρυντικό, συνεπώς, που τελευταία αναδύεται και η δική τους ιστορία. Κυρίως της ισραηλιτικής κοινότητας, ως παλαιότερης και από τις πιο ακμαίες της χώρας, που αποδεκατίστηκε στο Ολοκαύτωμα, όμως δεν έσβησε. Ο αρχαιολογικός χώρος, συνεπώς, της Βεργίνας και των Αιγών με την παγκόσμια ακτινοβολία του συνιστά μόνο την απαρχή μιας πολιτιστικής παρακαταθήκης δεκάδων αιώνων. Και αυτή η πολυκεντρική ανάδειξη μέσα από τη λειτουργία του νέου μουσείου φιλοδοξεί παράλληλα με το αρχαίο κλέος να παρουσιάσει και τη γόνιμη διαδρομή του στα χρόνια. Γιατί το χθες οφείλει πάντα να διαρκεί στο σήμερα και να συμμετέχει στην οικοδόμηση του αύριο κάθε κοινωνίας».


Ξενάγηση στους χώρους του μουσείου

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και οι επίσημοι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν από την Αγγελική Κοτταρίδη στους χώρους των εκθεμάτων του νέου Μουσείου, τα οποία εντυπωσίασαν, όλους τους προσκεκλημένους, ενώ στην έναρξη της τελετής, στο αμφιθέατρο παρουσιάστηκαν από το μουσικό σχήμα του Haig Yazdjiah, μουσικές της οικουμένης, από Ινδία, Αφγανιστάν, Κωνσταντινούπολη, Ιράκ και Αίγυπτο.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Ημαθίας Μπαρτζώκας, Τσαβδαρίδης, Άγγελος Τόλκας, ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο ΓΓ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου,η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, οι Δήμαρχοι Βέροιας,Νάουσας και Αλεξάνδρειας, οι Μητροπολίτες κ.κ. Παντελεήμων και Λαοδικείας Θεοδώρητος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Στρατού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, άνθρωποι της τέχνης και των εικαστικών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και φίλοι του Μουσείου.

Περισσότερες φωτό κάτω από την κεντρική φωτογραφία του άρθρου.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑΣ

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑΣ

     Του Γιάννη Γεωργουδάκη*   Η βελτίωση της...

Βασιλόπιτα με ευχές και νέους στόχους για τη μεγάλη οικογένεια της Stogiannos Logistics (ΦΩΤΟΣ)

Βασιλόπιτα με ευχές και νέους στόχους για τη μεγάλη...

Πιστή στο ραντεβού της και φέτος, η μεγάλη Οικογένεια...

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

Εκλέξαμε σήμερα τον κύριο Νικήτα Κακλαμάνη νέο...

Παράταξη Βοργιαζίδη: Με αποχώρηση αποδοκίμασαν την ενέργεια Παλουκίδη να μπει στον Βιολογικό πηδώντας τον «φράχτη» με τον Ν. Ασλάνογλου -Τι είπε ο επικεφαλής του «Ισχυρού Δήμου» απέναντι σε άδεια έδρανα

Παράταξη Βοργιαζίδη: Με αποχώρηση αποδοκίμασαν την...

Μια συμβολική αποχώρηση από τα έδρανα του δημοτικού...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Τζιούρας σε ηλικία 56 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Τζιούρας σε ηλικία 56 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Βασιλόπουλος σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Βασιλόπουλος σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου...

«Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» σε Σέλι και Πιερια

«Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών...

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού...

Erasmus Project: Χτίζοντας Γέφυρες Αυτισμού με τη ΜΑμΑ (ΦΩΤΟΣ)

Erasmus Project: Χτίζοντας Γέφυρες Αυτισμού με τη ΜΑμΑ (ΦΩΤΟΣ)

Η Μ.Α.μ.Α ταξίδεψε στην Μαδέϊρα της Πορτογαλίας στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...