Πρ. Ισαακίδης, πρόεδρος ΙΣΗ: «Το υπάρχον ΕΣΥ δεν είναι εθνικό σύστημα Υγείας, αλλά σύστημα δευτεροβάθμιας περίθαλψης»

Πρ. Ισαακίδης, πρόεδρος ΙΣΗ: «Το υπάρχον ΕΣΥ δεν είναι εθνικό σύστημα Υγείας, αλλά σύστημα δευτεροβάθμιας περίθαλψης»

Για ποιους λόγους είναι κάθετα αντίθετοι οι γιατροί στο νέο νομοσχέδιο;

Διαφωνούν απόλυτα οι γιατροί των συλλόγων όλης της χώρας και του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (ΙΣΗ) με το νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία, εκτιμώντας ότι σκοπίμως αποφάσισε το υπουργείο υγείας να το φέρει στη Βουλή, σε μία χρονική στιγμή, αμέσως μετά τις εκλογές των συλλόγων στις 16 Οκτωβρίου, κατά την οποία υπήρχε κενό διοίκησης και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ούτε οι κατά τόπους σύλλογοι, ούτε ο Πανελλήνιος, ο οποίος θα κάνει εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου.

Τους λόγους της διαφωνίας εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΗ κ. Πρόδρομος Ισαακίδης σε συνέντευξη Τύπου αλλά και στην χθεσινή πρωινή εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6, εκτιμώντας ότι για τους παραπάνω λόγους το νομοσχέδιο μπήκε εσκεμμένα για διαβούλευση στις 3 Νοεμβρίου, ενώ δεν αποσαφηνίζει, όπως είπε, διαδικασίες και κανόνες.

«Ψηφίστηκαν άρθρα που ανοίγουν την κερκόπορτα του ΕΣΥ προς τους ιδιώτες, δημιουργώντας γιατρούς πολλών ταχυτήτων. Θεωρούμε ότι οι βασικές αρχές για την δημόσια Υγεία δεν επιδέχονται αλλαγής και μια από αυτές, είναι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών που τροποποιούνται επιτρέποντας σε γιατρούς του δημοσίου να κάνουν και ιδιωτικά ιατρεία. Ένα άλλο σημείο που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, είναι ότι επιτρέπει με κάποιες προϋποθέσεις, στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να μπαίνουν μέσα στο δημόσιο σύστημα», τόνισε ο κ. Ισαακίδης, προσθέτοντας κι έναν ακόμη σημαντικό λόγο που ζητούν να αποσυρθεί στο σύνολό του και να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν τους ειδικευόμενους γιατρούς για τους οποίους αλλάζει ριζικά η διαδικασία της εκπαίδευσής τους. «Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κάποιες ομάδες νοσοκομείων, στα οποία οι νέοι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκεί την ειδικότητα τους. Μιλάμε για κεντρικά νοσοκομεία, τα οποία θα αποφασίζουν και θα στέλνουν τους ειδικευόμενους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου με το πρόσχημα της εκπαίδευσης, θα καλύπτουν ανάγκες αυτών των νοσοκομείων. Δηλαδή, ο νέος γιατρός δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το νοσοκομείο που θέλει να κάνει ειδικότητα, ενώ θα στέλνονται π.χ. κάποιους μήνες στη Βέροια, κάποιους άλλους σε διάφορα περιφερειακά νοσοκομεία, ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό. Κάτι που σημάνει ότι οι ειδικευόμενοι δεν θα λάβουν την εκπαίδευση που πρέπει κι αυτό θα οδηγήσει σε κύμα φυγής προς το εξωτερικό. Ήδη το θέμα της μετανάστευσης των νέων γιατρών είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τη χώρα και τα νοσοκομεία μας και φοβόμαστε για τα χειρότερα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΗ, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα θα είναι δυσεπίλυτα.

Πανδημία και ΕΣΥ

Αναφερόμενος απολογιστικά στις αντοχές του ΕΣΥ, τόνισε ότι η πανδημία έδειξε ότι τα δύο συστήματα, δημόσιο και ιδιωτικό λειτούργησαν πολύ καλά, συμπληρώνοντας το ένα τα κενά του άλλου, ενώ σε τοπικό επίπεδο, εκτίμησε ότι στάθηκε όρθιο, λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο και αντεπεξήλθε πολύ καλά με τη λειτουργία και των δύο νοσοκομείων της περιοχής μας, Βέροιας και Νάουσας, με κλινικές ΜΕΘ για κόβιντ , από όπου ελάχιστα περιστατικά χρειάστηκε να μεταφερθούν εκτός Ημαθίας.

«΄Όμως, η πρωτοβάθμια περίθαλψη του δημόσιου συστήματος, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Αυτό το κομμάτι το ανέλαβε το ιδιωτικό σύστημα υγείας το οποίο λειτουργεί πάρα πολλά χρόνια και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αποδείχθηκε μέσα στην πανδημία ότι το δημόσιο σύστημα υγείας και το ιδιωτικό, μπορούν να συλλειτουργήσουν κάτω από προϋποθέσεις όρους και διαφανείς διαδικασίες, αφού ναι μεν το ΕΣΥ κράτησε τα περιστατικά κόβιντ, αλλά και το ιδιωτικό κράτησε σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν από το δημόσιο, όπως καρδιολογικά, νευροχειρουργικά, κ.α.»

Ο κ. Ισαακίδης διευκρίνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί την αποδόμηση του υπάρχοντας συστήματος, αντίθετα προτείνει την βελτίωσή του εφαρμόζοντας τα θετικά και απορρίπτοντας τα αρνητικά του συστήματος.

«Δυστυχώς όμως, αυτός ο νόμος δεν προβλέπει διαδικασίες διόρθωσης των κακώς κειμένων και αντί να υπερθεματίζει το υπουργείο στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας έρχεται και βάζει λίγο και τους ιδιώτες μέσα, κάτι σαν ημιδημόσιο. Αυτό θα φέρει μεγάλη αναταραχή στο χώρο και αυτός που θα πληρώσει τα σπασμένα θα είναι ο ασθενής και οι πολίτες που θα δουν ότι η δωρεάν Υγεία, αρχίζει σιγά-σιγά να χάνεται με τέτοια νομοθετήματα. Εμείς ως ιατρικοί σύλλογοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και πάγια θέση μας είναι η ελεύθερη επιλογή του ασθενή, εάν θέλει το δημόσιο σύστημα δωρεάν ή το ιδιωτικό. Ο πολίτης το δικαιούται, ας καθίσουμε λοιπόν σε ένα τραπέζι να τα βρούμε και από κει και πέρα να σχεδιάσουμε το επόμενο σύστημα υγείας το οποίο θα πρέπει να είναι πράγματι ένα εθνικό σύστημα, διότι το υπάρχον ΕΣΥ δεν είναι εθνικό σύστημα υγείας είναι ένα εθνικό σύστημα δευτεροβάθμιας περίθαλψης», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Όλα αυτά, τόνισε στον ΑΚΟΥ 99,6 ο κ. Ισαακίδης, θα μπουν στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα, στην κατεύθυνση μιας προσπάθειας αποτροπής αυτών των νέων άρθρων, βάζοντας κι ένα ακόμα βασικό ζήτημα για την επιβίωση και αναβάθμιση της δημόσια Υγείας, αυτό της γενναίας χρηματοδότησης σε ποσοστό του ΑΕΠ που να φτάνει τουλάχιστον στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης και αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και του προσωπικού. «Ο Έλληνας πολίτης με τη φορολογία που πληρώνει, δικαιούται να έχει δωρεάν και καλές υπηρεσίες», τόνισε, κάνοντας λόγο για ένα γερασμένο δημόσιο σύστημα που χρήζει ουσιαστικής ανανέωσης και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Ολοκληρώθηκε η...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, σε συνεργασία με την...

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλεξάνδρειας

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η...

Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας απο τον Δήμο Βέροιας

Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας απο τον Δήμο...

Ο Δήμος Βέροιας μέσω του ΚΕΠ Υγείας και του Δημοτικού...

Στη δράση για την πρόληψη  του καρκίνου του Παχέος Εντέρου  συμμετέχουν τα φαρμακεία της Ημαθίας  -Ενημέρωση και για επερχόμενες δράσεις αυτοφροντίδας

Στη δράση για την πρόληψη του καρκίνου του Παχέος...

Οι Φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας,...

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του  σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του ...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει την...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο  για τον προσωπικό γιατρό  – Ποια είναι τα βασικά σημεία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό –...

Νόμος του κράτους είναι ο προσωπικός γιατρός, μετά την...

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας (09:00 – 13:00)

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ:  Ενημερωτική δράση στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: Ενημερωτική...

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...