Πώς μπορούν οι Περιφέρειες της Ευρώπης να συμβάλουν μέσω των συστημάτων διακυβέρνησης της βιοοικονομίας στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ταχύτερη πράσινη μετάβαση; Πόσο η βιοοικονομία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση του έργου ROBIN «Ενεργοποιώντας την Κυκλική Βιο-οικονομία σε Περιφερειακό Επίπεδο με Εδαφική Προσέγγιση», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στο έργο, που χρηματοδοτείται από το Horizon Europe, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, καθώς και με το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων.
Επικεφαλής εταίρος είναι η Q-PLAN, ενώ στο έργο μετέχουν από 5 ευρωπαϊκές χώρες συνολικά 13 εταίροι, που θα δημιουργήσουν πολυδιάστατες συμμετοχικές περιφερειακές ομάδες σε 5 πιλοτικές περιοχές: την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, την περιοχή Zilina στη Σλοβακία, τη Νότια Περιφέρεια της Ιρλανδίας, την περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και τη Βάδη- Βυρτεμβέργη στη Γερμανία. Στις περιοχές αυτές οι εταίροι θα συνδημιουργήσουν νέες δομές διακυβέρνησης και θα αναπτύξουν κυκλικές στρατηγικές βιοοικονομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μια πρακτική εργαλειοθήκη στις Περιφέρειες της Ευρώπης, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η παρακολούθηση των μελλοντικών μοντέλων βιοοικονομίας τους. Επίσης να παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Circular Cities and Regions (CCRI-CSO).
Όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι επιταγές και οι κατευθύνσεις της Πράσινης Συμφωνίας αποτελούν κεντρικούς άξονες του προγραμματικού μας σχεδιασμού. Γι’ αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά για να διασφαλίσουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, την πράσινη μετάβαση της περιοχής. Η Κεντρική Μακεδονία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έτσι ώστε την επόμενη δεκαετία να κάνει άλματα ανάπτυξης»
-Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ROBIN και τις μελλοντικές του δράσεις μπορείτε να κάνετε κλικ στα λινκ:
Facebook: ROBIN project, Twitter: @Robinproject1, LinkedIn: ROBIN project, YouTube : Robin Horizon Europe Project