Ορόσημο για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την απόφαση που έλαβε προχθές το Eurogroup και αφορά την αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται, όπως είπε, «για μια αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας, της ισχυρής ανθεκτικότητάς της σε μια δύσκολη περίοδο με εξωγενείς κρίσεις αλλά και των θετικών προοπτικών της. Είναι μια αναγνώριση της συνέπειας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας… Πέρα από αυτή την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, σημαντικό είναι ότι χθες επιτεύχθηκε η περαιτέρω ελάφρυνση, κατά 6 δισ. ευρώ, του δημοσίου χρέους καθώς και ο μόνιμος μηδενισμός, για πρώτη φορά, ενός επιπρόσθετου επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά».
Συγκεκριμένα πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τα εξής:
- την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
- τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
- τον μόνιμο μηδενισμό - για πρώτη φορά - του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο με υπευθυνότητα, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας αλλά και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική , εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup
«Iστορική στιγμή» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμεύσει την τελευταία δόση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που εγκρίθηκε δήλωση του Eurogroup ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα. Η απόφαση, υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η τελευταία δόση των μέτρων ύψους 725 εκατ. ευρώ το 2022, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. H Ελλάδα στέκεται πλέον γερά στα πόδια της και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας συμμετέχει πλέον στις τυπικές και κοινές διαδικασίες δημοσιονομικού οικονομικού συντονισμού της EE», ανέφερε ο Π. Ντόναχιου.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος
Από την πλευρά του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, τόνισε ότι η απόφαση θεωρείται «ιστορική», διότι «μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πίσω στο 2018, πολλοί αμφισβητούσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα.
Τι περιμένει στο εξής το Eurogroup από την Ελλάδα
Το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών και κρατικές εγγυήσεις, καθώς και της εφαρμογής του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Τέλος, τονίζει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία, καθώς και ισχυρό καταλύτη για τις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και από αυτή την άποψη, προσβλέπουμε στη δεύτερη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023.