ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ «AKOU 99,6» ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ «ΛΑΟΥ»
του Χρήστου Μπλατσιώτη
Το 1930, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του πρώτου παγκόσμιου κυπέλλου στην Ουρουγουάη, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) έστειλε πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα κράτη- μέλη της. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ αυτών που προσκλήθηκαν καθώς η χώρα ήταν μέλος της FIFA από το 1927 όμως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνήθηκε την πρόσκληση και απέφυγε την πρόκληση της συμμετοχής ώστε να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετείχαν σε αυτή την ιστορική διοργάνωση.
Σε σχέση με το υψηλό κόστος της συμμετοχής δεν υπήρχε θέμα αφού η διοργανώτρια Ουρουγουάη κάλυπτε όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας. Τέθηκε όμως θέμα «ποδοσφαιρικής ποιότητας» της εθνικής Ελλάδος σε σύγκριση με τις χώρες που θα συμμετείχαν στο πρώτο «μουντιάλ».
Οι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ισχυρίστηκαν ότι αποφεύγοντας τη συμμετοχή στο παγκόσμιο κύπελλο του 1930, απέφυγαν και τις «πεντάρες που θα τρώγαμε» από τους αντιπάλους μας. «Πεντάρες» και βάλε όντως υπήρξαν. Η Αργεντινή έριξε από «6» στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ουρουγουάη έριξε άλλα τόσα στη Γιουγκοσλαβία. Άλλοι τόσοι αγώνες έληξαν με «ντόρτια» και «τριάρες» στο τελικό σκορ. Ποιος όμως τα θυμάται αυτά;
Η ιστορία έγραψε μόνο τις χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο, αυτές θυμάται ο κόσμος και ήταν αυτές που έβαλαν το πρώτο λιθάρι για να κτιστούν τα θεμέλια του τεράστιου παγκόσμιου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος.
Το 1930 η ποδοσφαιρική Ελλάδα δεν αρνήθηκε μόνο την πρόσκληση να ενταχθεί στους πρωτοπόρους του παγκόσμιου κυπέλου αλλά αρνήθηκε να αντιμετωπίσει και μια ιστορική πρόκληση αδικώντας όλους εκείνους τους ποδοσφαιριστές που τιμούσαν τη γαλανόλευκη φανέλα με το εθνόσημο. Λίγους μήνες πριν το παγκόσμιο κύπελλο της Ουρουγουάης, στις 20 Ιανουαρίου 1930 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η Ελλάδα είχε νικήσει τη Γιουγκοσλαβία 2-1 στο πλαίσιο του πρώτου Βαλκανικού κυπέλλου. Λίγο μετά, η Γιουγκοσλαβία πήγε στην Ουρουγουάη, κέρδισε 2-1 τη Βραζιλία, κέρδισε 4-0 τη Βολιβία και ήλθε πρώτη στον όμιλό της.
Η απουσία του 1930 στέρησε τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Ελλάδος από μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν μια πρωτόγνωρη παγκόσμια ποδοσφαιρική εμπειρία, να τη μεταφέρουν στη χώρα και να προσφέρουν κάτι καλύτερο στα ποδοσφαιρικά δεδομένα της. Η Ελλάδα είναι χώρα που έδωσε την έμπνευση για το ιδεώδες του «σημασία δεν έχει η νίκη αλλά η συμμετοχή». Το 1930 η ποδοσφαιρική Ελλάδα ήταν αυτή που με έμφαση το απαρνήθηκε.