του Αναστάσιου Βασιάδη
Οι πρόσφατες εξελίξεις της κλιμακούμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακαλούν στην ιστορική μνήμη την συνήθη πρακτική των στρατιωτικών δυνάμεων που καταλαμβάνουν κάποιες περιοχές, να προκαλούν τετελεσμένα γεγονότα καταστρέφοντας όλους τους διατιθέμενους πόρους και όλα τα έργα υποδομής όπως γέφυρες, δρόμους, υδραγωγεία κ.λπ., ώστε η διάδοχη κατάσταση να αποστερείται όλων εκείνων των μέσων, της ευχερούς άσκησης των αρμοδιοτήτων της Αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα εμπνέονται από την αρχή της «καμένης γης», που σαν όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά εν όψει πολιτικών αναμετρήσεων, όταν επιχειρούνται με εσπευσμένο τρόπο νομοθετικά τετελεσμένα, για σοβαρά ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις.
Αυτό συμβαίνει και στο χώρο της Υγείας, με την επίκαιρη νομοθετική κινητικότητα η οποία επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην Δημόσια Υγεία και την Περίθαλψη των πολιτών, με σαφή στοιχεία ποιοτικής υποβάθμισης, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση της Ιατρικής Κοινότητας.
Οι Ιατρικοί Φορείς με κορυφαίο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εκδήλωσαν και εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, χαρακτηρίζοντας το ως ατελέσφορο, εξοντωτικό για το ιατρικό επάγγελμα και υπονομευτικό για την υγεία των πολιτών, επισημαίνοντας όλες τις επίμαχες διατάξεις του. Ανάλογη αντίθεση εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται στις πρόσφατες διατάξεις περί προσωπικού ιατρού, οι οποίες παρά την θεσμοθέτηση, δεν διαφαίνεται η εφαρμογή τους. Ιδιαίτερη δε αντίδραση της Ιατρικής Κοινότητας εκδηλώνεται και με την αναγγελία κατάργησης της ιατρικής συνταγογράφησης του αντιγριππικού εμβολίου.
Όταν αυτές οι αμφιλεγόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, εισαγάγονται εσπευσμένα παρά τις εκδηλούμενες αντιδράσεις εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, είναι σαφές ότι επιδιώκεται η δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα να αποκατασταθούν από τους επόμενους διαχειριστές, όποιοι και αν είναι αυτοί.