του Χρήστου Μπλατσιώτη
Το 1921 στους κύκλους των μεγαλοπαραγόντων του ευρωπαϊκού αθλητισμού είχε αρχίσει να ακούεται ολοένα και πιο έντομα μια ποδοσφαιρικού επιπέδου φημολογία. Η φήμες έλεγαν ότι ο Ζιλ Ριμέ, ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) σχεδίαζε τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου τουρνουά ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών ομάδων του κόσμου. Θα ξεκινούσε με προκριματικούς αγώνες σε κάθε ήπειρο και θα ολοκληρώνονταν με μια τελική διοργάνωση όπου θα συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες που θα προκρίνονταν και μέσω αυτών θα αναδεικνύονταν μια παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Τα σχέδια του Ζιλ Ριμέ προκάλεσαν αμέσως έντονες αντιδράσεις κυρίως σε δύο «μέτωπα». Στην πλευρά του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πιέρ ντε Κουπερτέν και στην πλευρά της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή της εποχής δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα διεξάγονταν ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, «έξω» από τους ολυμπιακούς αγώνες ενώ η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκείνη την εποχή είχε αποχωρήσει από τη FIFA λόγω διαφωνιών σχετικά με την αντιμετώπιση των επαγγελματικών και των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Ευτυχώς για το ποδόσφαιρο, οι αντιδράσεις του Πιέρ ντε Κουπερτέν και των Εγγλέζων δεν βρήκαν υποστηρικτές και δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν κανέναν. Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου κυπέλου ποδοσφαίρου είχε ξεκινήσει να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων, ήδη από το 1904 όταν ιδρύθηκε η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Επιπλέον, η παρουσία του ποδόσφαιρου ως άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, από τη διοργάνωση του 1908 στο Λονδίνο, δεν είχε ενθουσιάσει διότι οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν ερασιτεχνικές, οι διάσημοι παίκτες της εποχής απουσίαζαν και το θέαμα ήταν φτωχό.
Έτσι, η ιδέα για μια ξεχωριστή παγκόσμια διοργάνωση, αμιγώς ποδοσφαιρική και με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων σε πλήρη σύνθεση και χωρίς περιορισμούς παικτών, βρήκε πολλούς υποστηρικτές και το 1928, στο Άμστερνταμ, τα 30 μέλη της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ψήφισαν υπέρ της ιδέας του Ζιλ Ριμέ και αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που θα γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια. Μέσα σε δύο χρόνια από εκείνη την ιστορική απόφαση, εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί της διοργάνωσης, συγκροτήθηκε μια ευέλικτη πενταμελής οργανωτική επιτροπή και ανατέθηκε στην Ουρουγουάη να διοργανώσει το 1930 το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.
Στις 13 Ιουλίου 1930, δόθηκε η σέντρα σε δύο γήπεδα του Μοντεβιδέο. Στο Estadio Gran Parque Central για τον αγώνα ΗΠΑ – Βέλγιο (3 – 0) και στο Estadio Pocitos για τον αγώνα Γαλλία – Μεξικό (4-1) στη διάρκεια του οποίου ο Γάλλος επιθετικός Λουσιέν Λοράν, πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης μόλις το 19’ . Το παγκόσμιο κύπελλο ξεκινούσε το ταξίδι του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…