Ερώτηση στη Βουλή προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα «Καταστροφή αγροτικής παραγωγής στον Αρχάγγελο Ημαθίας». Μαζί με την ερώτηση ο Κυριάκος Βελόπουλος αποστέλλει και την απάντηση του υπουργού:
Στην Ερώτηση αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών Νάουσας, σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε μέσα Ιουνίου τον Αρχάγγελο Νάουσας Ημαθίας, η οποία προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής. Η καταστροφή δεν επικεντρώνεται μόνο στις καλλιέργειες της περιοχής αλλά και στα οπωροφόρα δέντρα της. Στην ευρύτερη περιοχή και σε έκταση 25.000 στρεμμάτων καλλιεργούνται βαμβάκι, παντζάρια, κολοκύθες, καλαμπόκι και ακτινίδια. Αναφορές καταστροφών υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας, όπως στην Κουλούρα και στα Καβάσιλα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Διενεργήσατε τους ενδεδειγμένους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή των αναφερόμενων περιοχών της Ημαθίας, ώστε εν συνεχεία να αποδοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες;»
Η Απάντηση του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, στις 9 Νοεμβρίου 2022:
«Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από βροχόπτωση τον Ιούνιο 2022 σε διάφορες καλλιέργειες (δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτηρά, κηπευτικά κ.λ.π) στην Π.Ε Ημαθίας, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 15 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 48 δηλώσεις ζημίας.
Το έργο των εκτιμήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.
Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ 2022.
Τονίζεται δε ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις».