Και ξαφνικά παρουσιάστηκε η ανάμνηση
Κείμενα και Μουσική για τον Χ ρ ό ν ο με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο τού Μαρσέλ Προυστ (10 Ιουλίου 1871 – 18 Νοεμβρίου 1922)
Ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης επιμελήθηκε και παρουσιάζει ένα ηχητικό άρθρο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ.
Πρόκειται για μία παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Μπορείτε να ακούσετε το podcast στο YouTube εδώ ή μέσω SoundCloud εδώ.
«Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς. [………] Ένας άνθρωπος που κοιμάται κρατά σε κύκλο ολόγυρά του το νήμα που δένει τις ώρες, την τάξη που ακολουθούν τα χρόνια και οι κόσμοι. Τα συμβουλεύεται όλ’ αυτά με το ένστικτό του μόλις ξυπνήσει και διαβάζει σ’ ένα δευτερόλεπτο το σημείο της γης που κατέχει ο ίδιος, το χρόνο που κύλησε όσο κοιμόταν∙ όμως οι σειρές τους μπορούν να μπερδευτούν, να κοπούν.»
Μαρσέλ Προυστ
«Η μοίρα μας χυμένο μολύβι …».
Γιώργος Σεφέρης
«Κυρίλοβ: Όταν φτάσει ολόκληρος ο άνθρωπος την ευτυχία, τότε δε θα υπάρχει πια χρόνος γιατί δεν χρειάζεται κανείς τίποτα.
Σταυρόγκιν: Πού θα τον κρύψουν, λοιπόν;
Κυρίλοβ: Πουθενά δεν θα τον κρύψουν. Ο χρόνος δεν είναι αντικείμενο μα ιδέα. Θα σβήσει στο μυαλό.»
Φεοντόρ Ντοστογιέφσκι
Από τη μεριά του Σουάν, Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών, Η μεριά του Γκερμάντ, Σόδομα και Γόμορρα, Η φυλακισμένη, Ο Ανακτημένος Χρόνος.
Από τη στιγμή που ο Μαρσέλ Προυστ έγραψε τη λέξη ΤΕΛΟΣ στο τέλος τού Ανακτημένου Χρόνου, του έβδομου τόμου που ολοκληρώνει το μυθιστόρημά του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, όλα στον χώρο της μυθοπλασίας (και όχι μόνον) άλλαξαν: κάθε είδους διαφορετική, ανατρεπτική όψη της λογοτεχνικής έκφρασης βρήκε ελεύθερο το έδαφος για να περιγράψει, να φωτίσει ή να σκιάσει τον σύγχρονο άνθρωπο.
Τρεις χιλιάδες σελίδες ενός εμπύρετου συγγραφέα που γράφει-καταγράφει μανιωδώς, ανακαλώντας-αναζητώντας μέσα σε μία θάλασσα από Ώρες αιώνιες αιώρες όλες τις εκφάνσεις τής ανθρ. συμπεριφοράς, οδεύοντας, συγχρόνως, μετά βεβαιότητος προς τον θάνατο.
Τη βοηθεία κατάλληλης μουσικής, διαβάζονται αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Μαρσέλ Προυστ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, σε μετάφραση Παύλου Ζάννα και Παναγιώτη Πούλου. Εκδόσεις: Εστία.
Κατά την …αναζήτηση του χαμένου χρόνου, τον Μαρσέλ Προυστ συντροφεύουν κείμενα των: Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Φεοντόρ Ντοστογιέφσκι, Αντρέι Ταρκόφσκι, Ίταλο Καλβίνο, Ηράκλειτου. Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Ζωής Καρέλλη και Γιάννη Καισαρίδη.
PODCAST «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»
Ακούστε το podcast με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ, μια παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, εδώ.
Η σειρά «Τα podcasts της Future Library», επίσης, περιλαμβάνει:
PODCAST «Αναζητώντας τον κύριο Τζαίμς Οδυσσέα Τζόυς»
Ακούστε το podcast για τα 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του James Joyce, μια παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ΕΔΩ.