- Στα 400 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για ρεύμα, ενώ η δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. τη νέα χρονιά
Στο πάγο φαίνεται να μπαίνει το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο, αφού ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν προβλέπει μειωμένες δαπάνες, αλλά αντιθέτως επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια…. Κι αυτό διότι, το δημόσιο δεν έχει ορίσει ακόμη τους επιθεωρητές ενέργειας που θα είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν και να κλείνουν φώτα, αιρκοντίσιον και υπολογιστές, μετά τη λήξη του ωραρίου. Κι εάν δεν προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο το πρόγραμμα εξοικονόμησης, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού, το δημόσιο και οι ΟΤΑ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για ρεύμα, ενώ για τη νέα χρονιά η δαπάνη για ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα «θερμοστάτης» στα κτίρια των κρατικών φορέων κινείται με χαμηλότερους από το αναμενόμενο ρυθμούς.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι, ναι μεν οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου έχουν δηλώσει τον ενεργειακό υπεύθυνο όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα αλλά δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό του διοικητικού υπευθύνου, δηλαδή του «τροχονόμου» που θα ελέγχει εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα.
Το “ενδιαφέρον” είναι ότι πολλοί φορείς, με βάση τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση των δράσεων που έχουν προβλεφθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και έτσι, με βάση το νέο πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες ηλεκτροδότησης, εάν δε γίνει κάτι δραστικό. Όπως προαναφέρεται, αυτές οι έξτρα δαπάνες ανέρχονται στα 300- 400 εκατ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει- αν δεν το ξεπεράσει- το 1 δισ ευρώ.
Οδοφωτισμός Δήμων
Σε αυτά δεν προσμετράται ο οδοφωτισμός που καταβάλλεται από τους δήμους στους παρόχους ενέργειας με ποσά που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς τον λογαριασμό για τα φώτα στους δρόμους τον πληρώνει ο δημότης μέσα από τα δημοτικά τέλη κι άρα κάθε άνοδος στο κόστος επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών.
Τι προέβλεπε το πρόγραμμα
Υπενθυμίζεται ότι τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο ξεκίνησε να προωθεί η κυβέρνηση από τον Ιούνιο με το “Σχέδιο Θερμοστάτης”, ενώ μακροπρόθεσμα είχε θέσει στόχο, μετά και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, τη μείωση κατά 30% της κατανάλωσης μέχρι το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχαν ανακοινώσει οι υπουργοί Ενέργειας και Εσωτερικών καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει δημόσια το καλοκαίρι και ο κ. Σκυλακάκης, η πλατφόρμα αυτή παρακολουθεί την ενεργειακή κατανάλωση ανά κτίριο και κτιριακή δομή του Δημοσίου, καθώς και διατηρεί έχει αρχείο με τους λογαριασμούς ενέργειας που καλείται να πληρώσει κάθε υπηρεσία. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθηθεί ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για την επίτευξη (ή μη) συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Σκυλακάκης, δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα με δεσμευτικό αλγόριθμο, αλλά μια κατά περίπτωση εξέταση της επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων. Στόχος θα είναι η εξοικονόμηση του 10% της ενέργειας, αν και το ακριβές ποσοστό θα εξαρτάται από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης, πάντως, κάθε δημόσιο κτίριο είχε προβλεφθεί να έχει έναν ενεργειακό υπεύθυνο, ο οποίος θα ασχολείται με το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό έχει γίνει, ωστόσο, δε φαίνεται να ευδοκιμούν οι προσπάθειες εξοικονόμησης ακόμη.