Έπεσε η αυλαία του 48ου Πανελλήνιου Συνέδριου Φιλολόγων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, με τη συνεργασία του Δήμου Βέροιας, το οποίο είχε ως θέμα του: «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Μικρασιατική Τραγωδία».
Η θεματική του Συνεδρίου του προσέδωσε και επετειακό χαρακτήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά το κατέστησε και ιδιαίτερο επίκαιρο στο πλαίσιο της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια, αλλά υπήρξε και η δυνατότητα ηλεκτρονικής μετάδοσης του πολλαπλασιάζοντας έτσι την εμβέλεια του.
Η μαζική προσέλευση των συνέδρων, αλλά και ευρύτερου κοινού, η ποσότητα και η ποιότητα την εισηγήσεων, σε συνδυασμό με τον πλούσιο επιστημονικό διάλογο που αναπτύχθηκε το έστεψε με εξαιρετική επιτυχία και ικανοποίησε τους επιστημονικούς στόχους του να φωτιστεί το ιστορικό γεγονός στις οικονομικές-πολιτικές-στρατιωτικές και πολιτιστικές πτυχές του, ώστε να αποτελέσει πυξίδα στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Χαιρετισμοί απευθύνθηκαν την πρώτη μέρα (10/11) από τους: από τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη
από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δ.Ε. Ημαθίας κ. Αθανάσιο Αλατζόγλου
από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων κ. Δημήτριο Ταλιαδώρο
από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρία Ελένη Χειμαριού
από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας κυρία Ευγενία Καβαλλάρη
από τον συντονιστή Φιλολόγων του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας κ. Π. Περπερίδη
από τη συντονίστρια Φιλολόγων του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας κυρία Βάνα Αγγέλη
από τον εκπρόσωπο του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (παρόντες ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ Δ. Ακτύπης και το μέλος του Δ.Σ. Τσούχλος)
Οι εργασίες του Συνεδρίου πλαισιώθηκαν από την ξενάγηση των συνέδρων στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας που πραγματοποίησαν η εκπαιδευτικός – ξεναγός Αγγελική Γιαννάκη και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας αναδεικνύοντας την αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη διαδρομή της πόλης και από τις μελωδίες της Μικτής Χορωδίας της ΚΕΠΑ με μαέστρο τη Δήμητρα Ζησέκα, στην ολοκλήρωση των εργασιών.