Ενσωματώνει και Ευρωπαϊκή Oδηγία για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών
Στην κατεύθυνση της προστασίας των ανηλίκων στρέφεται η δημιουργία ειδικού Ποινικού Μητρώου για δράστες ιδιαιτέρως ειδεχθών εγκλημάτων, τα οποία στρέφονται σε βάρος ανηλίκων που προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα ενσωματώνεται ευρωπαϊκή Oδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών, η επεξεργασία του οποίου άρχισε προχθές στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.
Στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για ειδικό σκέλος Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 306 (έκθεση σε κίνδυνο), 312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου), 323Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019 (Α’ 95)] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.
Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι η περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Η πρόβλεψη ειδικού σκέλους στο ποινικό μητρώο για τα ανωτέρω αδικήματα δημιουργεί κατ’ ουσίαν μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων. Η διάταξη αυτή αποτελεί εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (Σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον ν. 3727/2008(ΦΕΚ 257/A’/18-12-2008).
Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884, με τις νέες διατάξεις διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Επίσης, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους. Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης λαμβάνονται - σύμφωνα με την Οδηγία- τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταδίκες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, ή τις ιθαγένειες, του καταδικασθέντος προσώπου, στο μέτρο που τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τις πληροφορίες αυτές. Παράλληλα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου: εισάγονται διαδικασίες απάντησης σε αιτήσεις πληροφοριών, εξασφαλίζεται ότι κάθε απόσπασμα ποινικού μητρώου που ζητείται από υπήκοο τρίτης χώρας συμπληρώνεται κατά περίπτωση με πληροφορίες από άλλα κράτη μέλη και προβλέπονται οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.
Αντιδράσεις κομμάτων
Με πρόχειρο τρόπο έρχεται η διάταξη για την προστασία των ανηλίκων είπε ο εισηγητής της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. Όπως είπε, έχουμε μια συλλήβδην εγγραφή, που περιλαμβάνει όλα τα αδικήματα, όχι μόνο τα κακουργήματα αλλά και πλημμεληματικές υποθέσεις όπως της έκθεσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως σημείωσε, αποσύρονται.
Η πρόβλεψη για ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είπε η αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις αξιοποιούνται επικοινωνιακά «για να καλύψουν την πραγματικότητα», ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο που θα βοηθούσε ένα παιδί να προστατευθεί, να καταγγείλει ή να βρίσκει καταφύγιο για να θεραπεύει τις πληγές του.
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης τάχθηκε υπέρ της βαριάς τιμωρίας αυτών των εγκλημάτων. Πρέπει να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες, είπε ο κ. Μυλωνάκης.
Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη είπε ότι το εν λόγω άρθρο έρχεται «στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της βρόμικης επικαιρότητας του τελευταίου διαστήματος από την κυβέρνηση».
Η αναγκαιότητα της προσθήκης προκρίθηκε κατόπιν στάθμισης, ως υπέρμετρης, της υποχρέωσης προστασίας των ανηλίκων έναντι ενδεχόμενης προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας το οποίο δεν θίγεται, καθότι σε περίπτωση αμετάκλητης δικαιοδοτικής κρίσης η εν λόγω καταχώριση διαγράφεται, είπε η εισηγήτρια της μειοψηφίας (ΝΔ) Διονυσία Αυγερινοπούλου.