– Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν όλες τις μεταλλάξεις
Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.
Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία (Covid, γρίπη, RSV) και μακάρι να διαψευστούμε, τόνισε στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί και εκτός από τον κορονοϊό και οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν πρόβλημα. Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και την γρίπη είναι αναγκαίος βάση συστάσεων και χαλάρωσης των μέτρων και ας μην τον αμελούμε» ανέφερε.
Όπως είπε: «εκεί που υπάρχουν εμβόλια δηλαδή για Covid και για γρίπη είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεγαλύτερα μεταξύ των εμβολίων, επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε.
Γρίπη, RSV, Covid: Τι πρέπει να προσέξουμε
Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει, υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «τα επικαιροποιημένα εμβόλια ως αναμνηστική δόση έχουν βασικό και κύριο στόχο την ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων». Τόνισε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου η προστασία των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και σημείωσε ότι φαίνεται ότι πάρα τις επιφυλάξεις ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων κι έναντι των νέων αντιγόνων.
Για τις νέες μεταλλάξεις σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές του ιού δεν αποτελούν νέο ιό αλλά ένα τμήμα της παράλλαξης Ο. «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμιστεί τρόπον τινά η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδίαιτερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.
Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου τουλάχιστον 3 μήνες από τον βασικό εμβολιασμό όπως και για τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά για τα οποία μπορεί να δοθεί ενισχυτική δόση 3 μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό που είναι 3 δόσεις. Ακόμα έκανε γνωστό ότι ο FDA ενέκρινε τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών.