Αναστασία Μ. Πάπαρη
Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Urban Designer
Dipl., MSc, M. Phil., PhD Εμπειρογνώμων της Ε.Ε. για τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών της Ευρώπης
Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη στις πόλεις και τους οικισμούς του πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ,
‘Σήμερα το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και ο ρυθμός αυξάνεται γοργά’.
Εφέτος το μήνυμα είναι
Τοπική Δράση για έναν Παγκόσμιο Σκοπό
(ελεύθερη μετάφραση του ‘Act Local to Go Global’)
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κινητοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού των πόλεων, ώστε να υλοποιηθούν οι 17 Στόχοι, ιδιαίτερα ο 11ος, των Ηνωμένων Εθνών, για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, σύμφωνα με την New Urban Agenda 2030 (Quito Declaration, Διακήρυξη του Κίτο) , που ψηφίστηκε από 167 χώρες και πολλούς διεθνείς οργανισμούς.
Όπως αναφέρεται,
‘Εμπλέκοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι πόλεις μπορούν να επιτύχουν την μεταμορφωτική τους αλλαγή και να διασφαλίσουν μια καλλίτερη ζωή για όλους σε έναν αστικοποιούμενο κόσμο, μέσω της δημιουργίας συμπεριληπτικών, ασφαλών, ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων και οικισμών’
Σύμφωνα με το 11ο στόχο των ΗΕ (Sustainable Development Goals, SDGs), ‘Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες’ (Sustainable Cities and Communities), επισημαίνεται, πως
‘Υπάρχει ανάγκη για να ένα μέλλον, στο οποίο οι πόλεις προσφέρουν δυνατότητες για όλους, με προσπελασιμότητα σε βασικές υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην κατοίκηση, στις μετακινήσεις και σε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες.
Και ειδικότερα για τον εφετινό στόχο αναφέρεται πως,
Η ‘τοπικότητα’ (ενν.στη δράση) δεν θεωρείται ως μια τεχνική ή μια εκ των προτέρων προσδιορισμένη διαδικασία, αλλά ως μια διαδικασία, που είναι ευαίσθητη στις τοπικές δυνατότητες, τις προτεραιότητες και τις ιδέες. Πηγαίνει πέρα από την προσαρμογή των παγκόσμιων στόχων (ενν. τους SDGs) στο τοπικό επίπεδο και καλεί για την συν-διαμόρφωση λύσεων μέσω της δημιουργίας ευρηματικών συνεργασιών, που καταλήγουν σε περισσότερο συμπεριληπτικές, τοπικές απαντήσεις, που οδηγούνται από τις υπάρχουσες τοπικές ανάγκες και οι οποίες ταυτόχρονα απαντούν στις παγκόσμιες προκλήσεις. Τελικά, ‘τοπικότητα’ σημαίνει την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων, ώστε αυτές να καταστούν καταλύτες των αλλαγών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων’.
Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την New Urban Agenda 2030, με την οποία εναρμονίζει τις αστικές πολιτικές της, στο πλαίσιο της Αρχής της Επικουρικότητας.