Η περίοδος των καζανιών ξεκίνησε στην περιοχή μας και το παραδοσιακό τσίπουρο για μια ακόμη χρονιά στάζει σταγόνα-σταγόνα σε μια ιεροτελεστία απόσταξης που κρατά αιώνες. Τι συμβαίνει ωστόσο με το κόστος; Όπως σχολιάζει στην προσωπική του σελίδα στο fb ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Δέλλας, η εκτίναξη του κόστους της αδείας που απαιτείται για την απόσταξη απειλεί την ύπαρξη των παραδοσιακών ρακοκάζανων. Συγκεκριμένα γράφει:
“Τεράστια η αύξηση του Ε.Φ.Κ. στην απόσταξη του τσίπουρου. Μία 12ωρη άδεια πέρυσι κόστιζε 48 ευρώ ενώ φέτος εκτινάχθηκε στα 111 ευρώ.
Άρα αντιλαμβάνεται κανείς που θα πάει η τιμή του τσίπουρου;;;
Πλήγμα στους διήμερους αποσταγματοποιούς αλλά και στους μικρούς αμπελουργούς.
Αν συνεχιστεί αυτό η υπεραιωνόβια παράδοση των ρακοκάζανων θα εκπνεύσει.
Όχι ότι θα στεναχωρήσει βέβαια τους κυβερνώντες...
Οι μεγάλοι αποσταγματοποιοί θα τρίβουν τα χέρια τους!»
Τι άλλο έμεινε; Ένα ταπεινό τσιπουράκι με λίγο μεζέ. Λέτε να γίνει κι αυτό «απαγορευμένο» είδος πολυτελείας;;;