(εφημ. «ΛΑΟΣ» Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, σ. 6)
Ο κ. Ανδρέας Βλαζάκης, πρώην Δήμαρχος Βέροιας με τρεις θητείες 1983-1994 ήταν ένας από τους καλύτερους Δημάρχους.
Η πρότασή του είναι απόλυτα σεβαστή.
Χωρίς να υποτιμώ, με κανέναν τρόπο, την τεράστια προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων, θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν στεγαστικά από το Δήμο στις δωρεές των κτιρίων Βούλας Χατζίκου και Καραναστάση, εφόσον προηγουμένως αναπαλαιωθούν τα δωρηθέντα κτίρια. Οπωσδήποτε να στεγαστούν σ’ αυτά αξιοπρεπώς.
Αν δεν υπήρχαν αυτά τα κτίρια (Χατζίκου-Καραναστάση), θα συμφωνούσα απόλυτα με την πρόταση του κ. Ανδρέα Βλαζάκη. Γιατί, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του, ως πρώην Δήμαρχος, της σχετικής με τη λειτουργία και απόδοση των μηχανισμών της πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης μιας Δημοτικής Αρχής.
Η Πλατεία Ωρολογίου, σύμβολο της Βέροιας, με το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, τον ιστορικό πλάτανο, το μνημείο των ηρώων, την προτομή του Κων/νου Ρακτιβάν και τη βάση (θεμέλια) ανέγερσης του παλιού Πύργου (Ωρολογίου) που κατεδαφίστηκε το 1928, να αναβαθμιστεί.
Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο ανενεργό, αφημένο στην τύχη του, αυτοκαταστρέφεται εξαιτίας της γραφειοκρατίας και ίσως της αδιαφορίας μας.
Ο Πύργος του Ωρολογίου περιμένει… με φτιαγμένα τα θεμέλιά του.
Το μνημείο των ηρώων να αναβαθμιστεί και η Πλατεία Ωρολογίου, με τη σύνθεσή του αυτή, αν θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς της πόλης μας και τόπος τουριστικής έλξης.
Έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι η πλατεία Ωρολογίου, με την αναβάθμισή της, θα γίνει τόπος επίσκεψης.
Θα τολμούσα να πω, αυτό θα το κρίνουν οι πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες του τόπου, να στεγαστούν στο παλιό δικαστικό μέγαρο:
Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Χρήστου Τσολάκη και Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ημαθίας Εξηγώ τους λόγους:
α) Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρήστου Τσολάκη» δημιουργήθηκε το 2006 και στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις Αγίας Βαρβάρας, όπου λειτούργησε Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ήταν δωρεά του εξαίρετου καθηγητή Πανεπιστημίου, Χρήστου Τσολάκη. Απέκτησε δημόσια αναγνώριση. Το επισκέφθηκαν πάρα πολλοί μαθητές και πολίτες, μολονότι ήταν μακριά από τη Βέροια.
Αντικείμενο έρευνας έτυχαν οι συλλογές των βιβλίων του Μουσείου από πολλούς σπουδαστές ανωτάτων ιδρυμάτων για τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες τους.
Σήμερα, το πολύτιμο περιεχόμενο του Μουσείου είναι αποθηκευμένο σε αποθήκη. Κρίμα.
β) Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ημαθίας (Γ.Α.Κ.)
Σκοπός των ΓΑΚ Νομού Ημαθίας, είναι η επισήμανση, διάσωση, διατήρηση και ταξινόμηση του ιστορικού υλικού της περιοχής.
Στα αρχεία του Γ.Α.Κ. Νομού Ημαθίας, πέρα από τους 129 αμετάφραστους κώδικες της Μουφτείας Βέροιας στην παλαιοτουρκική, ετών τουρκικών (1011-1308) και ελληνικών (1602-1882), μοναδικής παλαιότητας και σπανιότητας που αποτελούν την πιο κύρια πηγή για την οικονομική, κοινωνική εκπαιδευτική και πνευματική κατάσταση κ.ά. για την περιοχή της Βέροιας (και όχι μόνο), υπάρχουν:
-Αρχεία Δημοσίων Υπηρεσιών (1807-2000)
-Ν.Π.Α.Δ. (1950-2002)
-Εκπαιδευτικά Αρχεία (1879-1990)
-Αρχεία Δήμου Βέροιας (1947-1998)
-Ιδιωτικά Αρχεία (1805-2020)
-Πλήθος παλιών βιβλίων
Εάν μεταφραστούν οι τουρκικοί κώδικες και συστεγαστούν τα ΓΑΚ Νομού Ημαθίας με το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρήστου Τσολάκη» στο Δικαστικό Μέγαρο, η Πλατεία Ωρολογίου (Ρακτιβάν) θα ξαναζωντανέψει και το Δικαστικό Μέγαρο θα γίνει κέντρο πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης και σημείο αναφοράς.
Πολιτικοί και Πολιτειακοί Άρχοντες αποφασίστε.
Παύλος Δ. Πυρινός