Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου, είναι πραγματικά αμαρτία να αφήνεις ανεκμετάλλευτη την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας που έχεις στη διάθεσή σου. Με την ενεργειακή κρίση πολλές φωνές κοινής λογικής άρχισαν να ακούγονται, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειες και τι καλύτερο και παραγωγικότερο από τους ηλιακούς που έχουν σώσει πολλά νοικοκυριά από το ρεύμα του θερμοσίφωνα και τώρα πλέον, τα φωτοβολταικά.
Επιτέλους θα έλεγε κανείς, σκεπτόμενος ότι κάθε πολυκατοικία, σπίτι και κτήριο θα πρέπει να στραφεί σοβαρά στην εγκατάστασή τους. Πολύ σοβαρά άρχισε να το σκέφτεται και το ΥΠΕΝ και χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας ανέφερε ότι το ποσοστό της επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάσει στο 60% και θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ ενώ ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για την ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών: είναι το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και το πρόγραμμα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα αποσκοπεί στην στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών. Κι εδώ κουμπώνει και η πρόταση της αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Βέροιας, Συρμούλας Τζήμα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στις στέγες των σχολείων, εκεί που το πρόβλημα της θέρμανσης είναι μεγάλο και δεν σηκώνει «σκόντο» στην ανάγκη των παιδιών να κάνουν μάθημα σε ζεστές όσο γίνεται, σχολικές αίθουσες!