Αναρωτηθήκατε γιατί οι δόσεις του στεγαστικού δανείου σας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι αυξημένες; Δυστυχώς δεν είσαστε ο μόνος, αφού η διαφορά έγινε αισθητή σε χιλιάδες δανειολήπτες και οφείλεται στην μεγάλη αύξηση του επιτοκίου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τραπεζικά στελέχη μας ενημέρωσαν ότι πράγματι ακόμη και τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο από το 2012 και μετά, δεν είχαν την παραμικρή αλλαγή στο ποσοστό του επιτοκίου, με αποτέλεσμα επί μια δεκαετία ακόμη και τα κυμαινόμενα επιτόκια παρέμεναν σταθερά. Ο λόγος της αύξησης είναι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) να προχωρήσει σε μια επιθετική αύξηση του επιτοκίου κατά 1,25% μέσα στον Σεπτέμβριο και να ανεβάσει κατά πολύ τις δόσεις των δανείων. Τέτοια επιθετική αύξηση η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει άλλη μια φορά για ένα διάστημα 18 ημερών από τις 4 Ιανουαρίου του έως και τις 22 Ιανουαρίου του 1999 όταν και έκανε την επίσημη εμφάνισή του το ευρώ. Έτσι για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο αμετάβλητο από το 2012 στο ποσοστό 2,12% με τις νέες αυξήσεις διαμορφώθηκε στο 3,37%, εκτινάσσοντας την δόση αρκετά ευρώ το μήνα.
Απαραίτητη κίνηση για να ελεγχθεί
ο πληθωρισμός-Πιθανές νέες αυξήσεις
Τα νέα επιτόκια τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς, όμως, ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει το ράλι ανόδου και τους επόμενους μήνες, υπάρχει πίεση για ακόμη πιο σφιχτή πολιτική και η ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους και πιθανότατα και μέχρι την άνοιξη του 2023. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ τονίζει ότι η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να τεθεί σε έλεγχο ο πληθωρισμός και να εξασφαλισθεί η «έγκαιρη επαναφορά του στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024».
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας