Tα ευρήματα της νέας Πρωτογενούς Έρευνας Εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της Έκθεσης Τάσεων για την αγορά εργασίας και της Έρευνας Δευτερογενών Στοιχείων σχετικά με την απασχόληση των νέων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο παρουσιάστηκαν στην υβριδική ημερίδα που διοργάνωσε ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΜΔΑΑΕ-ΚΜ) με θέμα «Η δυναμική της απασχόλησης των νέων-Τάσεις και Προοπτικές Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις και ομιλίες οι Κωνσταντίνος Τζάνας, Υπεύθυνος Έργου και Πασχάλης Τεμεκενίδης, Στέλεχος Ομάδας Έργου, με θέμα τη «Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας», Νίκος Πόδας, Εμπειρογνώμονας Έργου, με θέμα «Παρουσίαση επιλεγμένων αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2022» και Φάνης Ουγγρίνης, Ειδικός Συνεργάτης Έργου, με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι στην ΠΚΜ: Η απασχόληση τους μετά τις πρόσφατες κρίσεις και πριν το νέο εθνικό παραγωγικό πρότυπο». Επίσης μίλησαν ο Κωνσταντίνος Μαραγκογιάννης, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την αγορά εργασίας», καθώς και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Η σημασία της ανώτερης & ανώτατης επαγγελματικής εκπαίδευσης για την κάλυψη ζητούμενων ειδικοτήτων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας».
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε ο ΠΜΔΑΑΕ-ΚΜ τον Ιούνιο του 2022, το 26% των επιχειρήσεων της περιοχής δηλώνει τουλάχιστον μία κενή θέση εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων εντοπίστηκαν στις κατασκευές και στον πρωτογενή τομέα, ενώ λόγω συνταξιοδότησης στον μεταποιητικό τομέα. Πάνω από το 90% των επιχειρήσεων δηλώνουν πρόθεση κάλυψης όλων των κενών θέσεων εργασίας, τις οποίες κυρίως αποδίδουν σε έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των εργαζομένων και σε ανεπάρκεια κατάλληλων προσόντων/δεξιοτήτων. Το μετακλητό ανθρώπινο δυναμικό, απασχολείται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στη μεταποίηση, με περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις να εμπλέκουν μετακλητούς, μη έχοντες Ελληνική ιθαγένεια ή πολίτες της ΕΕ στην παραγωγική τους διαδικασία.
Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα αλλά και την έρευνα τάσεων, τα πιο δυναμικά επαγγέλματα στην Κεντρική Μακεδονία κατά το 2021 ήταν «Υπάλληλοι γραφείου», «Πωλητές», «Ανειδίκευτοι εργάτες (κατασκευές, μεταποίηση, μεταφορές)» και οι δυναμικότεροι κλάδοι του α’ εξαμήνου 2022 ήταν τα «Καταλύματα» με 150.000 νέες θέσεις εργασίας (105.000 πέρυσι) και οι «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Εστίασης» με 95.000 νέες θέσεις εργασίας (85.000 πέρυσι).
Την υβριδική εκδήλωση παρακολούθησαν η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα καινοτομίας Νίκος Τζόλλας, άλλοι εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, φορέων εργαζομένων, αιρετοί Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων δημόσιων οργανισμών, καθώς και απλοί πολίτες. Μετά το τέλος των εργασιών της ημερίδας πραγματοποιήθηκε συζήτηση με το κοινό.