Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό ή όχι από χώρο πρασίνου και τη μετατροπή του σε οικοδομήσιμο τμήμα, της βίλας Βικέλα του οικοδομικού τετραγώνου 484 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Βέροιας, (ιδιοκτησίας της οικογένειας Γιάννη, Μιχάλη και Ηλία Χασιώτη) ήταν το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Σώματος το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της εισήγησης που διάβασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών, Αλέκος Τσαχουρίδης, «αφορμή για την κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης στο οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής Βίλα Βικέλα, ήταν οι σχετικές αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τους ιδιοκτήτες με τις οποίες ζητούν από τον δήμο να εκκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου ή να προτείνει στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας την εκ νέου επιβολή της αρθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης για τον ίδιο σκοπό.
Εφόσον κριθεί πολεοδομικά αναγκαία η διατήρηση της ρυμοτομικής δέσμευσης του ακινήτου για τον ίδιο σκοπό, για την επανεπιβολή της θα πρέπει ταυτόχρονα να δεσμευτεί η απαιτούμενη πίστωση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ή σε διαφορετική περίπτωση το ακίνητο να καταστεί οικοδομήσιμο είτε με τους γενικούς όρους δόμησης της περιοχής είτε με ειδικούς όρους δόμησης που θεσπίζονται κατά περίπτωση με τήρηση της διαδικασίας.Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν στον Δήμο αίτηση και συμπληρωματικά στοιχεία για τον αποχαρακτηρισμό από χώρο Πρασίνου, της ιδιοκτησίας τους στην τοποθεσία Βίλα Βικέλα και τη μετατροπή του σε οικοδομήσιμο χώρο».
1,5 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο για την αγορά
Επομένως, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επι του αιτήματος που κατέθεσε ο Μιχάλης Χασιώτης για εκ νέου επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, ειδάλλως, την μετατροπή του σε οικοδομήσιμο χώρο.
Για την ιστορία, η βίλα Βικέλα είχε χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, χωρίς όμως να κινηθεί κάποια διαδικασία αποζημίωσης. Με το πέρασμα του χρόνου οι ιδιοκτήτες της ξεκίνησαν μία νομική διαδικασία προκειμένου να δικαιωθούν, είτε με άρση της απαλλοτρίωσης υπέρ τους και να γίνει οικοδομήσιμο τμήμα ή να παραμείνει ως χώρος πρασίνου και να αποζημιωθούν.
Με το σκεπτικό ότι οι χώροι πρασίνου πρέπει να υπάρχουν και να μην οικοδομηθεί η περιοχή, ο Δήμος απευθύνθηκε στο Πράσινο Ταμείο, να αναλάβει την διαδικασία και την εξαγορά του ακινήτου και του γύρω Λόφου, στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου που μπορεί να διαθέσει το Ταμείο και τις υπόλοιπες 600.000 ευρώ της διαφοράς μέχρι τα 2,1 εκατ. της αναφερθείσας αξίας, θα τα δώσει ο Δήμος, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν από τους ιδιοκτήτες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο. Κάτι που διαβεβαίωσε και ο κ. Μ. Χασιώτης που ήταν παρών στη συνεδρίαση.
Θετική η γνωμοδότηση του Σώματος
«Άρα για τον δήμο, το κόστος θα είναι το 1,5 εκατ. το οποίο δίνει το Πράσινο Ταμείο και το υπερβάλλον ποσό θα επιστραφεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Κρίθηκε επίσης θετική η αγορά του και για ιστορικούς λόγους, όπως τονίστηκε, καθώς η Βίλα Βικέλα ονομάστηκε έτσι, διότι αποτελούσε, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, μια από τις κατοικίες της γνωστής οικογένειας Βικέλα και συγκεκριμένα του ανεψιού του Δημητρίου Βικέλα, Γεώργιου, που συνήθιζε να περνάει ένα μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών στη Βέροια, με την οποία ήταν συνδεμένος λόγω οικογενειακής καταγωγής.
Το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την αγορά της Βίλας και του γύρω λόφου ώστε να περιέλθει στον Δήμο, ομόφωνα σχεδόν, με μια αρνητική μόνο ψήφο του Στέργιου Διαμάντη και μια διαφοροποίηση της ΛΑΣ σε υποερώτημα της πρότασης.
Σοφία Γκαγκούση