-«Θεσμική η διαδικασία για τα ψηφοδέλτια στο ΠΑΣΟΚ-Ο Φώτης Καραβασίλης θα ήταν ο μόνος σίγουρος υποψήφιος»
- «Τα στελέχη που έκαναν καριέρα με το ΠΑΣΟΚ και αναζήτησαν αλλού καρέκλα δεν μπορούν να επιστρέψουν».
«Το ΠΑΣΟΚ λέει πλαφόν στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος και εκδημοκρατισμό της ενέργειας»
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Ολυμπία Αποστόλου, οικονομολόγος και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην ραδιοφωνική εκπομπή ΛΑΪΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ του ΑΚΟΥ 99,6. Σε μια ανοιχτή συζήτηση με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη σχολίασε τις δημοσκοπήσεις, την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, την ενεργειακή κρίση, το αγροτικό, αλλά και για τις διαδικασίες κατάρτισης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία.
Πρόσφατη δημοσκόπηση μετά την Δ.Ε.Θ. δείχνει την δυσπιστία του κόσμου απέναντι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ποια είναι η δική σας εικόνα στην Ημαθία;
Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής και σε καμία περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ δεν διαμορφώνουμε την πολιτική μας ή λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις δημοσκοπήσεις. Οι επιλογές μας είναι βασισμένες στις αξίες και τις ιδέες μας, οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες για να βλέπουμε τι απασχολεί τον κόσμο και πόσο ξεκάθαρα περνάνε αυτά που πιστεύουμε. Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κοπάσει και στις επαφές που έχουμε μαζί με συντρόφους με κόσμο σε όλη την Ημαθία λειτουργώντας ως ιμάντας που μεταφέρει αμφίδρομα μεταξύ κόμματος και κοινωνίας τις απόψεις και τα προβλήματα του κόσμου, εισπράττουμε θετική ανάδραση και ανταπόκριση, αφού ο κόσμος μας ακούει και περιμένει πράγματα από εμάς. Μπορούμε να συνεχίσουμε και να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τον ρυθμό για να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές.
Μήπως στο ΠΑΣΟΚ έχετε «κολλήσει» με το θέμα των υποκλοπών;
Κανένας δεν είναι χαρούμενος με την υπόθεση των υποκλοπών. Δεν αναφέρουμε στο ΠΑΣΟΚ το θέμα για να έχουμε πολιτικό ή εκλογικό όφελος. Ακούω να λένε ότι έχει κουράσει το θέμα. Δεν μιλάμε μόνο γι’αυτό το θέμα, αλλά για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Προσωπικά είμαι 36 ετών και βλέπω γύρω μου πολλά προβλήματα, φίλους και συμμαθητές μου να φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, ενώ άλλοι παλεύουν εδώ με την ανεργία και μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Δεν θέλω να μιλάω για υποκλοπές, αλλά για δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς, για παιδικούς σταθμούς που χρειάζονται τα παιδιά μας, για νοσοκομεία που θα φροντίζουν σωστά τους ασθενείς. Ωστόσο είναι ένα συμβάν που είναι αρνητικό για τους θεσμούς και την δημοκρατία μας. Δεν επέλεξε το ΠΑΣΟΚ να παρακολουθείται, δυστυχώς με έναν πρωθυπουργό που προβάλει ένα κεντρώο προφίλ, φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθείται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπήρχε διαφαινόμενο «προξενιό» μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση που χάλασε με την υπόθεση των υποκλοπών;
Δεν υπήρχε απολύτως καμία τέτοια πρόθεση η συμφωνία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη τον Δεκέμβριο με ξεκάθαρη θέση για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε άλλο είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κακώς κάποιοι έλεγαν και λένε ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ-ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιοι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ-ψηφίζεις Ν.Δ. Ξεκάθαρα ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ για ισχυρό ΠΑΣΟΚ και ένα υψηλό ποσοστό που θα μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε πράγματα και για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με κορμό την σοσιαλδημοκρατία. Δεν πρόκειται να μπούμε σε παιχνίδια και συμφωνίες που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε κυβερνητική συνεργασία από τις πρώτες εκλογές ή τις θεωρεί «καμένες»;
Οι πρώτες εκλογές είναι με την απλή αναλογική και εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν εκλογές που είναι «καμένες». Η Βουλή ψήφισε αυτό το εκλογικό σύστημα και το Σύνταγμα προσδιορίζει τι πρέπει να γίνει την επομένη των εκλογών. Εμείς δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά μας ενδιαφέρει να κυβερνήσουμε. Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα ακολουθήσει μέτρα που δεν συμφωνούν με το πρόγραμμά μας και δεν συνάδουν με αυτά που πιστεύουμε. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν στο ότι «παίζουν» με τους θεσμούς, κάτι στο οποίο είμαστε εντελώς διαφορετικοί.
Πώς στέκεται το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την έκρηξη του ενεργειακού κόστους;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η κρίση στην ενέργεια δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2022, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησε η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Δεν έχει σχέση με τον πόλεμο, που δεν δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά το επέτεινε. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν κάνει λανθασμένες στρατηγικές επιλογές που μας έχουν φέρει σε θέση να είμαστε τόσο πολύ ευάλωτοι. Το εθνικό μας καύσιμο τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο λιγνίτης. Είναι δεδομένο ότι έπρεπε να φύγουμε από τον λιγνίτη. Αυτό έγινε ωστόσο απότομα και βίαια και αντί να αντικατασταθεί με ΑΠΕ, αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με το φυσικό αέριο. Δηλαδή από το κρατικό μονοπώλιο λιγνίτη που έπρεπε να αλλάξει, έχουμε σήμερα ένα ολιγοπώλιο ενέργειας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έφερναν το πετρέλαιο, που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν ή δημιουργούν τα τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Είτε η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τους «δικούς της», είτε πιστεύει σε ένα τέτοιο μοντέλο οικονομίας με τα ιδιωτικά ολιγοπώλια, αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα στην χώρα μας.
Έχει το ΠΑΣΟΚ πρόταση για την ενεργειακή κρίση;
Το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι στην υπερσυγκέντρωση της ενέργειας και πιστεύει στον εκδημοκρατισμό της. Χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενεργειακές κοινότητες, αγροτικά και κτηνοτροφικά φωτοβολταϊκά. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να παράγουμε ενέργεια σε περισσότερα μέρη, να γίνουμε όλοι παραγωγοί ενέργειας και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα το ενεργειακό κόστος. Γιατί δεν γίνεται αφού αυτό θα έχει προφανή οφέλη; Γιατί η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη από έλλειψη στρατηγικής ή από επιλογή τους δεν επένδυσαν στην ενίσχυση και ανάπτυξη-διασυνδεσιμότητα των δικτύων. Για παράδειγμα στο νομό μας υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν την βούληση και τα χρήματα να κάνουν φωτοβολταϊκά, ωστόσο δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο. Σκεφτείτε φέτος να μπορούσαν τα ψυγεία που διατηρούν μήλα και ακτινίδια στους θαλάμους τους, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φυσικό αέριο, να καταναλώνουν ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά τους.
Πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην οικονομία;
Το κόστος της ενέργειας επηρεάζει την τσέπη μας, αλλά επηρεάζει και την ανάπτυξη. Επηρεάζει τον εμπορικό κόσμο, τους αγρότες, τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες σε τεράστιο βαθμό και στο τέλος την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Δυστυχώς οι επιπτώσεις στη χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με χώρες ανταγωνιστικές.
Υπάρχουν μέτρα που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος;
Στο ΠΑΣΟΚ λέμε πλαφόν στην λιανική. Το κόστος θα το μοιραστούμε οι πολίτες με τις μεγάλες εταιρείες που παράγουν και διακινούν την ενέργεια. Και μιλούμε για πλαφόν και όχι επιδότηση που στην ουσία το κράτος παίρνει χρήματα από τους πολίτες για να πληρώσει και πάλι τους παρόχους ρεύματος. Να διατηρήσουν δηλαδή τα κέρδη τους και να φορτωθεί αυτό στον προϋπολογισμό και στο δημόσιο χρέος, δηλαδή και πάλι στον πολίτη. Και το θέμα του πλαφόν στην λιανική δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεκαθαρίζει την θέση του και κλείνει το μάτι στις εταιρείες παρόχους ενέργειας, Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά ωσάν να μην έχει ευθύνες και να μην κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έχει τεράστια ευθύνη για την υπερχρέωση και απαξίωση της ΔΕΗ. Το 2015-2019 δεν έκαναν ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, γεγονός που δημιουργεί αναρχία και φυσικά δεν κερδίζει η μικρή ενεργειακή κοινότητα, αλλά οι μεγάλοι με τα κολοσσιαία ενεργειακά πάρκα.
Υπάρχει ρεαλιστική πρόταση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην Ημαθία που φθίνει ειδικά τα τελευταία χρόνια;
Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι τεράστια, ειδικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο εκτός των γνωστών προβλημάτων θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν καταφέρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα να φτάσουν στις μεγάλες διεθνείς αγορές και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά. Για παράδειγμα φέτος με το επιτραπέζιο ροδάκινο που ο μεγάλος μας ανταγωνιστής η Ισπανία έμεινε πίσω, δεν καταφέραμε να καλύψουμε το κενό της και να επωφεληθούμε. Αιτία η έλλειψη των κατάλληλων συνεργατικών σχημάτων που θα έχουν το μέγεθος της παραγωγής ώστε να καλύψουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ των δυτικών αγορών. Είναι δύσκολο και χρειάζονται σοβαρά κίνητρα οι παραγωγοί για να πιστέψουν και να στραφούν και πάλι στα συνεργατικά σχήματα.
Πώς σχολιάζετε την κατάσταση με τις αποζημιώσεις των αγροτών;
Το μεγάλο επίσης πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που καταστρέφουν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Εδώ έχουμε το εξής παράλογο. Έρχεται ο ΕΛΓΑ και λέει χαλάζι αποζημιώνω-βροχή δεν αποζημιώνω. Είναι εντελώς άδικο και φτάνουν οι αγρότες να λένε καλύτερα να με χτυπήσει το χαλάζι για να μην με βρει η βροχή αργότερα, κάτι εντελώς αντιπαραγωγικό που χαλάει την διάθεση για παραγωγή. Από το 2017 το πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις είναι πολύ συχνό και έντονο. Υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που αναφέρει ρητά την αποζημίωση από άκαιρες βροχοπτώσεις και κατά την γνώμη μας δεν χρειάζεται καν αναθεώρηση ο κανονισμός. Είναι ξεκάθαρα θέμα ερμηνείας του κανονισμού και πολιτικής βούλησης και απόφασης που θα λύσει τα χέρια στους τοπικούς ΕΛΓΑ να λάβουν δηλώσεις και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Δυστυχώς η λύση της αποζημίωσης εκ των υστέρων μέσω deminimis δεν είναι δίκαια, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα των ζημιών με αποτέλεσμα να πάρουν χρήματα παραγωγοί που δεν δικαιούνται και να αδικηθούν κάποιοι που έπαθαν μεγαλύτερη ζημιά. Ωστόσο, η κατάσταση φέτος ήταν κακή και στο συμπύρηνο ροδάκινο, αφού κάποιες βιομηχανίες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δεν τίμησαν τις δεσμεύσεις τους και δεν απορρόφησαν τα προϊόντα στην τιμή που είχαν δεσμευθεί.
Θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή στοχευμένη στρατηγική και προγραμματισμό στις καλλιέργειες;
Δυστυχώς ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Αν π.χ. ρωτήσουμε ακόμη και τον πλέον αρμόδιο και σχετικό με την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου πόσοι καλλιεργούν στην περιοχή μας και ποια είναι η συνολική παραγωγή δεν γνωρίζει με σαφήνεια και ακρίβεια. Συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Για παράδειγμα στην ανταγωνίστρια Καλιφόρνια των ΗΠΑ υπάρχουν για το ροδάκινο 3 εκτιμήσεις παραγωγής ήδη από τον Μάιο, ενώ εμείς στο σκοτάδι. Αυτό υπάρχει σε όλες τις παραγωγές. Ευθύνεται το Υπουργείο και η έλλειψη οργάνωσης και συνεργασίας με τους συνεταιρισμούς. Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει προγραμματισμός με δεσμευτικά συμβόλαια για την ασφάλεια απορρόφησης των ποσοτήτων και εγγυημένων τιμών.
Οι εκλογές είναι μπροστά μας. Έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την κατάρτιση ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ και με ποια διαδικασία;
Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποφασίσει να τα κάνουμε όλα θεσμικά από την αρχή, όπως είχε δεσμευθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης από την στιγμή που ήταν ακόμη υποψήφιος πρόεδρος και το τηρούμε κατά γράμμα. Βάσει του αναθεωρημένου καταστατικού του κόμματος υπάρχει μια επιτροπή υπεύθυνη για τα ψηφοδέλτια. Στην ουσία θα συγκεντρώσει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για υποψηφιότητα, θα τις «σκανάρει» και αξιολογήσει για την καταλληλόλητα των προσώπων και στην συνέχεια θα καταρτίσει ένα μητρώο υποψηφίων που προφανώς θα είναι με περισσότερα πρόσωπα από αυτά που θα είναι τελικά στα ψηφοδέλτια. Η επιτροπή που έχει επικεφαλής ένα έμπειρο στέλεχος, τον Βαγγέλη Αργύρη, που διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και γνωρίζει καλά τα πρόσωπα, δεν θα κάνει την τελική επιλογή των υποψηφίων, κάτι που είναι στην δικαιοδοσία του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε πρώην συντρόφους και στελέχη που αποχώρησαν και θέλουν να επιστρέψουν;
Λέμε στο ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα ότι είμαστε ανοιχτοί σε όσους ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες του κόμματος. Οι ψηφοφόροι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ή όποιο άλλο κόμμα και θέλουν να επιστρέψουν είναι ευπρόσδεκτοι. Τα στελέχη που έκαναν καριέρα με το ΠΑΣΟΚ και κάποια στιγμή έφυγαν για να αναζητήσουν αλλού καρέκλα δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Ποια η εικόνα του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία και αν η Ολυμπία Αποστόλου έχει κάνει αίτηση για υποψήφια βουλευτής;
Οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία είναι βαθιές, ωστόσο υπήρξαν δύσκολα χρόνια για το κόμμα που κάποιοι άνθρωποι με αγώνα κατάφεραν να κρατήσουν το ΠΑΣΟΚ όρθιο στην Ημαθία. Αν δεν υπήρχε η τραγική απώλεια του Φώτη Καραβασίλη, θα ήταν το μόνο θεωρώ σίγουρο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο πρώην γραμματέας Κ. Ασλάνογλου είναι από τα πρόσωπα που αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν το ΠΑΣΟΚ και να βγούμε όλοι εμείς τώρα μπροστά. Προσωπικά έχω κάνει αίτηση.
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας
Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης