Κ. Βοργιαζίδης: Ποτέ δεν γνωρίζαμε τι πρέπει να πληρώνει η κάθε εταιρεία στον κάθε δήμο – Ενημέρωση και για τον εκλογικό νόμο
Για όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, σχετικά με ζωτικά θέματα των Δήμων, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Εκλογικός νόμος
Ο δήμαρχος ξεκίνησε με τον εκλογικό νόμο που ήταν και αντικείμενο της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΕ, της οποίας είναι μέλος, όμως, παρότι έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την έκδοσή του, ο νόμος εξακολουθεί να «χτενίζεται» από τους δήμους, προκειμένου να διορθώσουν κάποια κακώς κείμενα ή κάποια άλλα να τα φτιάξουν κατά το δοκούν, όπως βολεύει τον καθένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
Ο κ. Βοργιαζίδης, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια σημεία της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, όπως σε «μία αστοχία του νόμου» που δεν αναφέρει τίποτα για την εκλογή προέδρου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό 301 ατόμων και άνω. «Πιστεύω ότι θα ισχύσει το αυτονόητο, δηλαδή θα εκλέγεται αυτός ο οποίος θα πάρει τις περισσότερες ψήφους. Προφανώς δεν θα υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή, αλλά μόνο υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι». Για τις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, θα ισχύσει, σύμφωνα με τα δεδομένα, ότι πρόεδρος θα είναι ο πρώτος, του πρώτου συνδυασμού, την πρώτη Κυριακή.
Ιδιαίτερα ωστόσο απασχόλησε το θέμα της μείωσης των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Οι δήμοι θεωρούν ότι αναίτια έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, αφού δεν δημιουργούν δαπάνες ούτε για το δήμο ούτε για κανέναν. «Υπάρχουν προτάσεις που λένε οτι στους δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων να αυξηθούν κατά δύο οι εκλεγμένοι και για τους δήμους άνω των 50.000 κατοίκων, όπως είναι και ο δήμος Βέροιας να αυξηθούν σε τέσσερις οι εκλεγμένοι».
Σημειωτέο, ότι με τον νέο εκλογικό νόμο, υπάρχει μία μείωση εκλεγμένων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (δηλαδή στους 38 Δήμος) κατά 150 άτομα. Με την πρόταση των Δήμων, εάν προχωρήσει, η μείωση θα είναι στους 50 ή 52 συμβούλους. «Φανταστείτε ότι ο δικός μας δήμος, από 41 συμβούλους σήμερα, θα μειωθεί στους 35 σύμφωνα με τον ψηφισμένο νόμο. Αν όμως γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ θα πάμε στους 39, σε μια μείωση δηλαδή της τάξης του 5% κι αυτό δεν μας θα επηρεάσει ούτε στον αριθμό των αντιδημάρχων, ούτε στον αριθμό των ειδικών συνεργατών, και λόγω του πληθυσμού που έχουμε αλλά και διότι προερχόμαστε από συνένωση πέντε δήμων», εξήγησε ο κ. Βοργιαζίδης επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό για τους δημάρχους να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν ικανό αριθμό αντιδημάρχων αλλά και ειδικών συνεργατών.
Αδιέξοδο με τις εταιρίες παροχής ενέργειας
Τα προβλήματα με τους παρόχους ενέργειας, που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό οι δήμοι, επανήλθαν και στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς αναζητούνται ακόμα λύσεις παρά τις ατέρμονες προσφυγές στη δικαιοσύνη για να τους αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούνται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες.
Στον δήμο Βέροιας, μετά την μήνυση που κατατέθηκε στην volton για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος για τις οφειλές της προς το δήμο και την ανταπόκριση της εταιρίας την επόμενη μέρα για τακτοποίηση των οφειλών της, έσκασε και δεύτερο κρούσμα και στην επόμενη οικονομική επιτροπή θα μπει το ίδιο θέμα με μία ακόμα εταιρεία για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι απευθύνθηκαν μαζί με άλλους δήμους σε δικηγόρο των Αθηνών ο οποίος έστειλε εξώδικα προς εταιρείες εκ μέρους και των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η απάντηση της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία διαπίστωσε ότι τα χρήματα τα οποία οφείλει στους δήμους είναι πολλά και δεν μπορεί να τα πληρώσει άμεσα, ήταν το αίτημά της να τακτοποιήσει τις οφειλές της άνω των 20.000 ευρώ, σε 9 δόσεις. «Η εταιρεία δηλαδή ζητάει τα λεφτά τα οποία χρωστάει σε όλους τους δήμους να τα αποπληρώσει σε 9 δόσεις εφόσον είναι άνω των 20.000 ευρώ. Στον δήμο Βέροιας, κατά την εταιρεία, οφείλονται 191.000 ευρώ συν 30.000 περίπου τα τρέχοντα του Ιουλίου. Ποσά ανάλογα ή και μεγαλύτερα υπάρχουν και σε άλλους δήμους…».
Ποτέ δεν γνώριζαν οι δήμοι πόσα χρήματα έπρεπε να τους αποδοθούν από ΔΕΗ ή παρόχους
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση και ενόψει αυτή της κατάστασης που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται, έτι περεταίρω, ως πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι κανένας δήμος δεν γνώριζε ποτέ και εξακολουθεί να μην γνωρίζει, πόσα είναι τα ακριβή ποσά που πρέπει να τους αποδοθούν, τι πρέπει να πληρώνει δηλαδή, η κάθε εταιρεία που τα εισπράττει μέσω των λογαριασμών της, στον κάθε δήμο. «Δεν το γνωρίζαμε ούτε όταν υπήρχε μόνο η ΔΕΗ. Απλά υπήρχε εμπιστοσύνη στη δημόσια εταιρεία. Δεν το γνωρίζουμε ούτε τώρα με τους παρόχους. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να τακτοποιηθεί αυτό το θέμα και να ξέρουμε τι πληρώνει στην κάθε εταιρεία ο κάθε δημότης (δημοτικά τέλη) και τι λεφτά πρέπει να έρχονται στο δήμο, καθώς αυτή τη στιγμή όλοι οι δήμοι της Ελλάδας μόνο κατά προσέγγιση, στο περίπου δηλαδή, μπορούν να γνωρίζουν τα ποσά που πρέπει να παίρνουν από τις εταιρίες», είπε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο να διορθωθεί.
Σοφία Γκαγκούση