-Συνέντευξη Τύπου χθες στη Βέροια εν όψει της πανελλαδικής απεργίας των εκπαιδευτικών στις 9 Νοεμβρίου
Συνέντευξη Tύπου ενόψει της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοεμβρίου, έδωσε χθες στην Βέροια ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κ. Θανάσης Κικινός, παρουσία της προέδρου του ΣΕΠΕ Ημαθίας, Σταυρούλας Μιχαηλίδου και του προέδρου του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Νάουσας, Σωτήρη Σταμάτη.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στα αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης που αφορούν στην ανάγκη -μετά από 12 χρόνια συνεχών περικοπών- να δει η κυβέρνηση με άλλο μάτι το οικονομικό των εκπαιδευτικών που τα τελευταία χρόνια δεν είχε τεθεί καθόλου ως αίτημα, «όμως ήρθε η ώρα να το δουν κι αυτό», όπως είπε, λόγω της οικονομικής κατάστασης και των συνεχόμενων κρίσεων στην χώρα μας, καθώς ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος ενεργειακά και θα επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος ζωής. Το οικονομικό αυτή τη φορά, είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς στην απεργία, καθώς η εκπαίδευση «έχει πληγεί πολύ βαριά οικονομικά» πρόσθεσε ο κ. Κικινός, ενώ παραμένει σταθερή η «διεκδίκηση για στήριξη της Εκπαίδευσης, που μαζί με την Υγεία, είναι βασικοί πυλώνας της κοινωνίας στην χώρα μας».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε σε κάποια σημεία που πονάνε, όπως είπε, τους εκπαιδευτικούς, όπως ο διορισμός νέων δασκάλων και νηπιαγωγών σε περιοχές και κυρίως σε νησιά, χωρίς να εξασφαλίζεται η διαμονή τους. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμα και σε βάρκες. Γενικότερα για τους διορισμούς, σημείωσε οτι τα τελευταία χρόνια οι δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ανταγωνίζονται ποιοι έκαναν περισσότερους διορισμούς. «Εμείς όμως, καταγγέλλουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους με ετήσιες συμβάσεις και για αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έκανε συστάσεις στη χώρα μας με αποτέλεσμα να έχουμε και διορισμούς μόνιμων τους οποίους χαιρετίζουμε». Επεσήμανε επίσης ότι δεν τηρείται ο κανόνας στον αριθμό των 20 με 25 μαθητών ανά τάξη, κάτι, που συνδυάζεται από την Πολιτεία με την σχολική στέγη χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση γι αυτό. Για τα κενά εκτίμησε ότι φέτος είναι καλύτερα από άλλες χρονιές αλλά και πάλι, είπε, οι προσλήψεις πρέπει να ξεκινούν εγκαίρως.
Ο πρόεδρος χαρακτήρισε παταγώδη αποτυχία την παράταση του ολοήμερου μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, «χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες και την υποδομή για να λειτουργήσει σωστά», επαναλαμβάνοντας την θέση της ΔΟΕ για την στήριξη του δημόσιου σχολείου.
Ιδιαίτερα σημαντικό παραμένει για τους εκπαιδευτικούς το ζήτημα της αξιολόγησης. «Η ΔΟΕ δεν αντιδρά στην ουσιαστική αξιολόγηση, αλλά στην κοροϊδία, που αφορά το γραφειοκρατικό χαρακτήρα της αξιολόγησης και κάνει το σχολείο ένα εφιαλτικό τοπίο, με την κατηγοριοποίηση που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση», υποστήριξε ο κ. Κικινός κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
«Πρέπει να υποστηριχθεί σωστά το δημόσιο Σχολείο, αλλιώς οδηγείται σε πολιτική διάλυση και κατευθύνεται προς την ιδιωτικοποίηση. Και αυτό φαίνεται κυρίως μέσα από την φιλοσοφία της αξιολόγησης που επιβάλλει το υπουργείο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έρχονται.
Σοφία Γκαγκούση