Χιλιάδες δρομείς ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε μια σκυταλοδρομία που αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, διανύοντας 7.767χλμ. μέσω 18 χωρών για να μεταφέρουν τη σκυτάλη με το μήνυμα από τη νέα γενιά στους παγκόσμιους ηγέτες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP27.
Με την ονομασία «Running Out of Time», η σκυταλοδρομία μαζικής συμμετοχής από τη Γλασκόβη της Σκωτίας (που φιλοξένησε την COP26) έως το Sharm El Sheikh της Αιγύπτου (COP27), θα διαρκέσει 38 μέρες και νύχτες … η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ.
Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 με μια φαντασμαγορική τελετή στη Γλασκόβη.
Με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων, η σκυτάλη θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσω Σκωτίας, Ουαλίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, για να φθάσει στο Sharm El Sheikh στις 5 Νοεμβρίου, για την έναρξη της COP27 που θα διεξαχθεί μεταξύ 6 και 18 Νοεμβρίου 2022.
Το ελληνικό τμήμα της διαδρομής
Η σκυτάλη θα φτάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 24 Οκτωβρίου 2022 και θα συνεχίσει, εκτός κεντρικών δρόμων, περνώντας από: Καστοριά – Κλεισούρα – Πτολεμαΐδα – Ακρινή – Βέροια – Τρίλοφο – Κατερίνη – Πλαταμώνας – Γόννοι – Ροδιά – Λάρισα – Φάρσαλα – Δομοκό – Λαμία – Καμένα Βούρλα – Άγιο Κωνσταντίνο – Σκάλα – Μαρτίνο – Ακραίφνιο – Αλίαρτο – Θήβα – Οινόφυτα – Αυλώνα – Αφίδνες – Φράγμα Μαραθώνα – Μαραθώνια Διαδρομή – Ακρόπολη, για να καταλήξει στο Φάληρο, από όπου θα φύγει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου 2022. Συνολικά έχουμε 750χλμ. μοιρασμένα σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 46 είναι για δρομείς και τα 26 για ποδηλάτες.
Running Out of Time Relay Baton 12
Πολλοί δρομείς –από νέους μέχρι δημόσια πρόσωπα– έχουν ήδη εγγραφεί για να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε επιμέρους τμήματα 5-10χλμ. της συνολικής διαδρομής που θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες.
Η Σκυταλοδρομία θα περάσει από εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενα οικοσυστήματα και περιοχές που έχουν γίνει σημαντικά κλιματικά έργα, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, οι δρομείς καλούνται να συγκεντρώσουν πόρους για το Global Forest Fund του Foundation for Environmental Education (FEE) και την Carbon Copy.
Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE. Ο συντονισμός περιλαμβάνει την απαραίτητη επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, Αθλητικές Ομοσπονδίες, άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, την Ιδιωτική Πρωτοβουλία και τα ΜΜΕ.
Μέσα από τα πανελλήνια δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει, η ΕΕΠΦ θα κινητοποιήσει την Εκπαιδευτική Κοινότητα, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της στα προγράμματα αειφορικής διαχείρισης στον τουρισμό «Γαλάζια Σημαία» και «Green Key».