Εξ αφορμής δημοσιεύματος, διαφημιστικού περιεχομένου ,από Ιδιωτική Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης του νομού μας, πρέπει να διευκρινιστούν απαραίτητα ορισμένα δεδομένα προς αποφυγή παρερμηνείας.
Η αιμοκάθαρση γίνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Αυτό σημαίνει, ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν λόγω μόνιμης- μη αναστρέψιμης βλάβης και οι πάσχοντες θα τεθούν σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης εφ’ όρου ζωής.
Η αιμοκάθαρση δεν είναι μέθοδος θεραπείας , αλλά υποκατάστασης , δηλαδή τον ρόλο του νεφρού τον υποκαθιστά το μηχάνημα. Δεν δύναται να « απενταχθεί » κανένας αιμοκαθαιρόμενος υπό τις ανωτέρω συνθήκες και οποιαδήποτε υποστήριξη περί του αντιθέτου αποτελεί διαστρέβλωση της επιστημονικής αλήθειας.
Οπωσδήποτε, υπάρχουν και περιπτώσεις (εξαιρέσεις του κανόνα ), όπως η οξεία νεφρική ανεπάρκεια- βλάβη, με διάφορα αίτια, ή η πρόσκαιρη επιδείνωση προϋπάρχουσας χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η νεφρική λειτουργία σε αυτές τις περιπτώσεις αποκαθίσταται σύντομα και συνήθως δεν χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις η ανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να καθυστερήσει και ο ασθενής να χρειάζεται προσωρινά υποστήριξη με τεχνητό νεφρό για ικανό χρονικό διάστημα. Είναι απόλυτη ευθύνη και υποχρέωση του θεράποντος ιατρού να παρακολουθεί τη νεφρική λειτουργία σε τέτοια περιστατικά και σαφώς να απεντάξει τον ασθενή από τον τεχνητό Νεφρό όταν η νεφρική λειτουργία ανακάμψει. Τότε το μηχάνημα, όντως μπορεί να περιμένει.
Το ελάχιστο ποσοστό αυτών των ανθρώπων , δεν αποτελεί τον κανόνα και εφαρμόζεται θεραπευτικά από όλες τις μονάδες του κόσμου, τουλάχιστον όσες τηρούν τους κανόνες του ιατρικού λειτουργήματος και δεοντολογίας.
Η δημιουργία σύγχυσης και θολής εικόνας σε ένα τόσο ευαίσθητο πεδίο, ατομικό και κοινωνικό, όπως η αιμοκάθαρση, πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα.
Με εκτίμηση,
Κόλβατζης Κυριαζής
Δ/ντής ΜΧΑ ΙΑΣΙΣ