Τον είχα δάσκαλο στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Πεντέλης τη δεκαετία του ‘50. Μας έπαιρνε και μας πήγαινε πολλές φορές στην Παλαιά Πεντέλη, εκεί στο λόφο του Κουφού, στο Αστεροσκοπείο όπου ήταν διευθυντής του. Εκεί δεν χρειαζόμασταν βιβλία, μολύβια και τετράδια. Μας άνοιγε το θόλο του Αστεροσκοπείου και μας ταξίδευε στ’ αστέρια. Μας έδειχνε τους πλανήτες, τους γαλαξίες, τη μεγάλη άρκτο με τον πολικό αστέρα, τον Σείριο... Και μας έπλεκε ιστορίες για τη δημιουργία του σύμπαντος, για τις ονομασίες των αστεριών με ονόματα θεών της αρχαίας Ελλάδας. Και μας μιλούσε συνεχώς για την Ελλάδα που ξεχείλιζε από μέσα του. Και μεις κρεμόμασταν από τα χείλη του και τον αγαπούσαμε όσο κανένα άλλο δάσκαλο. Ήταν ένας δάσκαλος με, κυριολεκτικά, ανοιχτούς ορίζοντες.
Δεν ήξερα τότε ότι κατάγεται από τη Βέροια. Και ούτε φυσικά μπορούσαμε τότε, αμούστακα παιδιά εγώ και τα αδέλφια μου, να φανταστούμε ότι η μοίρα θα μας έφερνε μια δεκαετία μετά στη Βέροια, που μόνο από το βιβλίο της γεωγραφίας γνωρίζαμε. Στον τόπο καταγωγής του αστρονόμου δάσκαλού μας. Ψάχνοντας πρόσφατα στο ίντερνετ το ανακάλυψα: Κων/νος Χασάπης, αστρονόμος με καταγωγή από τη Βέροια. Και του γράφω αυτές τις αράδες σαν ένα μικρό μνημόσυνο στον αγαπημένο δάσκαλο και μεγάλο επιστήμονα.
Τάσος Πατσίκας
Κωνσταντίνος Χασάπης
από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κωνσταντίνος Χασάπης (1914 - 1972) ήταν Έλληνας παρατηρησιακός αστρονόμος και συγγραφέας με καταγωγή από τη Βέροια. Από το 1946 ήταν αστρονόμος του «Αστρονομικού Σταθμού Πεντέλης» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το1957 έγινε επιμελητής του Εργαστηρίου Αστρονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Εκτέλεσε παρατηρήσεις της ηλιακής φωτόσφαιρας σε συνεργασία με το τμήμα ηλιακών ερευνών των Αστεροσκοπείων Ζυρίχης, Κωνσταντινουπόλεως και Χάρβαρντ. Μελέτησε επίσης κομήτες και εκλείψεις. Συνέγραψε πολλά αξιόλογα βιβλία και μελέτες, μεταξύ των οποίων και τα παρακάτω:
·«Κοσμογραφία» (μαζί με τον Δημήτριο Κωτσάκη), το διδακτικό βιβλίο Αστρονομίας της Β’ Λυκείου επί 15 και πλέον χρόνια
·«Το κράτος του Ηλίου»
·«Η ζωή επί του πλανήτου Άρεως»
·«Μαθηματική Γεωγραφία»
·«Κοσμογονία»
·«Σύμπαν»
·«Ο αστήρ της Βηθλεέμ»
·«Μεταβολαί της λαμπρότητος του ζενίθ κατά το λυκόφως»
·«Σύγχρονος εκλαϊκευμένη αστρονομία» (1957)
Σε πολλές ιστοσελίδες, ο Κ. Χασάπης αναφέρεται ως μέλος της «Ομάδας Έψιλον», μιας υποθετικής μυστικής ομάδας υπέρ του ελληνισμού. Προφανώς αυτό οφείλεται στην αστρονομική συνεργασία του για τα «Ορφικά» του Ι. Πασσά, όπου χρονολογεί τα απόκρυφα αυτά κείμενα έως και το 11841 π.Χ. με βάση τα αστρονομικά στοιχεία που καταγράφουν. Ο Κ. Χασάπης δημοσίευσε επίσης τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η Ελληνική Αστρονομία της Β’ Χιλιετηρίδας π.Χ., κατά τους Ορφικούς Ύμνους» (Αθήναι 1967). Βλ. π.χ. εδώ (ενότητες 2 και 3).