-Τι λέει στον ΑΚΟΥ 99.6 η ειδική νεφρολόγος Έλενα Ιντζεβίδου
Μια ύπουλη ασθένεια είναι η νεφρική ανεπάρκεια καθώς στα τέσσερα πρώτα της στάδια, ο ασθενής μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Όταν όμως στο 5ο στάδιο παρουσιαστούν τα συμπτώματα, ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να κάνει κάτι και θα πρέπει να ενταχθεί στην αιμοκάθαρση. Και κάπου εκεί αρχίζει μια νέα περιπέτεια ζωής, για την οποία μίλησε η ειδική νεφρολόγος Έλενα Ιντζεβίδου, συνεργάτης της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ στη Βέροια, στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99,6 με τη Σοφία Γκαγκούση.
Κι ακριβώς επειδή δεν δίνει ηχηρά προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει κάθε ασθενής που πάσχει από νοσήματα όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης και έχει μια ηλικία, να κάνει κάποιες εξετάσεις (αιματολογικές και ούρων) και εκεί θα διαπιστωθεί εάν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα ώστε να παραπεμφθεί στον νεφρολόγο, επεσήμανε η γιατρός.
« Η διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας γίνεται στο τελικό στάδιο κι εκεί είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε στους ασθενείς ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, παρά μόνο να ενταχθεί στην αιμοκάθαρση. Και δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών οδηγούνται στη λύση αυτή. Στην Μονάδα μας εξυπηρετούμε περισσότερους από 70 ασθενείς που υποβάλλονται σε συνεδρίες αιμοκάθαρσης τρεις φορές την εβδομάδα. Η Μονάδα διαθέτει πολύ σύγχρονα μηχανήματα, τελευταίας τεχνολογίας και σίγουρα αυτό συμβάλλει καθοριστικά ως προς την ποιότητα ζωής του ασθενή στην αιμοκάθαρση και ως προς το προσδόκιμο επιβίωσής του», τονίζει.
Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ένας νεφροπαθής βελτιώνεται και βγαίνει από τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.
«Πραγματικά, το τελευταίο έτος, στην μονάδα Ευαγγελισμός, οι γιατροί είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απένταξη τεσσάρων ασθενών από την αιμοκάθαρση. Πρόκειται για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο οι οποίοι παρουσίασαν κάποια αιφνίδια επιδείνωση στην νεφρική λειτουργία και χρειάστηκε να ξεκινήσουν αιμοκάθαρση. Σταδιακά όμως, με τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει η μονάδα, αλλά και με τη στενή ιατρική παρακολούθηση από την άρτια επιστημονική ομάδα, διαπιστώθηκε βελτίωση στη λειτουργία αυτών των ασθενών κι έτσι μειώθηκε η συχνότητα των συνεδριών αιμοκάθαρσης αλλά και η διάρκειά τους, ώστε να δοθεί πραγματικά η ευκαιρία στους ασθενείς αυτούς να απενταχθούν. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να τους παρακολουθούμε και κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να χρειαστούν στο μέλλον αιμοκάθαρση, όμως μέχρι τότε θα συνεχίσουν να έχουν μία φυσιολογική ζωή, λαμβάνοντας τη φαρμακευτική τους αγωγή και ακολουθώντας τις οδηγίες του νεφρολόγου τους».
Εννοείται ότι σε όλα αυτά συμβάλλει θετικά ο τρόπος ζωής, η κατάλληλη διατροφή του ασθενούς, η τήρηση των ιατρικών οδηγιών και η συνεπής λήψη των φαρμάκων του, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχουν νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, δύο μάστιγες της εποχής μας.Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την γιατρό, επιβάλλεται η αυστηρή ρύθμισή τους.
Κλείνοντας η κα Ιντζεβίδου, αναφέρθηκε στην παράλληλη σημαντική υποστήριξη του χειρουργικού τμήματος της Κλινικής «Ευαγγελισμός» που μπορεί να εξυπηρετήσει πάρα πολύ στην προετοιμασία ένταξης των χρόνιων ασθενών στην αιμοκάθαρση, με την διενέργεια αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων, στην τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων, χωρίς να χρειαστεί πλέον οι ασθενείς να μετακινούνται εκτός νόμου και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κάθε έκτακτο περιστατικό, στη διάρκεια μιας αιμοκάθαρσης.
«Οι ασθενείς μας πλέον, πιστεύω ότι δεν ταλαιπωρούνται καθόλου και διενεργούνται όλα με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε η κα Ιντζεβίδου.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη μετά το 28ο λεπτό (κυλίστε την μπάρα προς τα δεξιά)