Ήταν 15 Μαρτίου του 1962 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντυ δήλωνε «Η έννοια του καταναλωτή, εξ ορισμού, περιλαμβάνει όλους τους πολίτες. Αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα που επηρεάζει και επηρεάζεται από κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την οικονομία από δημόσιο και ιδιωτικό φορέα. Αποτελεί τη μόνη σημαντική...οικονομική ομάδα της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται», και η ημέρα αυτή καθιερωνόταν σαν Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή.
Πενήντα δύο χρόνια μετά τη διαπίστωση εκείνη, για τη θέση των καταναλωτών στην αγορά παραμένει δυστυχώς επίκαιρη.
Έτσι σε μία εποχή όπου το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30 ή 40%, ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος, τα χαράτσια έχουν «στραγγίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και ο πληθωρισμός «τρέχει» με πάνω από 4%, οι συνηθισμένες συμβουλές μίας οργάνωσης καταναλωτών για «έλεγχο τιμών πριν από κάθε αγορά» είναι όχι απλά άχρηστες, αλλά ηχούν και ως ειρωνεία προς τους πληττόμενους καταναλωτές.
Βιώσαμε τη πιο διαδεδομένη και παράλογη ασθένεια της εποχής μας. Τον υπερκαταναλωτισμό. Ζούμε υπερχρεωμένοι εξαιτίας αγορών που δεν χρειαζόμασταν, νιώθουμε δυστυχισμένοι προσπαθώντας να καλύψουμε ανάγκες που δεν είχαμε.
Έτσι καλά είναι:
1. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας ανάλογα με τα εισοδήματα μας. Αποφεύγουμε τις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια γιατί πληρώνουμε μέχρι και 20% ακριβότερα.
2. Κάνουμε έρευνα αγοράς επιβραβεύοντας τα φτηνότερα καταστήματα και μποϋκοτάροντας τα προϊόντα που ανατιμώνται. Στηρίζουμε την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις που εμπιστευόμαστε. Ζητάμε αποδείξεις για όλες τις αγορές μας.
3. Γνωρίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στις υπηρεσίες και στις αγορές προϊόντων π.χ. ψιλά γράμματα, ελαττωματικά προϊόντα, δικαίωμα υπαναχώρησης.
4. Η σωστή διατροφή συνεπάγεται καλή υγεία γι’ αυτό καταναλώνουμε φυσικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σπιτικό φαγητό) και βιολογικά προϊόντα. Τα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, πολύ αλάτι ή ζάχαρη και είναι ακριβότερα.
5. Επιλέγουμε ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες. Προτιμούμε προϊόντα με το σήμα συμμόρφωσης CE, την οικολογική ετικέτα ecolabel της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α, Α+, Α++.
6. Προστατεύουμε το περιβάλλον και κάνουμε οικονομία αν μειώσουμε τις μετακινήσεις μας με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και του νερού.
10. Καταγγέλλουμε και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που καταπατούν τα δικαιώματα μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Νάουσας – Ημαθίας.
Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά. Έτσι η δράση δεν σταματάει. Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι.
ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ!
ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!
Το Δ.Σ.