Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη

Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη

Ακόμη μια μεγάλη απώλεια θρηνεί το ελληνικό θέατρο. Το μεσημέρι της Κυριακής (18.09.2022) πέθανε μια σπουδαία ηθοποιός. Η Μάρθα Καραγιάννη άφησε τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο.

Ο θάνατος της Μάρθας Καραγιάννη είναι η τρίτη απώλεια ηθοποιού που στιγμάτισε το ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Είχε προηγηθεί ο Κώστας Καζάκος στις 13 Σεπτεμβρίου και η Ειρήνη Παπά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο ψυχολόγος Δημήτρης Σούρας, περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές της Μάρθας Καραγιάννη, αποκαλύπτοντας πως μίλησαν στο τηλέφωνο λίγα λεπτά πριν διαπιστωθεί ο θάνατός της! 

Η Μάρθα Καραγιάννη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Μιλώντας επίσης στον ΑLPHA ο ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας δήλωσε συντετριμμένος για την απώλεια. Δήλωσε πως δεν το περίμενε αφού δεν είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος είχε συχνή επαφή με την οικογένειά της.

Ποια ήταν η Μάρθα Καραγιάννη

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. 

Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ.

Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου (μαζί με την Ελένη Προκοπίου).

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη (Θέατρο Ακροπόλ). Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά «Ο Δρόμος» (1977), το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη και τα λαμπερά του μιούζικαλ. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης». Ήταν μόλις 22 ετών. 

Το μοναδικό μιούζικαλ στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το “Μερικοί το προτιμούν κρύο” γιατί αρχικά στο ρόλο της επρόκειτο να εμφανιστεί η Άννα Φόνσου, αλλά αρνήθηκε, ενώ η δεύτερη επιλογή του σκηνοθέτη, Πόπη Λάζου, αργούσε στα γυρίσματα. Από τότε και μετά, η Μάρθα Καραγιάννη ήταν η… πρώτη επιλογή του Γιάννη Δαλιανίδη και έπαιξε σε όλα του τα μιούζικαλ: «Κάτι και να καίει» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μαριχουάνα Στοπ» (1971).

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-290x300.jpg 290w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-768x795.jpg 768w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1483x1536.jpg 1483w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1977x2048.jpg 1977w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-320x331.jpg 320w" data-lazy-sizes="(max-width: 1159px) 100vw, 1159px" data-lazy-src="https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1159x1200.jpg" src="https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1159x1200.jpg" data-ll-status="loaded" sizes="(max-width: 1159px) 100vw, 1159px" srcset="https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1159x1200.jpg 1159w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-290x300.jpg 290w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-768x795.jpg 768w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1483x1536.jpg 1483w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-1977x2048.jpg 1977w, https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/karagianni-xatzixristos-320x331.jpg 320w" style="height: auto; max-width: calc(100% + 80px); vertical-align: bottom; margin: 1rem -40px; width: calc(100% + 80px);">

Στην ταινία “Οι θαλασσιές οι χάντρες”, 1967 εμφανίζεται ως καθαρά κωμική ηθοποιός κάτι στο οποίο επέμεινε πολύ ο Γιάννης Δαλιανίδης παρότι η ίδια πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση, καθώς θεωρούσε ότι ο σκηνοθέτης ήθελε να προβάλλει τη Ζωή Λάσκαρη.

Ο Δαλιανίδης ωστόσο επέμενε πείθοντάς τη τελικά, λέγοντας πως έτσι της δίνει ψωμί για μέχρι τα γεράματά της. Εννοούσε πως μπορούσε έτσι να ξεχωρίσει και να σταθεροποιηθεί στην κωμωδία και να απαγκιστρωθεί από την εικόνα της λαμπερής σουμπρέτας-χορεύτριας που έχει όριο λήξης.

Τραγούδησε πρώτη φορά στην ταινία “Καπετάνιος για κλάματα”, 1960 (“Σαν φυσά το μαϊστράλι”) αλλά έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας στην ταινία “Γοργόνες και μάγκες”, 1968 (“Ο άνδρας που θα παντρευτώ”). Επίσης τραγούδησε στη βιντεοταινία “Μια τρελή, τρελή ζωντοχήρα”, 1988.

Η ταινία “Ο παράς κι ο φουκαράς” είναι η τελευταία ταινία που έκανε εκτός Φίνου γιατί στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη μεγάλη κινηματογραφική εταιρία. Το 1965 θα κάνει ένα πέρασμα στην ταινία του Γιώργου Κωνσταντίνου, 5000 ψέματα.

Το 1969, θα παίξει ένα δραματικό ρόλο στην ταινία του Νίκου Φώσκολου, “Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα”, και ένα ρόλο κωμικό στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, «Η ωραία του κουρέα».

Η συνεργασία της με το Γιάννη Δαλιανίδη και τον Κώστα Βουτσά απογειώθηκε στην ταινία “Το ανθρωπάκι”, 1969.

Τελευταία ταινία εκείνη την περίοδο είναι «Ο Μάγκας με το τρίκυκλο» το 1972, ενώ θα επανέλθει μερικά χρόνια αργότερα με την ταινία πρωταγωνιστών του Γιώργου Λαζαρίδη, «Ο Ποδόγυρος», 1980.

Τελευταία έπαιξε στις ταινίες: “Πεθαίνω για σένα”, 2009 και “Από έρωτα”, 2014.

Έχει περάσει επίσης ως guest και από τη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης», παίζοντας τη μητέρα της Ελένης Ράντου. 

Η θεατρική της πορεία

Το 1962 έλαβε μέρος στην παράσταση των Θεοδωράκη, Κακογιάννη και Μποστ, “Όμορφη πόλη”.

Συμμετείχε επανειλημμένα στον θίασο Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη. Εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις δίπλα στους Νίκο Σταυρίδη, Κώστα Χατζηχρήστο, Γιώργο Κωνσταντίνου, Μαρίκα Νέζερ, Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Καίτη Μπελίντα, Σπεράντζα Βρανά, Ρένα Ντορ, Ρένα Βλαχοπούλου, Ορέστη Μακρή, Κατερίνα Γιουλάκη, Σταύρο Παράβα, Αλέκο Λειβαδίτη, Μπέττυ Μοσχονά, Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Γιάννη Φέρμη, Τάκη Μηλιάδη, Σωτήρη Μουστάκα κ.ά.

Η Μάρθα Καραγιάννη όμως δεν έπαιξε μόνο επιθεωρήσεις. Το 1972 συγκρότησε δικό της θίασο και ανέβασε το “Καμπαρέ” στο θέατρο Καλουτά.

Έπαιξε ανάμεσα στα άλλα: “Το ρετιρέ της Εύας”, 1965 / “Γη SOS”, 1970 / “Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές”, 1983 / “Παγωτό μες στο χειμώνα”, 1983-1984 / “Αγάπη μου παλιόγρια”, 1986-1987 / “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε”, 1992-1993 / “Χαμάμ γυναικών”, 1996-1997 / “Όταν οι γυναίκες το γλεντούν”, 1998 / “Αρσενικό και παλιά δαντέλα”, 1999-2000 / “Το κορίτσι της γειτονιάς”, 2002-2003 / “Εκκλησιάζουσες”, 2004.

Στην τηλεόραση εκτός από το σήριαλ «Ο Δρόμος», πρωταγωνίστησε στις σειρές «Μικρομεσαίοι» του Γ. Δαλιανίδη, «Ζωή πατίνι» του Γιώργου Κωνσταντίνου και «Επτά θανάσιμες πεθερές».

Πηγή: Newsit.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτομαγιά: Μέτρα τροχαίας για ασφαλείς διαδρομές - μηδενική ανοχή στις επικίνδυνες παραβάσεις -Απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Πρωτομαγιά: Μέτρα τροχαίας για ασφαλείς διαδρομές -...

Η Ελληνική Αστυνομία ενισχύει τα μέτρα οδικής...

Παρουσιάστηκε χθες το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων  - Συστήνεται νέα εταιρεία στα πρότυπα της ΔΕΗ

Παρουσιάστηκε χθες το νομοσχέδιο για τον...

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό...

Μ. Χρυσοχοϊδης: Πάνω από 30% τα θετικά αλκοτέστ τα Σαββατοκύριακα  - Πέντε χιλιάδες οδηγοί χωρίς δίπλωμα το πρώτο τρίμηνο του 2025

Μ. Χρυσοχοϊδης: Πάνω από 30% τα θετικά αλκοτέστ τα...

Ξεπερνάει το 30% το ποσοστό των οδηγών στους οποίους...

Tα επιδόματα διαστρέφουν την ιδεολογία  της παράταξης - Δώστε 13ο μισθό  και σύνταξη

Tα επιδόματα διαστρέφουν την ιδεολογία της παράταξης -...

Του Κώστα ΚιλτίδηΔιολίσθησε στο επίπεδο της αδέξιας...

Κυβέρνηση και Δήμοι στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου,  με παράταση έως τις 15 Ιουνίου στον καθαρισμό οικοπέδων -Έκκληση προς τους πολίτες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και την προστασία περιουσιών

Κυβέρνηση και Δήμοι στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου,...

Παράταση στις προθεσμίες για τη δήλωση καθαρισμού...

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ  ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ...

Δρ. Κωνσταντίνος Π. ΜπαλωμένοςΠολιτικός Επιστήμονας –...

ΥπΑΑΤ: 135 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων -Αφορά επενδύσεις από 400.001 € έως 5.000.000 €, με ενίσχυση από 40% - 75%, ανάλογα την περιοχή

ΥπΑΑΤ: 135 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα μεταποίησης,...

Σε 135 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αρχικός προϋπολογισμός...

Nέα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός… Επιστροφή ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας κάθε Νοέμβριο μέχρι 800 ευρώ και εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους , υπερήλικες και ΑμεΑ

Nέα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός… Επιστροφή...

Στην εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων στήριξης τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...