ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ

Του Κώστα Μίζα

Επιμελητή Ανηλίκων Βέροιας

Είναι αναμφισβήτητο νομίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα-ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση- κατοικεί πλέον στα αστικά κέντρα. Οι λόγοι που οδήγησαν στο φαινόμενο αυτό που είναι σύνθετο,ξεπερνούν βέβαια το σκοπό αυτού του κειμένου που η στόχευσή του είναι πολύ συγκεκριμένη.

Θα μπορούσα όμως να αναφέρω επιγραμματικά την μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο με διογκωμένο τον τριτογενή(υπηρεσίες) και δευτερογενή τομέα(μεταποίηση) και αντίστοιχη υποχώρηση του πρωτογενή, και την συνακόλουθη πεποίθηση ότι η πόλη παρείχε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες απ ότι η ύπαιθρος που είναι σχεδόν αποκλειστικά προσανατολισμένη στην αγροτική παραγωγή.

Επίσης η ύπαρξη οργανωμένων υποδομών στις πόλεις(νοσοκομεία, σχολεία,δημόσιες υπηρεσίες,ευκαιρίες ψυγαγωγίας και μόρφωσης(για τα παιδιά) λειτούργησε ενισχυτικά καθώς παρείχε ένα αίσθημα ασφάλειας και την ελπίδα κοινωνικής ανόδου.

Η συνύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων προυπέθετε τη θέσπιση κανόνων που να τη ρυθμίζουν. Η δοσολογία δικαιωμάτων-υποχρεώσεων(ένα κοινωνικό συμβόλαιο) θα καθόριζε τις συμπεριφορές προκειμένου να υπηρετηθεί το “γενικό καλό” με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται η άσκηση των δικαιωμάτων από “καταχρηστικές συμπεριφορές”.

Ηταν αναπόφευκτο όμως να φανούν και οι δυσμενείς συνέπειες. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η ηχορρύπανση είναι μερικές από αυτές τις βιωμένες καταστάσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Η νομοθεσία αναθέτει στις αρχές(τοπικές και εθνικές) να μεριμνούν(ανάμεσα σε άλλα δημόσια αγαθά) και για την “ποιότητα ζωής”των πολιτών που σχετίζεται άμεσα με την “δημόσια υγεία”,έτσι ώστε να δημιουργούν τις προυποθέσεις για την άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά (τα δημόσια αγαθά).

Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες που μπορεί να κουράσουν, αλλά πάμπολλες επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την επιδείνωση της “δημόσιας υγείας” από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορρύπανση( αύξηση αρτηριακής πίεσης,νευρολογικά και ψυχικά προβλήματα κλπ). Ολοι μας βιώνουμε τον υπέρμετρο θόρυβο μιας μερίδας οχημάτων(κυρίως δίτροχων). Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι δεν είναι στις προθέσεις μου να θιγούν συλλήβδην κοινωνικές κατηγορίες καθώς είναι προφανές ότι αναφέρομαι σε μία μερίδα μόνο.

Φιλοδοξία αυτού του κειμένου (ο συντάκτης του οποίου δεν είναι θιασώτης της εύκολης “καταστολής”) είναι όχι να στιγματίσει αλλά να προκαλέσει μια συζήτηση.

Ενδιαφέρεται η οργανωμένη κοινωνία για την “ποιότητα ζωής” των πολιτών και συνακόλουθα για την “δημόσια υγεία”; Στην διασφάλιση της “ποιότητας ζωής” περιλαμβάνεται και η προσπάθεια εξάλειψης ή περιορισμού των επιβλαβών θορύβων από την κίνηση των οχημάτων, όταν μάλιστα έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικές μελέτες η πρόκληση βλαβών στην υγεία από τον εκκωφαντικό θόρυβο;

Διότι εντέλει τί μήνυμα θα στείλουμε στη νέα γενιά που μας βλέπει,ότι είμαστε μια κοινωνία που αποδέχεται παθητικά και συνηθίζει απλώς να ζει με τα προβλήματά της ή έχει τη βούληση να τα αντιμετωπίσει και να τα επιλύσει;

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Δεληγιαννίδου Δροσιά σε ηλικία 75 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δεληγιαννίδου Δροσιά σε ηλικία 75...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ.  ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ. ο Αρχιμανδρίτης...

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του...

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΜε λαμπρότητα, και...

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου...

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15 νέα σημεία μέσω του WiFi4GR

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15...

Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...