Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος για μία από τις μεγαλύτερες συμφορές που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του. Χρέος μας αποτελεί η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης όπως επίσης και το γεγονός ότι αυτή η μνήμη πρέπει να λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά στο μέλλον.
Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος» με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998. Σήμερα τιμούμε την ημέρα αυτή, κάνοντας αναφορά στα θλιβερά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922, που τερμάτισαν τη μακρόχρονη ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνική Γη. Η Γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί την εσκεμμένη και οργανωμένη εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας) μέχρι το 1923, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος.
Με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης ξεριζώθηκε από την προαιώνια πατρίδα του. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιοι χριστιανοί εξοντώθηκαν και οι υπόλοιποι ήρθαν ως πρόσφυγες, χωρίς τις περιουσίες τους, στην Ελλάδα.
Η καταγραφή μιας μεγάλης Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και η καταξίωση της ιστορικής μνήμης, βρίσκει την έκφρασή της στην ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου -ημέρα που η Σμύρνη πυρπολήθηκε από τα κεμαλικά στρατεύματα- ως Ημέρα Μνήμης για μια από τις πλέον ματωμένες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας. Ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και στις παραδόσεις μας είναι το πρόσταγμα που επιβάλλει την απαξίωση τέτοιων συμπεριφορών στο μέλλον.
Ο Δήμαρχος Βέροιας
Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης