Έκτακτη συνεδρίαση των 27 Υπουργών Ενέργειας χθες στις Βρυξέλλες
Να επανέλθει, εντός των ημερών, με νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι 27 Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.
Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου.
Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.
Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.
Η στάση των κρατών - μελών
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, υπάρχει μεγάλη αποδοχή και σύγκλιση κρατών μελών για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά τουλάχιστον 16 κράτη θέλουν κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σουηδία και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν δεν είπε ότι δεν θα ξαναφέρει στο τραπέζι η αρμόδια Επίτροπος την πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Είπε θα το αναλύσουμε, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θέλουν τα κράτη μέλη.
Την υποχρεωτική μείωση ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία ωστόσο οι περισσότεροι δεν θέλουν κάτι υποχρεωτικό ενώ σκέφτονται το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση έγινε αναφορά στον μηχανισμό που χρησιμοποιεί η χώρα μας τους δυο τελευταίους μήνες και υπάρχει και αναφορά στα συμπεράσματα για το πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών άλλων τεχνολογιών. Ειδικότερα υπάρχουν δύο αναφορές που αφορούν την Ελλάδα κι έχουν σχέση με τις φθηνότερες τεχνολογίες, τον μηχανισμό της Ελλάδας που χρησιμοποιείται και την πρόταση Ελλάδας και Ιταλίας για γενικό πλαφόν.
O Έλληνας υπουργός κ. Σκρέκας, επανέλαβε Μητσοτάκη, που είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας.
Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας, Ζοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι 27 Υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν να καλέσουν την Επιτροπή να παρουσιάσει, εντός ημερών, νομοθετικές προτάσεις για τους τέσσερεις ως άνω τομείς. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για να εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των τιμών