Είναι γνωστό ότι το τριμηνιαίο περιοδικό της Πολιτιστικής Εταιρίας Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος» διανύει το 45ο έτος και εκδόθηκε σε (178-179) τεύχη. Είναι το μακροβιότερο περιοδικό της Ημαθίας.
Το περιοδικό «ΝΙΑΟΥΣΤΑ» προβάλλει την πολιτιστική και πνευματική κίνηση της Νάουσας και ολοένα φέρνει περισσότερα στοιχεία που αναδεικνύουν το ιστορικό παρελθόν της, στο φως της δημοσιότητας, συνταιριάζει το παλιό με το καινούργιο, το παρωχημένο με το σύγχρονο, δίνει βήμα ανταλλαγής απόψεων, γονίμου διαλόγου, σχετικά με τον πολιτισμό της Νάουσας και όχι μόνο.
Στα τεύχη της «ΝΙΑΟΥΣΤΑΣ» αποθηκεύτηκε πλήθος χρησίμων πληροφοριών (ιστορίας, εκπαίδευσης, αρχαιολογίας, εκκλ. ιστορίας, οικονομικής ζωής, εμπορίου, διοίκησης κ.ά.) που εντυπωσιάζουν.
Αποτελεί ένα μοναδικό για το περιεχόμενό τους περιοδικό της Ημαθίας.
Το τεύχος 178-179 της Νιάουστας είναι αφιερωμένο στην επανάσταση και την καταστροφή της Νάουσας, 200 χρόνια μετά από τα ηρωϊκά και συνάμα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Νάουσα για πάντα.
Είναι ό,τι το καλύτερο έχει να επιδείξει η Νάουσα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση και το ολοκαύτωμα της Νάουσας.
Οι επιμελητές του Επετειακού τεύχους (178-179), Γεώργιος Κ. Μάλλιος και Πέτρος Α. Στοΐδης, δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν τα 29 άρθρα από τα πολλά που υπήρχαν δημοσιευμένα στα προηγούμενα τεύχη της «ΝΙΑΟΥΣΤΑΣ», τα σχετικά με την επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.
Πολλά από αυτά έμειναν αναξιοποίητα στην έρευνα, επειδή εξαντλήθηκαν ορισμένα τεύχη της «ΝΙΑΟΥΣΤΑΣ».
Οι επιμελητές διάλεξαν τέτοια άρθρα εγκρίτων συγγραφέων (Πέτρου Στοΐδη, Ι. Παπαδριανού, Οδ. Ντινόπουλου, Ε. Μήτσιαλα-Ζεγκίνη, Τάκη Μπαΐτση, Ι. Βοισδραβέλλη, Γ.Χ. Χιονίδη, Γιώργου Μάλλιου, Γ. Τουσίμη, Α. Γκούτα, Στ. Αποστόλου, Μ. Βαλσαμίδη, Αλ. Οικονόμου, Ι. Μοσχόπουλου και Ιφιγ. Διδασκάλου) που αναπροσαρμόστηκαν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη διαταραχθεί ιδιαίτερα ούτε η ενότητα αλλά ούτε και η συνοχή των κειμένων, πράγμα που συνετέλεσε στην απίστευτη ανάδειξη του Επετειακού τεύχους (178-179) των 200 χρόνων από την επανάσταση και το ολοκαύτωμα της Νάουσας, με σκοπό «…οι αναδημοσιεύσεις των άρθρων που περιλαμβάνονται εδώ να ανανεώσουν το ιστορικό ενδιαφέρον για την επανάσταση της Νάουσας και να αποτελέσουν έναυσμα για τη συνέχεια της έρευνας από τη νεότερη πια γενιά των ιστορικών, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του επιστημονικού διαλόγου». Το επετειακό τεύχος της «ΝΙΑΟΥΣΤΑΣ» χωρίστηκε σε πέντε θεματικές ενότητες:
1. Η πρώτη αφορά γενικά άρθρα και επετειακούς λόγους για την επανάσταση
2. Η δεύτερη παρουσιάζει όψεις της επανάστασης της Νάουσας, σύμφωνα με τις γραπτές, αρχειακές πηγές
3. Η τρίτη είναι αφιερωμένη σε προσωπογραφίες ανθρώπων που σχετίζονται με τη Νάουσα στα χρόνια της επανάστασης
4. Η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στην τύχη των Ναουσαίων μετά την καταστροφή και
5. Η τελευταία ενότητα αφιερώνεται στην πρόσληψη της επανάστασης και τον χαλασμό της Νάουσας στη λαϊκή παράδοση.
Οι επιμελητές του επετειακού τεύχους κατέστρωσαν τις ανωτέρω θεματικές ενότητες, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης με ενδιαφέρον να τις εξετάζει και να μαθαίνει όλες τις πτυχές της επανάστασης και του ολοκαυτώματος της Νάουσας.
Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και έπαινοι.
Ακόμα αξίζουν συγχαρητήρια στον εκδότη Αλέξανδρο Οικονόμου, πρόεδρο Δ.Σ. και την συντακτική επιτροπή που νυχθημερόν εργάζονταν για την έκδοση του περιοδικού.
Ευχαριστίες στους συγγραφείς και όσους ηθικά και οικονομικά στηρίζουν την «ΝΙΑΟΥΣΤΑ» για να έχουμε ένα τέτοιο περιωπής περιοδικό.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε και τον Γ. Χιονίδη, μεγάλο ιστορικό ερευνητή της Βέροιας και της περιοχής της και όχι μόνο για τη συμβολή του στο επετειακό τεύχος με τις εργασίες του. Τιμής ένεκεν τις αναφέρω:
1. Άγνωστα ιστορικά στοιχεία για την επανάσταση 1821-1822. Μια ενδιαφέρουσα αίτηση του οπλαρχηγού Ψαροδήμου, σ.σ. 56-58
2. Νέα στοιχεία χρονολόγησης
3. Ο ΓΕΡΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ. Η δράση, ο χαρακτήρας και το παρουσιαστικό του σύμφωνα με τις γνώμες συναγωνιστών του, σ.σ. 73-75
4. Λησμονημένοι Ναουσαίοι Αγωνιστές του ’21, σ.σ. 110-113
5. Η επιστροφή περιουσιών στους πρώην επαναστάτες Ναούσης-Βέροια του 1821, σ.σ. 114-115.
Π.Π.