– Δυο σενάρια φέρεται να επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου
Ορθάνοιχτο άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsit.gr, οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, και δη μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών. Το επιχείρημα πίσω από τις εισηγήσεις είναι η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα “χτίσει” το αφήγημα της η κυβέρνηση αν και εφόσον αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.
«Προβάλει τώρα πολύ πιο έντονη και απαιτητική απ’ ό,τι προηγουμένως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου (ΣΚΑΪ) για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή κρίση με την οποία “μαστίζεται” όλη η Ευρώπη. «Γιατί η αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται ότι καταρρέει η κυβέρνηση, φοβάται ένα σύστημα, το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας σταθερής, ουσιαστικής και βιώσιμης κυβέρνησης;», πρόσθεσε με έμφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την άποψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου – ώστε η χώρα να μη μπει περιπέτειες μετά τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής – έχουν επικοινωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου και επιχειρηματικοί κύκλοι, καθώς φοβούνται για νέους τριγμούς στο επιχειρείν, το οποίο αρχικά με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή ακρίβεια δοκιμάζεται ξανά, σκληρά.
Ο ρόλος Ανδρουλάκη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος ξέκοβε κάθε τέτοια συζήτηση, τώρα φέρεται να το συζητά. Παρά το γεγονός ότι ως σήμερα έχει καλλιεργήσει ένα αυστηρά θεσμικό προφίλ, τώρα οι νέες συνθήκες φέρνουν… νέες σκέψεις.
Όπως δηλώνουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είχαν γίνει σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον «και πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά».
Τότε το βασικό θέμα στην πολιτική ατζέντα ήταν η ακρίβεια εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα… Σκόπελο που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσπεράσει χωρίς μεγάλες απώλειες, με συνεχή μέτρα στήριξης αλλά και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της ενεργειακής “καταιγίδας”.
Τώρα, που η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έβαλε “ταφόπλακα” σε όποια πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. – εφόσον οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση – δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αστάθειας με μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, η οποία έχει μπροστά της οικονομικές αλλά και εθνικές προκλήσεις, επισημαίνει στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης.
Τα δύο σενάρια
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, είναι παγιωμένη η αντίληψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η Ν.Δ. είναι περίπου ακατόρθωτο να αγγίξει το 40%, προκειμένου να πάρει το συνολικό μπόνους των 50 εδρών. Η δυσκολία ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης, φέρνει σκέψεις για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Δύο είναι τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου:
1) Επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου.
2) Ένα νέο κλιμακωτό εκλογικό σύστημα, που θα προβλέπει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό 20% και ανά μισή ποσοστιαία μονάδα (ίσως και λιγότερο) πέραν του 25%, μία έδρα. Το ανώτερο ποσοστό για επίτευξη αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα υπολογίζεται στο 36%, ενώ σήμερα είναι κοντά στο 38,5% με 39%.
Πηγή: Newsit.gr