-Στην διατύπωση σκόνταφτε για μία ώρα το κείμενο του ψηφίσματος
Επί των αιτημάτων των υγειονομικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω της αντίθεσής τους με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για επιστροφή στην εργασία τους και τη οικονομική στήριξη του δήμου προς τις οικογένειές τους, κλήθηκε να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά απο αίτημα των δημοτικών συμβούλων Γιώργου Μιχαηλίδη, Παύλου Παυλίδη και Γιώργου Γουλτίδη, για εισαγωγή του θέματος ως τακτικό στις συνεδριάσεις του Σώματος. Όντως το θέμα ήρθε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 31 Αυγούστου, παρουσία και εκπροσώπων των υγειονομικών και συζητήθηκε πάνω από μιάμιση ώρα, καθώς η προσδοκώμενη ομοφωνία σκόνταφτε στην διατύπωση του κειμένου του ψηφίσματος.
Προτάσεις και τοποθετήσεις
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην αναστολή των υγειονομικών εδώ και πολλούς μήνες, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα «με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πολύ δύσκολη θέση, κοινωνική και οικονομική και για τον λόγο αυτό, εκτιμώντας ότι ο Δήμος πρέπει να μπαίνει μπροστάρης στα προβλήματα της κοινωνίας, ζήτησε από το Δημοτικό συμβούλιο να παρέμβει και να σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών και σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, να γίνει μία καταγραφή και επικουρικά ο δήμος να βοηθήσει είτε με το κοινωνικό παντοπωλείο είτε με το κοινωνικό φαρμακείο, ίσως και με μείωση δημοτικών τελών τις 29 οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής εργασίας’.
«Αναγνωρίζουμε την αδικία, αλλά αναγνωρίζουμε και την συμβολή του εμβολίου στην μάχη κατά του κορονοϊού. Ο δήμος ξεκινάει από αυτή την αφετηρία και την υποστήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Από την άλλη κατανοούμε σαφώς την πολύμηνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικοί σε αναστολή. Με το ψήφισμα που καταθέτουμε ζητούμε την επανεξέταση της αναστολής τους λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων, όπως ισχύει στα σχολεία και προτείνουμε την επάνοδο στην εργασία τους, μέσα από τις δομές της αυτοδιοίκησης. Δηλαδή όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν στα νοσοκομεία, να δουλέψουν στην αυτοδιοίκηση», τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και πρόσθεσε: «Ότι μπορεί να γίνει από την πλευρά του δήμου για τη στήριξή τους θα προσπαθήσουμε το κάνουμε».
Η κα Μπατσαρά ως αρμόδια αντιδήμαρχος συμφώνησε με τον κ. Μιχαηλίδη τονίζοντας ότι εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου, συμφώνησε και με τον δήμαρχο ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Σύμφωνος με τα αιτήματα των υγεονομικών και την εισήγηση Μιχαηλίδη στάθηκε ο κ. Παυλίδης, ενώ ο κ Μαρκούλης στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν πρόκειται για ψήφισμα των συμβούλων αλλά για κάτι που ζητούν οι συμπολίτες. Εγώ σήκωσα τη σημαία υπέρ του εμβολιασμού των πάντων, όμως σήμερα μας αφορά το αίτημα των συμπολιτών μας, τα άλλα δεν νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολούν».
Ο κ. Τσανακτσίδης στάθηκε υπέρ της επιστροφής στη δουλειά τους και πρότεινε να επιστραφούν όλα τα χρήματα της αναστολής.
Ο κ. Μελιόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση) υποστήριξε τον εμβολιασμό για την προστασία από την πανδημία, παράλληλα όμως και με την λήψη μέτρων προστασίας. «Η κυβέρνηση όμως ανακήρυξε τα εμβόλια ως μόνο μέτρο προστασίας και έβαλε σε αναστολή εκατοντάδες εργαζόμενους, στοχοποιώντας τους». Συμφώνησε με τα αιτήματα τους και ζήτησε από το Δημοτικό συμβούλιο να απαιτήσει την επαναπρόσληψή τους.
Η εκπρόσωπος των υγειονομικών
Εκ μέρους των υγειονομικών τοποθετήθηκε η κα Γώγου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε ούτε κατά ούτε υπέρ των εμβολίων, στρεφόμαστε κατά της τιμωρίας που μας επέβαλαν, που στοχοποιηθήκαμε ενώ δώσαμε ενάμιση χρόνο μάχη με την πανδημία και χάσαμε συναδέλφους μας. Διωχθήκαμε από την εργασία μας ως επικίνδυνοι παρά τα τεστ που κάναμε συνέχεια, δεν δικαιούμαστε να πληρωθούμε αλλά υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε και όλα αυτά για ένα πείσμα της κυβέρνησης. Είμαστε καταδικασμένοι σε θάνατο χωρίς δίκη και ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο με γνώμονα το δίκιο και το πρέπον»
Η ώρα του ψηφίσματος
Μετά τις τοποθετήσεις και τις εντάσεις που ακολούθησαν, ήρθε η ώρα του ψηφίσματος. Εκεί, υπήρξε μια σύγχυση περι της διατύπωσης και το περιεχόμενο του κειμένου ενώ ο κ. Μιχαηλίδης για να διευκολύνει τη διαδικασία απέσυρε την δική του πρόταση και το ίδιο έκανε και ο κ. Μελιόπουλος ζητώντας να ψηφιστεί αυτή που κατέθεσαν οι υγειονομικοί, δηλαδή: «Να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο και να πιέσει την κυβέρνηση σχετικά με την επιστροφή τους στην εργασία τους και με ψήφισμα καθώς και διάφορες ενέργειες να τους βοηθήσουν ενεργά, όπως ενίσχυση από το κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο, συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες του δήμου, οικονομικό βοήθημα όπως παραδοσιακά ο δήμος χορήγησε πολλούς συνδημότες και παροχή εργασίας σε μέλη της οικογένειάς τους μέσω Δήμου, εργολάβων Δήμου και όποιο άλλο δυνατό τρόπο».
Επομένως προς ψήφιση ήρθαν δύο προτάσεις-κείμενα, αυτή με τα αιτήματα των υγειονομικών και η φόρμα ψηφίσματος που διατύπωσε ο Δήμος, το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αναγνωρίζει τη συμβολή των εμβολίων και της επιστήμης στην ταχεία αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεχίζει να υποστηρίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των υγειονομικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε πολύμηνη αναστολή, εκτιμώντας την πολύτιμη εμπειρία και προσφορά τους στην αντιμετώπιση της Covid-19. Επίσης, θεωρεί πως η πολύμηνη εργασιακή αναστολή έχει δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης για τους υγειονομικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, κατανοώντας τα αιτήματα για ενίσχυσή τους μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου και μέσω της παροχής οικονομικού βοηθήματος του Δήμου προς οικονομικά αδύναμους δημότες, εφόσον αυτά μπορούν να υλοποιηθούν, πάντα μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας και των δυνατοτήτων του Δήμου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας προτείνει:
-Την επανεξέταση από την κυβέρνηση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών λόγω και της επικείμενης χαλάρωσης των μέτρων κατά του Covid-19 (βλ. σχολεία) άλλως
-Την επάνοδο στην εργασία των υγειονομικών σε αναστολή μέσα από υπηρεσίες και δομές της αυτοδιοίκησης, με βάση τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου που ισχύουν για τη λειτουργία τους.
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο κ. Μαρκούλης, πέρασε η πρόταση του δημάρχου, με 20 υπέρ, 9 κατά και ένα λευκό.
Σοφία Γκαγκούση