-Εκατέρωθεν κατηγορίες και προσωπικές επιθέσεις
Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα σε υψηλούς τόνους η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές με την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στην πεντάλεπτη τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε πως ουδείς εξαιρείται από το νόμο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα υπήρξε σκληρή κόντρα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Μητσοτάκης: Καταθέστε πρόταση
μομφής για να δείτε…
Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής για να δείτε αν έχω την εμπιστοσύνη των βουλευτών μου, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και είπα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» είπε και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Αλήθεια, κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν επιχειρηματία; Εάν το διαβεβαιώσετε και το κάνετε θα έχετε παρανομήσει, διότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον «ακούει» η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κανείς. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Δεν το γνωρίζω». Σταθερά απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε επίσης ο πρωθυπουργός: «Θα έρθω στην ουσία της κατηγορίας σας. Με κατηγορήσατε, κ. Τσίπρα, ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε ξεκάθαρα. Το είπατε με μεγάλη βεβαιότητα. Το είπατε με τόση βεβαιότητα που αναρωτιόμουν, τώρα που σας άκουγα, μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια; Διότι εδώ, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στο δικό μου. Για αναζητήστε λίγο τις ανακοινώσεις του κόμματός σας και μετά ελάτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνταν κανείς πολιτικός και δημοσιογράφος».
«Πρέπει ή δεν πρέπει επί της αρχής να εξαιρούνται βουλευτές ή κατηγορίες πολιτών από παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο. Επι της αρχής κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας επιχειρηματίας διπλωμάτης ή πολιτικός ότι προκαλεί ρήγματα στην εθνική ασφάλεια αλλά όταν γίνεται προκαλείται από τέτοια πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν να γίνονται παρακολουθήσεις αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικά για πολιτικούς τα φίλτρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρά. Παραδέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη τα επιπρόσθετα φίλτρα δεν υπήρχαν» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, ναι, να παρακολουθούν οποιονδήποτε κρίνουν, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Και, ναι, εδώ θα συμφωνήσουμε πιστεύω, για τις περιπτώσεις των πολιτικών προσώπων θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης το οποίο να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση». Επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός να ακούσει προτάσεις για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. «Είμαι ανοιχτός αυτές τις προτάσεις να τις συζητήσουμε και στην Εξεταστική Επιτροπή και θα ευχόμουν το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής να μην είναι απλά μία διάγνωση για το τι έγινε σωστά και το τι έγινε λάθος, αλλά και μία σειρά από προτάσεις για το πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο διαφανής χωρίς όμως - να το τονίσω - να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητά της σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία».
Αλ. Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη είστε υπόλογος – παραιτηθείτε
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.
«Την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και θα μετατραπεί σε ψήφος αλλαγής και απαλλαγής», απάντησε στη πρόσκληση του πρωθυπουργού να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ιθύνοντα νου της παρακρατικής λειτουργίας των παρακολουθήσεων και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Επίσης του ζήτησε να δώσει μ ία απάντηση γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».
Και συνέχισε μεταξύ άλλων: «Πιθανολογώ δεν θα δώσετε πειστικές απαντήσεις. Έχω λοιπόν την υποχρέωση απέναντι στο λαό και την εθνική αντιπροσωπεία και στο όνομα Συντάγματος να δώσω εγώ απαντήσεις. Να μιλήσω την γλώσσα της αλήθειας όπως εγώ την κατανοώ. Επί 3,5 χρόνια συνειδητά κ. Μητσοτάκη χτίζετε καθεστώς. Καθεστώς νεποτισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει δει η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
«Παραιτηθείτε και δώστε την δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Μ. Κατρίνης: Γιατί παρακολουθούσατε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
Το ίδιο ερώτημα έθεσε στον κ. Μητσοτάκη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Αν αποτελεί ο Νίκος Ανδρουλάκης απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, γιατί παρακολουθείτο και ποιος έδωσε την εντολή” ρώτησε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα. «Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για εσάς. Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει στο φως την αλήθεια» είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης λέγοντας ότι «Μιλάει για συμφέροντα ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάνει ότι μπορεί για να ευνοήσει τους δυνατούς». «Είστε παράγων αποσταθεροποίησης της χώρας» είπε απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη. «Η Εξεταστική που θα συγκροτηθεί την Δευτέρα, θα διερευνήσει τις ευθύνες και τις δικές για αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο που διασύρει την χώρα διεθνώς και δεν μπορούμε να το μαζέψουμε σε τίποτα διαμήνυσε ο κ. Κατρίνης.
Δ. Κουτσούμπας: Όλοι έχετε ευθύνη – Να διερευνηθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι σήμερα
Την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επισυνδέσεις ζήτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Κ. Βελόπουλος: Όλοι παρακολουθούμαστε, δημοκρατία τέλος
Η ΕΥΠ έχει γίνει υπηρεσία πληροφοριών Μαξίμου δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Γ. Βαρουφάκης: Τελείωσε η πρωθυπουργία Μητσοτάκη – Το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015, ανέφερε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜεΡΑ25. Όπως υποστήριξε, ποτέ δεν είπε ότι τον παρακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.