Πέρα από την ακρίβεια και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, πέρα από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πανάκριβων και «ανεξέλεγκτων», κατά πολλές εκτιμήσεις, πλέον, τιμολογίων των προμηθευτών ρεύματος, πέρα από την θερινή ανακωχή με το κορονοϊό ελέω τουρισμού που φαίνεται να γεμίζει κάπως τα ταμεία, πέρα από το θερμό πολιτικό σκηνικό, προεκλογικό εν πολλοίς, έρχεται ένα φθινόπωρο και μια ΔΕΘ, που αναμένεται να μας προσγειώσει και να μας οδηγήσει σε ένα χειμώνα που διαγράφεται σκοτεινός, με προαίσθηση σεναρίου «θρίλερ», μακριά από τους χειμώνες που ξέραμε πριν από 2 – 3 χρόνια.
Στο εσωτερικό η κυβέρνηση ανακοινώνει δισεκατομμύρια σε επιδόματα στήριξης και απορρόφησης της απίστευτης ακρίβειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν παύει να υπάρχει ημερομηνία λήξης στις παροχές, καθώς τα λεφτόδενδρα είναι μια καλλιέργεια που ευδοκιμεί μόνο στα παραμύθια.
Προάγγελος η Γερμανία;
Στο εξωτερικό, σε επίπεδο Ευρώπης που κι αυτή φαίνεται να τα έχει χαμένα με όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στην οικονομία, έχει αρχίσει το «ψυχολογικό μασάζ» των πολιτών. Ήδη, η Γερμανία που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου, από το οποίο εξαρτάται τα μάλλα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για να τα ακολουθήσουν. Ζητάει μεταξύ άλλων να συμβάλουν όλοι στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια, η θέρμανση των οποίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε χθες, ενώ η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία. Επίσης, στους κοινόχρηστους χώρους, η θέρμανση θα είναι σβηστή και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν , ενώ από τα μέτρα θα εξαιρούνται μόνο νοσοκομεία και κοινωνικά ιδρύματα. Τα καταστήματα δεν θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν τη νύχτα, από τις 22.00 μέχρι τις 6.00.
Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας, η οπία θα πρέπει, λέει, να μειωθεί στην Ευρώπη κατά 20% αυτόν τον χειμώνα.
Τέλος της αφθονίας και στη Γαλλία
Και η Γαλλία όμως, δεν πάει πίσω… Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες τους Γάλλους για «τη μεγάλη ανατροπή» που σηματοδοτεί τη φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς». Βέβαια το κάλεσμα το απευθύνει καταρχάς στα τα μέλη της κυβέρνησης, όμως το μήνυμα στοχεύει και στον γαλλικό λαό, εν όψει του χειμώνα. «Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή», είπε ο Μακρόν, επικαλούμενος την πρόσφατη «σειρά σοβαρών κρίσεων», από την Ουκρανία μέχρι την ξηρασία, μια κατάσταση, για την οποία οι Γάλλοι, «μπορεί να αντιδρούν με πολλή ανησυχία».
«Μπορεί να είναι γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν όμως πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι», είναι μια φράση που χρησιμοποιούν διπλωματικά οι πολιτικοί και κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένουμε και σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής και μάλιστα εν όψει της ΔΕΘ που θα χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές του φθινοπώρου και του χειμώνα τόσο στο οικονομικό όσο και στο κομμάτι της Υγείας, καθώς για νέο κύμα πανδημίας από τον Σεπτέμβριο, με ότι αυτό συνεπάγεται, μας προετοιμάζει η Ευρώπη.
Τυχαίο; Σίγουρα όχι… Όπως φαίνεται πολύ σύντομα και η χώρα μας θα μπει στο δρόμο που οδηγεί η Γερμανία και η Γαλλία για την μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας και προφανώς είναι θέμα χρόνου, να διασχίζουμε, με την αλλαγή της ώρας, μισοσκότεινους δρόμους και στη Βέροια.
Σοφία Γκαγκούση