Τα Εννιάμερα της Παναγίας, τίμησε χθες η κοινότητα του Σελίου στην εκκλησία της Παναγίας στα «Πριόνια» με θεία λειτουργία και τρισάγιο για τα γυναικόπαιδα που κάηκαν από τους Γερμανούς. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Νίκος Παλαμούτης, εκπρόσωποι του δασαρχείου, του δασικού συνεταιρισμού, κάτοικοι του χωριού κ.ά. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν πίτες, λουκούμια και άλλα εδέσματα.
Η τοπική παράδοση για την εκκλησία της Παναγίας
Έθιμο χρόνων αποτελεί ο εορτασμός για τα Εννιάμερα της Παναγίας στο Σέλι και συγκεκριμένα στην εκκλησία της Παναγίας στα «Πριόνια».
Στην τοπική παράδοση της γιορτής αναφέρεται ο Γιώργος Φαρσαρώτος σε ανάρτησή του στο FB και την μεταφέρουμε, για την ιστορία:
«Ένας Σελιώτης υλοτόμος-ξυλέμπορος (Καραγιάννης Νικόλαος )εργαζόταν στα «Πριόνια». Ένα βράδυ είδε στο όνειρό του την Παναγία και τον καλούσε να βρει την εικόνα Της που υπήρχε κάπου μέσα στο δάσος. Ο υλοτόμος δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μα ύστερα από την επίμονη εμφάνιση της Παναγίας στα όνειρά του μίλησε στους συναδέρφους του για το γεγονός, οι οποίοι και τον περιγέλασαν. Τότε αποφάσισε και έψαξε μόνος, στο σημείο που του υποδείχθηκε από την Παναγία, όπου και βρήκε την εικόνα Της το 1954. Ο εντολοδόχος εκπλήρωσε «το χρέος του» στο ακέραιο. Κουβάλησε όλα τα υλικά με τα ζώα του προκειμένου να ανεγερθεί η υφιστάμενη μικρή εκκλησία της Παναγίας της Σελιώτισας. Για την αγαθοεργία αυτή η Μεγαλόχαρη τον αντάμειψε πλουσιοπάροχα χαρίζοντάς του τρία παιδιά. Αυτός και η γυναίκα του από την ημέρα του γάμου τους και για δεκατρία χρόνια υπήρξαν άτεκνοι». Και προσθέτει: «Η ευρύτερη δασική περιοχή ονομάζεται «Πριόνια». Ο τόπος που χτίστηκε η εκκλησία και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου ονομάζεται «Παλαιοχώρι». Η περιοχή κατοικούνταν και αυτό το μαρτυρούν τα ερείπια πολλών κτισμάτων που βρέθηκαν. Το «Παλαιοχώρι» καταστράφηκε από τους Τούρκους.Τότε πρέπει να καταστράφηκε και η παλιά εκκλησία. Σήμερα έχει κατασκευαστεί καινούργια με την μέριμνα του Δασικού Συνεταιρισμού Σελίου.Η εικόνα της Παναγίας της Σελιώτισας κλάπηκε. Άγνωστο πότε και πως και χωρίς να βρεθεί έως σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν».