Για γενικότερο σχέδιο του Υπουργείου και για συντονισμένες ενέργειες εξόντωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, παρά τις προσπάθειες της μεταρρύθμισης, κάνει λόγο ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων – Βοοτρόφων Ημαθίας σε ανοιχτή επιστολή του προς τους βουλευτές του Νομού μας, από τους οποίους ζητούν να ασχοληθούν με τα θέμα και να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία.
Τους λόγους τους εξηγούν στην επιστολή τους αναφέροντας τα εξής:
«Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές του Νομού μας
Είναι γνωστό ακόμα και σε όσους δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα μας, η κρίση του κλάδου μας και γενικότερα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αύξηση του λειτουργικού κόστους εξαιτίας κυρίως των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, έχει φέρει πολλούς συναδέλφους μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Τελευταία γίνεται πολύ λόγος για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπου όπως δηλώνει το σύνολο των αγελαδοτρόφων θα αφανίσει άμεσα τον κλάδο με συνέπεια εκτός των άλλων στο να οδηγήσει στην ανεργία περίπου 100.000 κτηνοτρόφους.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι και ένα άλλο μέχρι στιγμής άλυτο πρόβλημα των κτηνοτρόφων, «η υποχρέωση τους για την περιβαλλοντική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων που παράγουν». Η κοπριά των μονάδων μας, αποτελεί απόβλητο το οποίο πρέπει να αδρανοποιείται, με συνέπεια ένα ακόμη δυσβάστακτο κόστος. Σε άλλη περίπτωση αντιμετωπίζουμε το κυνήγι της πολιτείας και βαρύτατα πρόστιμα
Τον τελευταίο καιρό στον Νομό μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, γίνονται προσπάθειες εγκατάστασης μονάδων βιοαερίου, είτε από τους κτηνοτρόφους είτε από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η λύση των μονάδων βιοαερίου, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη όπου εκτός από το αυτονόητο, την απαλλαγή μας από τα απόβλητα, δίνουν και σαν ανταποδοτικό δωρεάν λίπασμα στους κτηνοτρόφους για την μείωση του κόστους της καλλιέργειας..
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει πρόθεση να μην υπάρχει καμία ανάπτυξη στην κτηνοτροφία. Στο νέο Νομοσχέδιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου, εκτός της μεγάλης μείωσης στις τιμές του βιοαερίου, μπαίνει και όριο 25 MW, από την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ακόμα καμία μονάδα εν λειτουργία. Λες και τα 25 MW θα δημιουργήσουν τεράστια τρύπα στο έλλειμα του ΛΑΓΗΕ, μπροστά στα 4500 ΜW των άλλων ΑΠΕ.
Η μοναδική λύση που υπήρχε ματαιώνεται και αυτή, από το ίδιο Υπουργείο που έρχεται από την άλλη και μας τιμωρεί με πρόστιμα λόγω των αποβλήτων.
Μάλλον κάποιο γενικότερο σχέδιο πρέπει να υπάρχει, και ο κ. Παπαγεωργίου το γνωρίζει πολύ καλά, γιατί όλα τα παραπάνω μοιάζουν περισσότερο για συντονισμένες ενέργειες εξόντωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, παρά τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Παπαγεωργίου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης έχουν επαφή με την ελληνική επαρχία. Εσείς όμως που ζείτε τα προβλήματα μας και τον αγώνα που δίνουμε για την επιβίωση μας, θα πρέπει τουλάχιστον να μπλοκάρετε κάθε προσπάθεια έμμεση ή άμεση ενάντια σε έναν από τους λίγους ακόμα τομείς του πρωτογενή τομέα. Την ελληνική κτηνοτροφία.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Κόβας»