Γράφει ο Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Καθηγητής
Χαιρετίζω με πολύ εκτίμηση και ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έγκριτοι συμπολίτες μας πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ημαθίας , κ Ιωάννης Βελέντζας, και ο Γ. Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Πολυτέκνων Νικόλαος Τομπουλίδης δικηγόρος (δραστηριοποιείται και στο σύλλογο Ποντίων Βέροιας ). Προσυπογράφω, το πολύ κατατοπιστικό κείμενο ,που δημοσιεύτηκε πριν από μέρες στην εφημερίδα « ΛΑΟΣ» και εκτιμώ ότι ήταν καλή και θετική ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο. Βεβαίως ,και οι Βουλευτές πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο
Παρακολουθώ με αγωνία και θλίψη, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, την ρευστή διεθνή πολιτική κατάσταση αλλά και το μέλλον της πατρίδος. Ανησυχώ με τους δείκτες της δημογραφικής κατιούσας που πήρε και σκέπτομαι ως πολύτεκνος τα τέσσερα παιδιά μου, τα έντεκα εγγόνια και την πρώτη δισέγγονη. Γι αυτό χάρηκα για την πρωτοβουλία των συμπατριωτών μου. Είναι μία ελπίδα αλλά να συνεχιστεί. Στη διαδρομή της προσπάθειάς σας πολλοί είναι αυτοί που θα σας ακολουθήσουν. Είναι πάνω από όλα εθνικό θέμα.
Με τα προβλήματα των πολυτέκνων ασχολήθηκα , όταν το 1979 μετατέθηκα από τον Πειραιά, ως καθηγητής φιλόλογος, στην Κατερίνη. Τότε ψηφίστηκε ο νόμος που καθόριζε πολύτεκνες οικογένειες και εκείνες που έχουν τέσσερα παιδιά. Ανέλαβα και αναδιοργάνωση το Σύλλογο με νέο καταστατικό. Έγιναν εκλογές με και, με πρόεδρο εμένα, συγκροτήθηκε το Νέο Συμβούλιο. Τότε διεκδικούσαμε τη Σύνταξη της Πολύτεκνης, την οποία πετύχαμε. Μάλιστα ,το Σεπτέμβριο του 1982,βασικός ήμουν ομιλητής για τους πολύτεκνους στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τους πολέμους που ξεκίνησαν με κακούς οιωνούς πήρε την κατιούσα δημογραφικό θέμα με επικίνδυνες διαστάσεις για την πατρίδα μας. Με την πενιχρή οικονομική ενίσχυση της πολιτείας στην κρίσιμη εποχή της ακρίβειας δεν προσφέρουν βοήθεια ,παρά απογοήτευση. Οι πολιτικοί δεν έχουν ιδέα πώς μεγαλώνει το παιδί, γιατί αυτοί, αν έχουν ένα ή δύο, έχουν λεφτά να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των παιδιών τους από τις πλούσιες παροχές που απολαμβάνουν και από τις καθιερωμένες μίζες . Αναρίθμητα τα «ακίνητα» Ένα δεν γνωρίζουν οι εθνοπατέρες .ότι οι γονείς, όταν αποφασίσουν να κάνουν τα παιδιά τους δεν μετράνε πόσα χρήματα θα πάρουν. Είναι χαρούμενοι και υπερήφανοι, στην πλειοψηφία τους όταν κάνουν παιδιά. Μεγαλώνουν και ωριμάζουν μαζί τους .Γεννούν τα παιδιά για να χαρούν το γέλιο , το κλάμα τους, την αγάπη σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αργότερα θα έρθουν οι σπουδές, αγωνίες έξοδα μετακόμισης, ενοίκια και τόσα άλλα έξοδα που θα βρεθούν. Ακολουθούν οι γάμοι, τα εγγόνια. Έτσι, ολοκληρώνεται η υγιής πυρηνική οικογένεια. Τα έξοδα που απαιτούνται πολλά. Για τους Πολύτεκνους όχι τόσα πολλά. Πρώτα γεύονται στη συλλογική συντροφιά αλλά και στη συλλογική ευθύνη. Δεν περιμένουν βοήθεια από κανένα αλλά στηρίζονται στην συνεργασία. Δεν χρειάζονται φροντιστήρια. Το πρόβλημα είναι να πετύχει ο πρώτος. Μετά το σπίτι γίνεται φροντιστήριο. Το ίδιο και με τα ρούχα. Υπάρχουν και καβγαδάκια. Η μητέρα και ο πατέρας έχει και αυτός αποκτήσει εμπειρία.
Οι υποψήφιοι γονείς, ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, δεν θέλουν ελεημοσύνη άλλα κίνητρα σοβαρά, Αφήστε τα ψίχουλα της κοροϊδίας .Οι γονείς σήμερα είναι απογοητευμένοι με την επικρατούσα αμφισβήτηση των πάντων. Θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε μία κοινωνία, χωρίς τις ανασφάλειες και τι αδικίες. Βεβηλωθηκαν οι αξίες της οικογένειας, καταποντίστηκε ο θεσμός του γάμου που αποτελεί τον πυρηνικό ιστό που συγκρατεί το συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Ο πόνος και η αγωνία της ανεργίας φθείρει τις συνειδήσεις των γονέων και των νέων.. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των συλλόγων και με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος στην Αθήνα να τεθούν τα θέματα σοβαρά. Χρειάζεται φρόνημα και κίνητρα σοβαρά.
Πρώτο. Ποσοστό 10% μαθητών πολυτέκνων οικογενειών στην εισαγωγή σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας. όπως ισχύει στις στρατιωτικές σχολές αξιωματικών. (Για το ποσοστό του στρατού εργάστηκα με αλληλογραφία με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης.) Έτσι, θα φτιάξουμε στρατιώτες-αξιωματικούς που θα παρατάξουν τα στήθη τους απέναντι στον επίδοξο εισβολέα.
Δεύτερο. Το πρώτο παιδί της οικογένειας από τα 4 να διορίζεται αμέσως δημόσιος υπάλληλος, ανάλογα με τα προσόντα του, το ίδιο για το 5ο,και για το 6ο παιδί και συνέχεια.
Τρίτο. Τα σπουδάζοντα παιδιά των πολυτέκνων να εξυπηρετούνται στις Φοιτητικές Εστίες, στις μεταγραφές για οικονομικούς λόγους και στις μεταθέσεις να προηγούνται οι πολύτεκνοι υπάλληλοι, καθηγητές και δάσκαλοι . Τέταρτο. Όλα τα παιδιά την πολύτεκνης οικογένειας να έχουν διάφορα μπόνους, και να προτιμώνται έναντι των άλλων στους διάφορους διορισμούς.. Πέμπτο. Συνεργασία με όλους τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία Πολυτέκνων Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους :Πρόεδρο, κ. Βελέντζα και τον Γραμματέα του κ Τομπουλίδη, ότι θα συνδέσουν το όνομά τους με μια δημιουργική θητεία. Χρειάζεται τόλμη και χρόνο. Π.χ. Σε ένα προχωρημένο σχέδιο, προχωρήστε σε επιτροπή με το Μητροπολίτη, τους Βουλευτές ,το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφεριάρχη και .. στην Αθήνα. Έτσι ακούγεται η φωνή του αδικημένου.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Πολύτεκνη μητέρα 41ετών, η Αλεξάνδρα Χοροζίδου-Τσανακτσίδου μητέρα 9 παιδιών αποφοίτησε στο 2ο Πτυχίο της με άριστα από το τμήμα Ιστορίας –Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Στην ορκωμοσία ήταν παρόντα και οι 9 βλαστοί, τα παιδιά της. «Κάθε εγκυμοσύνη είναι τόσο ιδιαίτερη, τόσο συναρπαστική. Χαρίζει βιώματα και συγκινήσεις, πληρότητα στην ψυχή μου, ευλογία στην οικογένειά μας» αυτά είπε στους δημοσιογράφους. Αγώνα μέχρις εσχάτων. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ? Ακούνε, ή κάνουν μπάνια και πάνε να εισπράξουν από τα ακίνητα τα ενοίκια των φτωχών. Υποκλίνομαι κυρία μου στην ψυχική σου αντοχή και ότι έχεις πάρει την έμπνευση από την ποντιακή δεξαμενή γνώσης. Αυτό με κάνει και χαίρομαι περισσότερο. Σε συγχαίρω( Εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022,